Συλλυπητήριο της Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ το θάνατο της Νικολαϊδου – Χαριτούδη Ελένης από την Πτολεμαΐδα



Με ανείπωτη θλίψη η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνει το θάνατο της συντρόφισσας Νικολαϊδου-Χαριτούδη Ελένης που έφυγε πλήρης ημερών το Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 σε ηλικία 95 ετών.

Η σ. Ελένη γεννημένη από αγρότες γονείς στην Πτολεμαΐδα, από τα νεανικά της χρόνια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και ανέπτυξε πλούσια δράση στα δύσκολα χρόνια της Μεταξικής δικτατορίας.

Στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής 1941-1944, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και με ειδική χρέωση στην ΕΠΟΝ ανέλαβε την καθοδήγηση της νεολαίας στα χωριά της περιοχής του Μουρικίου, τη διαφώτιση και στη συνέχεια εκπαίδευση στην ένοπλη πάλη.

Με απόφαση του Κόμματος περνάει στην παράνομη δουλειά στον τομέα της Κοζάνης όπου αναλαμβάνει σύνδεσμος και τροφοδότης του παράνομου τυπογραφείου του Κόμματος. Συλλαμβάνεται από τους συνεργάτες των Γερμανών, καταφέρνει να δραπετεύσει και μπαίνει σε πιο βαθιά παρανομία.

Στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ξαναβγαίνει στο βουνό στα τμήματα του Σινιάτσικου και στην ευρύτερη περιοχή Εορδαίας σαν Πολιτικός Επίτροπος Υπαίθρου, ελεύθερος σκοπευτής, ενώ στη συνέχεια αποστέλλεται στην περιοχή των Πρεσπών στο Γενικό Αρχηγείο. Εκεί της ανατίθενται καθήκοντα διαφώτισης στα χωριά των Πρεσπών και στις 1-3 Μάρτη 1949 παίρνει μέρος σαν αντιπρόσωπος στην Α’ Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ).

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ βρίσκεται στην Τασκένδη όπου θα εγκατασταθεί και θα ενταχθεί στην παραγωγή, μέχρι τον επαναπατρισμό της το 1988 στην γενέτειρα της την Πτολεμαΐδα. Είχε ήδη αποκτήσει οικογένεια με τον αγωνιστή του ΔΣΕ Απόστολο Χαριτούδη και δυο παιδιά τον Σταύρο και τη Γεωργία.

Η σ. Ελένη αποτέλεσε παράδειγμα αυτοθυσίας και ηρωισμού, διαπαιδαγώγησης και στάσης ζωής για όλους τους κομμουνιστές, τους προοδευτικούς αγωνιστές, ιδιαίτερα για τις γυναίκες τις υπαίθρου.

Παρέμεινε πιστή μέχρι την τελευταία μέρα της στις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού, μέλος του ΚΚΕ, με το Ριζοσπάστη καθημερινό της σύντροφο.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

Η πολιτική κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23/2/2020, στις 16:00 στο νεκτροταφείου του Αϊ Γιάννη.

Η Ε.Π. Δδυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.