«Η λήψη αντιφλεγμονωδών θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης» – Βασικές πληροφορίες για την ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας που είναι και γιατρός, λέει ότι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν παρακεταμόλη (π.χ. depon κ.ο.κ.) αντί για ιβουπροφαίνη ή κορτιζόνη.

Οι γαλλικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν τον κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Olivier Véran, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάρτησή του στο twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων [ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη …] θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης.

Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη. Εάν λαμβάνετε ήδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Οι αρμόδιοι για την υγεία επισημαίνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για άτομα με μολυσματικές ασθένειες, επειδή τείνουν να μειώνουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας πρόσθεσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέγουν παρακεταμόλη επειδή «θα μειώσει τον πυρετό χωρίς αντεπίθεση της φλεγμονής».

Οι Γάλλοι ασθενείς έχουν αναγκαστεί να συμβουλεύονται τα φαρμακεία από τα μέσα Ιανουαρίου, για το αν πρέπει να αγοράζουν δημοφιλή παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη (όπως Depon και άλλα) και η ασπιρίνη.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο αριθμός των περιπτώσεων κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε κατά 800 σε 24 ώρες. Ο Véran δήλωσε ότι υπήρχαν 3.661 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που είχαν οδηγήσει σε 79 θανάτους. Από τους ασθενείς, 154 άτομα βρίσκονται σε εντατική θεραπεία.

Ο Véran δήλωσε στην καθημερινή του ενημέρωση ότι η εξέλιξη και η εξάπλωση του ιού ήταν «ταχεία και πραγματική», αλλά ότι το 98% όσων είχαν διαγνωστεί «θετικοί» έχει ανακάμψει.

Ο Πύργος του Άιφελ, το Château de Versailles, το Λούβρο, το Musée d’Orsay και το κέντρο Pompidou είναι από τα δημόσια αξιοθέατα που έχουν κλείσει. Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, Michel Aupetit, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές εκδηλώσεις της Κυριακής στις εκκλησίες στην περιοχή του Παρισιού.

Τα σχολεία έκλεισαν σε όλη τη χώρα το Σάββατο, δηλαδή 12,4 εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές θα παραμείνουν στο σπίτι. Ο υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer δήλωσε ότι θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα σπουδών στο διαδίκτυο μέσω του διαδικτύου.

Πηγή: Newsbomb.gr


Η βρετανική έκδοση της HuffPost παραθέτει κάποιες βασικές πληροφορίες για τις πιο γνωστές αναλγητικές ουσίες που κυκλοφορούν στην αγορά:

Παρακεταμόλη

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο παυσίπονο που κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή δισκίου ή κάψουλας. Χρειάζεται περίπου μια ώρα για να δράσει. Στα μικρά παιδιά, χορηγείται σε υγρή μορφή αλλά δεν πρέπει ποτέ να δίνεται σε μωρά κάτω των δύο μηνών, εκτός αν έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

«Η παρακεταμόλη είναι γενικά ασφαλής και κατάλληλη για τους περισσότερους τύπους πόνου, συμπεριλαμβανομένων του κρυολογήματος, της γρίπης, του πονοκέφαλου, του πονόλαιμου και του πονόδοντου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ρίξει τον πυρετό ενώ είναι ιδανική για τη γρίπη», επισημαίνει ένας φαρμακοποιός.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της είναι πως δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι και δεν αντιδρά με άλλα φάρμακα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπερβαίνει κανείς την δοσολογία που συνίσταται. Η παρακεταμόλη είναι ασφαλής και για τις γυναίκες που κυοφορούν.

Άλλοι γιατροί αναφέρουν στη βρετανική έκδοση της HuffPost πως η υπερβολική κατανάλωση της ουσίας επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή μπορεί να προκαλέσει συχνούς πονοκεφάλους.

Ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ μειώνει τις ορμόνες που προκαλούν πόνο και πρήξιμο στο σώμα. Οι ενήλικες και οι έφηβοι συνίσταται να λαμβάνουν μεταξύ 200-400 mg τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Η ισχύς και η δοσολογία για τα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία τους, γι′ αυτό και οι γονείς πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες.

