Ο Στέφανος Πράσσος για τη συζήτηση ενάντια στην απολιγνιτοποίηση – ερήμωση της περιοχής



Οι εξελίξεις στο θέμα της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης- ερήμωσης και καταστροφής της Περιοχής, της ΔΕΗ και της προσπάθειας πλήρους ελέγχου της Ηλεκτρικής Ενέργειας από επιχειρηματικούς ομίλους και ξένα συμφέροντα είναι ραγδαίες. Πριν λίγο καιρό έγινε μια Ημερίδα φιάσκο» όπου κλιμάκιο της Κυβέρνησης ήρθε μας χλεύασε κα μας έταξε καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Ο Περιφερειάρχης δυστυχώς αντί να αποχωρήσει από αυτή την κοροϊδία όπως έκαναν οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι του Συνδικαλιστικού Κινήματος κάθησε για να ακούει τον Άδωνη Γεωργιάδη που ανέλυε πως θα μας σώσουν από τον κακό λιγνίτη.

Έκτοτε καθημερινά μαθαίνουμε τα νέα «επιχειρηματικά» σχέδια του Κεφαλαίου τα οποία για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα κερδοσκοπήσουν πέφτοντας σαν ύαινες πάνω στο «κουφάρι» της Δυτικής Μακεδονίας.

Στον αντίποδα οι αντιδράσεις από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς είναι άτονες, μεμονωμένες και αναντιστοίχες με το μέγεθος της επιχειρούμενης καταστροφής. Εμείς σαν Περιφερειακό Σχήμα πήραμε εξ αρχής τις ευθύνες μας αναδεικνύοντας όλες τις πλευρές αυτής της καταστροφικής Πολιτικής ξεσκεπάζοντας τα ψεύτικα και παραπλανητικά επιχειρήματα. βγήκαμε αρκετές φορές κινηματικά και με δυναμικές ενέργειες δώσαμε τον αγωνιστικό τόνο διαμηνύοντας προς όλες τις πλευρές ότι αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν.

Για τον Συντονισμό αυτών των ενεργειών μετά από κάλεσμα των μαζικών φορέων, των εργαζομένων και των πολιτών της Περιοχής δημιουργήθηκε ένα Συντονιστικό που ονομάστηκε «ενέργειαSOS» στο οποίο συμμετέχουμε ισότιμα μαζί με άλλους φορείς και αγωνιστές δίνοντας και το πολιτικό μας στίγμα. Μ αυτό πορευόμαστε.

Ταυτόχρονα υπήρξαν και άλλοι τέτοιοι συντονισμοί όπως έγινε μετά από κάλεσμα του ΣΕΕΝ, η επιτροπή αγώνα που αποτελείται από κάποιες συλλογικότητες και αρκετούς πολίτες. θεωρούμε της ενέργεια αξιέπαινη αλλά περιορισμένου βεληνεκούς όπως και της δικής μας. Σ αυτόν το αγώνα είναι χρήσιμες όλες οι πρωτοβουλίες που παίρνονται από κόμματα, από συνδικάτα και διάφορες άλλους Μαζικούς Φορείς.
Όμως όλοι οι εργαζόμενοι όλοι οι πολίτες αυτό που μας βάζουν στις συζητήσεις που κάνουμε είναι «βρείτε δρόμους και τρόπους για να συμπορευτείτε με όλη της Κοινωνία με όλους τους Φορείς για να αποτραπεί το έγκλημα!!!»

Με βάση αυτά αποφασίσαμε ότι πρέπει να συζητήσουμε στα πλαίσια της κοινής δράσης με όλους, ακόμα και μ αυτούς που έχουν τεράστιες πολιτικές και προσωπικές ευθύνες για ότι φτάσαμε σ αυτή την κατάσταση. Όλα αυτά όμως με πολιτικό και αγωνιστικό πλαίσιο που θα συν- αποφασιστεί και όχι με ευχολόγια και καλές προθέσεις. Έτσι καθίσαμε και συζητήσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και συμβάλαμε ώστε να βγει μια απόφαση καταδίκης του ΕΣΕΚ που παρότι γνωρίζουμε ότι από μόνο του δε λέει τίποτα μπορεί όμως να συμβάλει στους αγώνες.

