Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη συμμετοχή πολλών πιστών πανηγύρισε το Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη



Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη συμμετοχή πολλών πιστών από τις γειτονικές Ενορίες (Μεσιανής και Κουβουκλίων, Βαθυλάκκου, Ροδίτη, Λευκάρων, Νεράιδας, Ίμερας και Αύρας, Κρανιδίων, Σερβίων, Καστανιάς, Πλατανορέματος, Βελβεντού, Πετρανών) και από Ενορίες άλλων Μητροπόλεων, πανηγύρισε (22-2-2020, Ψυχοσάββατο και μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Βαραδάτου) το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη, του εξ Αντιοχείας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. Τον Σεβ. κ. Παύλο περιστοίχισαν οι πατέρες: Αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος, πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή και Κουβούκλια) που τέλεσε τον Μ. Εσπερινό και ο Διάκονος Μιχαήλ Γκουσίν. Διακονητές στο Ιερό: Βασίλης Ποτουριάδης, Δημήτρης Κουλίδης, Παναγιώτης Μαργαρίτης.

Έψαλαν στο αναλόγιο οι ψάλτες: Μιλτιάδης Ηλιάδης και Αναστάσιος Κτενίδης.

Συμμετείχαν: Εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ‘’Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Περαίας Ν. Πέλλας, 1995’’.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος μίλησε για τον Άγιο Βαραδάτο, για το Τριώδιο, το Ψυχοσάββατο, για την πίστη και το ήθος των Ελλήνων (μέσα στους οποίους και οι Κουβουκλιώτες) της Μικράς Ασίας και του Πόντου, στο Χριστό και το Γένος. Έχασαν πολλά, σχεδόν όλα. Περιουσίες, ανθρώπους. Δεν έχασαν την πίστη, το ήθος και τον πολιτισμό τους.

Έγινε η ευλόγηση των κολλύβων, ψάλθηκε το ιερό Μνημόσυνο και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, στον αύλειο χώρο του Παρεκκλησιού.

Το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου βρίσκεται δίπλα από τη λίμνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου, κάτω από τη Νεράιδα, απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης (ΝΟΚ). Είναι ένα μικρό, όμορφο, περιποιημένο, γλυκό, ανάμεσα στα πλέον των 100, το ίδιο φροντισμένων από την πίστη, το σεβασμό και την αγάπη του λαού μας Εξωκλησιών, της παραλίμνιας λεκάνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου, πεδινής και ορεινής των Πιερίων και των Καμβουνίων ζώνης, από τα οποία αναπέμπεται χωρίς διακοπή η εκ βαθέων προσευχή, ως κραυγή, του λαού μας: ‘’Κύριε εκέκραξα προς Σε… Εισάκουσόν μου, Κύριε’’.

Ο Μητροπολιτικός Άγιος Βαραδάτος αποτελεί, τρόπον τινά, το κέντρο των Ιερών Εξωκλησιών της λεκάνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου.

Από τα νερά της λίμνης αρδεύονται τα χωράφια μας. Από την λειτουργική παρουσία των Ιερών Εξωκλησιών αρδεύεται, Αγίω Πνεύματι, μυστικά και εντελώς πραγματικά ολόκληρη η κτίση, που έτσι ζωογονείται, όπως ψάλλει η Εκκλησία. ‘’Αγίω Πνεύματι, αναβλύζει τα της χάριτος ρείθρα, αρδεύοντα, άπασαν την κτίσιν προς ζωογονίαν’’. (Α’ Αντίφωνον του δ’ ήχου).

Μέσα στα ταπεινά Εξωκλήσια μας, καθώς ανάβουμε το κερί μας και κάνουμε το σταυρό μας ερχόμαστε εις εαυτόν, νιώθουμε ανεπίγνωστα και προοδευτικά την εσωτερική μας κάθαρση και παράλληλα την κοινωνική διάσταση της κάθαρσής μας: ‘’Διά νηστείας καθαρθήναι σπεύσωμεν, του ρύπου των πταισμάτων ημών, και δι’ ελέους και φιλανθρωπίας, της προς τους πένητας, εισελθείν εις τον Νυμφώνα του νυμφίου Χριστού, του παρέχοντος ημίν το μέγα έλεος’’ (Ιδιόμελο Απόστιχο, Δευτέρα της Τυρινής Εσπέρας. Τριώδιο).

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή (Μιχάλης Θωμίδης, Νικόλαος Τσιμπραηλίδης, Νικόλαος Βουτσίδης, Ανδρομάχη Καραπακλίδου) οικογένειες, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, ετοίμασαν και πρόσφεραν εορταστικό κέρασμα στο εκκλησίασμα.

Απολυτίκιον Αγίου Βαραδάτου.Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείοις σκάμμασι, της εγκρατείας, σκεύος γέγονας, της απαθείας, Βαραδάτε Αγγέλων συνόμιλε, και Παρακλήτου την χάριν δεξάμενος, πάσι παρέχεις ταχείαν βοήθειαν. Πάτερ Όσιε Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.