Και η ιβουπροφαίνη είναι διαθέσιμη σε δισκία και κάψουλες, ενώ στα παιδιά χορηγείται σε υγρή μορφή. Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να καταναλώνουν και κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν αφού καταναλώσουν το χάπι, κι αυτό γιατί προκαλεί προβλήματα στο στομάχι.

Ο χρόνος που απαιτείται για να δράσει εξαρτάται από τον τρόπο που λαμβάνεται. Δηλαδή αν κάποιος επιλέξει το χάπι, αυτό μπορεί να χρειαστεί και μισή ώρα για να δράσει, ενώ αν βάλει κάποιος στο δέρμα του ως αλοιφή το φάρμακο, πιθανότατα χρειαστούν μία ή δύο ημέρες για να δει αποτελέσματα.

Η ιβουπροφαίνη είναι κατάλληλη για τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων, τους πόνους της περιόδου και την ημικρανία. Γενικά, θεωρείται πως είναι πιο ασφαλής και αποτελεσματική από την ασπιρίνη.

Το φάρμακο όμως δεν είναι κατάλληλο για όλους. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με νεφρικά προβλήματα καλύτερα να αποφεύγουν την ουσία. Ο κίνδυνος νεφρικής δυσλειτουργίας, έλκους στομάχου ή πιθανώς γαστρεντερικής αιμορραγίας είναι πολύ μεγαλύτερος σε αυτές τις ομάδες, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Προσοχή επίσης πρέπει να δείξουν όσοι καταναλώνουν φάρμακα για την κατάθλιψη, τον διαβήτη ή την αρτηριακή πίεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους πριν αγοράσουν την ιβουπροφαίνη.

Είναι επίσης γνωστό πως η ιβουπροφαίνη ενδείκνυται για τον πυρετό των μικρών παιδιών, ωστόσο όχι στην περίπτωση της ανεμοβλογιάς. Οι έγκυες παράλληλα δεν πρέπει να καταναλώνουν την ουσία, εκτός αν το αποφασίσει γιατρός.

Ασπιρίνη

H ασπιρίνη είναι ένα ακόμα φάρμακο με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, ωστόσο συχνά ευθύνεται για τις παρενέργειες που προκαλεί στο στομάχι. Η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί.

H ασπιρίνη είναι κυρίως διαθέσιμη σε μορφή δισκίου ενώ μπορεί να διαλυθεί και στο νερό. Σε αντίθεση με την παρακεταμόλη και την ιβουπροφαίνη, το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για παιδιά και δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 16 ετών, εκτός αν έχει γίνει συνταγογράφηση από γιατρό.

Επίσης, δεν συνίσταται μετά τις 30 εβδομάδες της κύησης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το φάρμακο καταπολεμά κυρίως τις ημικρανίες, τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, την ήπια οσφυαλγία ή τις οδοντικές λοιμώξεις.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από πονόλαιμο ή αμυγδαλίτιδα μπορούν να κάνουν γαργάρες με διαλυμένη ασπιρίνη. Το φάρμακο μπορεί επίσης να ρίξει τον πυρετό.

Για τα συχνά προβλήματα όπως ο πόνος περιόδου και η αρθρίτιδα, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τη χρήση ιβουπροφαίνης επειδή ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών αυξάνεται με την παρατεταμένη χρήση ασπιρίνης.

«Γενικά ας παραδεχτούμε πως η παλαιότερη γενιά είναι πιο συνηθισμένη στην κατανάλωση ασπιρίνης, οι νέοι τείνουν να προτιμούν άλλα παυσίπονα», αναφέρει μια φαρμακοποιός.

Σημειώνεται τέλος πως η ασπιρίνη, σε πολύ χαμηλή δοσολογία, λειτουργεί θετικά για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

 
 
 

Goody’s Burger House Κοζάνης | Υπηρεσία delivery και take away για τις αγαπημένες σας γεύσεις
Inox βάσεις | Νέες inox βάσεις για γάντια και αντισηπτικό για τις επιχειρήσεις
Δημιουργίες Like a Dream | Τα πάντα για τον στολισμό ενός ονειρεμένου γάμου και βάφτισης
Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας

 
 

89 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.