Μετά τις μεθοδεύσεις της Περιφερειακής αρχής να αποφύγει συζητήσεις και αποφάσεις πάνω στο θέμα συναποφασίσαμε με δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ζητήσουμε τη σύγκλιση Έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου και επειδή αυτό η Περιφερειακή Αρχή το αποφεύγει ή το θάβει εν μέσω αποκριάτικων εκδηλώσεων, ζουρνάδων και οινοποσίας, να προχωρήσουμε μόνοι μας στο κάλεσμα των μαζικών φορέων και των πολιτών της Περιοχής μας.

Αυτή είναι η «ανίερη συμμαχία». Αυτό είναι που μας προσάπτουν κάποιοι που θεώρησαν ότι βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία για να χτυπήσουν και το Σχήμα και τον Επικεφαλής του, που πράγματι μπαίνουν σ αυτόν τον αγώνα, όχι απλά να κάνουν το κομμάτι τους, όχι για να κερδίσουν ψήφους αλλά για να συμβάλλουν στην Ανατροπή αυτής της καταστροφικής για την Περιοχή κατάστασης.

Δηλώνω πως η σημερινή εκδήλωση δεν σημαίνει καθόλου κοινό μέτωπο ούτε εκ προοιμίου συμφωνία με τις παρατάξεις που κάνουν το κάλεσμα. Δεν δίνουμε καμιά άφεση αμαρτιών ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στις παρατάξεις τους. Είναι μια εκδήλωση με φορείς και πολίτες όπου ο καθένας θα αναπτύξει τις θέσεις του με μια διαφορετική εισήγηση ο καθένας μας και μακάρι να ανιχνεύσουμε πιθανές συγκλίσεις για κοινή δράση ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις με στόχο να πάρει πίσω η κυβέρνηση το σχέδιο καταστροφής και να ορίσει η ίδια η κοινωνία ένα πρόγραμμα εξορύξεων και παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας που δε θα βλάπτει αλλά θα προωθεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, των κατοίκων και των καταναλωτών ρεύματος.

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι τους Περιοχής μας έχουν γνωρίσει μπροστάρηδες σε στους αγώνες όλων των προηγούμενων χρόνων γι αυτό δεν κολλάει πάνω μας η Λάσπη απ’ όπου και αν προέρχεται. Ήμασταν μπροστά ακόμα και όταν αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν είχαν «αποκοιμηθεί στην αγκαλιά» της αστικής τάξης φτιάχνοντας συγκυβερνήσεις με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον τότε ΣΥΝασπισμό της αριστεράς, τον μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος καταγγέλλω ως πλαστή και προβοκατόρικη την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Μακεδονίας διότι απλά δεν υπάρχει τέτοια οργάνωση ούτε φυσικά έχει όργανα που παίρνουν αποφάσεις Η οργανωτική δομή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν προβλέπει οργανώσεις ή επιτροπές ανά Περιφέρεια. Είναι ανακοίνωση ενός ανθρώπου που παρότι είναι μέλος του Π.Σ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν εκφράζει κανέναν πέρα από το άτομό του και αυτό έπρεπε να είχε το θάρρος να το πει και όχι να ποστάρει σήματα ανύπαρκτων οργανώσεων.

Σε κάθε περίπτωση Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι ούτε παράταξη ούτε παραμάγαζο της ΑΝΑΤΑΡΣΥΑ η οποία μπορεί να το στήριξε αλλά ταυτόχρονα το στήριξαν και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και κυρίως εκατοντάδες ανένταχτοι αγωνιστές. Γι αυτό όλοι οφείλουμε να τους σεβόμαστε. Και αυτούς που επιλέγουν τη στράτευση σε οργανώσεις αλλά και αυτούς που επιλέγουν την πολιτική τους αυτοτέλεια.

Η μάχη θα δοθεί σε όλα τα επίπεδα για να μην περάσει η ερημοποίηση της Περιοχής, η διάλυση της ΔΕΗ και η καταστροφή των εργαζομένων

Στέφανος Πράσσος
Μέλος Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ» για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.