Ξεκίνησε και στα Γρεβενά η λειτουργία μονάδας ανακύκλωσης μπάζων



Η χορήγηση άδειας από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. για τη λειτουργία στο νομό Γρεβενών, ανοίγει το δρόμο για την ανακύκλωση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στην περιοχή. Η μονάδα η οποία έχει αδειοδοτηθεί και συμβληθεί με το ΣΣΕΔ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. είναι η μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησης ΑΕΚΚ της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ» και λειτουργεί στην τοπική κοινότητα Κνίδης του δήμου Γρεβενών.

Μετά τη λειτουργία μονάδας και στα Γρεβενά, επιλύεται ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που είναι η διαχείριση των αποβλήτων τα οποία παράγονται από κάθε λογής τεχνικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά, για το σύνολο πλέον της δυτικής Μακεδονίας καθώς βρίσκονται ήδη σε λειτουργία αντίστοιχες μονάδες του ΣΣΕΔ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. σε Κοζάνη, Καστοριά και Φλώρινα.

Η προστασία του περιβάλλοντος από τους παράνομους μπαζότοπους οι οποίοι υποβαθμίζουν το τοπίο, ρυπαίνουν το έδαφος και τους υδροφορείς, εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και πυρκαγιές είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις αρμόδιες
αρχές οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της διαχείρισης αυτών των αποβλήτων.

Τι αλλάζει;

Μετά τη λειτουργία της μονάδας ανακύκλωσης του ΣΣΕΔ ΑΝΑΚΕΜ, όλα τα μπάζα θα πρέπει στο εξής να οδηγούνται στην αδειοδοτημένη μονάδα. Αυτό οφείλουν να το διασφαλίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων.

Στα δημόσια έργα, οι υπηρεσίες ελέγχουν το Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων και τη σύμβαση του αναδόχου με το ΣΣΕΔ, ενώ μετά το πέρας των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου ο ανάδοχος υποβάλλει βεβαίωση παραλαβής των ΑΕΚΚ.

Για τα ιδιωτικά έργα, η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει άδεια δόμησης, αφού προηγουμένως διασφαλιστεί ότι τα ΑΕΚΚ θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση.

Όσον αφορά στις ανακαινίσεις, οι πολίτες μπορούν να ζητούν από τη συνεργαζόμενη εταιρεία η οποία συλλέγει τα μπάζα, στο τέλος των εργασιών, τη βεβαίωση του ΣΣΕΔ για την νόμιμη παραλαβή των ΑΕΚΚ από τη μονάδα.

Τι γίνονται τα μπάζα;

Έπειτα από διαλογή και επεξεργασία, τα ΑΕΚΚ γίνονται προϊόντα όπως άμμος, 3 Α , γαρμπίλι κ.λπ. Τα υλικά αυτά ξαναγυρίζουν στην αγορά, αντικαθιστώντας ύλες πουεξορύσσονται, εξασφαλίζοντας έτσι εξοικονόμηση πόρων, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Πόσο κοστίζει η ανακύκλωση;

Για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ ο νόμος προβλέπει εισφορά, όπως υπάρχει εισφορά ανακύκλωσης της συσκευασίας στην τιμή των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Όμως η ανακύκλωση των μπάζων δεν είναι ακριβή. Επιπλέον, το ‘κόστος’ κάθε υλικού δεν προσδιορίζεται μόνο από την αξία του σε χρήμα, αλλά και από το περιβαλλοντικό, ενεργειακό, και ανθρώπινο κόστος.

Ειδικότερα:

– Το κόστος αποκατάστασης των “μπαζωμένων” ρεμάτων και των ζημιών που προκαλούν οι πλημμύρες στους οικισμούς είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.

– Το κόστος από την ρύπανση των υδροφορέων εξαιτίας επικινδύνων προσμίξεων στα ΑΕΚΚ είναι ανυπολόγιστο.

– Η ζημία από τις πυρκαγιές οι οποίες μπορεί να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη απόθεση ΑΕΚΚ στο περιβάλλον, λόγω των προσμίξεων σε ξύλο, πλαστικό, γυαλί κ.ά, είναι τις περισσότερες φορές βαρύτατη και μη αναστρέψιμη.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους το ΣΣΕΔ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. προσκαλεί όλους τους πολίτες στην κοινή προσπάθεια να εξαλείψουμε το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπάζων στο περιβάλλον. Παραμένει δε, στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την παροχή υποστήριξης και πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.