Επίσκεψη του Υφυπουργού ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση στο Δήμο Βοΐου στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΕΒΕ Κοζάνης



Εκδήλωση με την οποία εορτάστηκαν τα 100 χρόνια ζωής του Επιμελητηρίου Κοζάνης πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (21 Φεβρουαρίου 2020) στο Συνεδριακό Κέντρο «Άρης & Λίλιαν Βουδούρη» στην Σιάτιστα. Την εκδήλωση όπου τιμήθηκαν οι Βοϊάτες που διετέλεσαν μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κοζάνης, παραβρέθηκαν ο Υφυπυργός Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, ο Περιφεριάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης εκφώνησε ομιλία ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Χρίστος Ζευκλής, με την οποία αφού πρώτα έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Δήμου, στην συνέχεια παρέθεσε τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου και έδωσε το περίγραμμα του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής, πάνω στον τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την ενέργεια και την γουνοποιία.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος ζήτησε συγκεκριμένες παρεμβάσεις από πλευράς της Πολιτείας, προκειμένου να έχει την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα το εγχείρημα της Δημοτικής Αρχής.

 

 

Αναλυτικότερα:

Στον τομέα του τουρισμού συνόψισε τους δύο άξονες δράσης του Δήμου, την τεκμηριωμένη καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υλοποίηση ενός πλάνου προβολής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της όποιας προσπάθειας, θα είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος για την διάσωση της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, ο Δήμαρχος τόνισε την αδικία του καθεστώτος των εξισωτικών αποζημιώσεων και της επιχορήγησης των βιολογικών προϊόντων από τα οποία αποκλείεται ο Δήμος Βοΐου. Δήλωσε την πρόθεση του Δήμου να αναζητηθούν τρόποι για την αξιοποίηση εναλλακτικών καλλιεργειών όπως αυτή του κάστανου.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε το γεγονός ότι θα πρέπει και το Βόιο να επωφεληθεί από άλλες μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο.

Δήλωσε την θετική ανταπόκριση του Δήμου σε επενδύσεις σε ΑΠΕ στην γεωγραφική του επικράτεια, αρκεί αυτές να μην θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητα της περιοχής και να μην γίνονται κάτω από ένα πλαίσιο υπέρμετρης ελαστικοποίησης των περιβαλλοντικών περιορισμών.

Για το εμπόριο της γούνας, αφού πρώτα Δήμαρχος υπενθύμισε την συμβολή του κλάδου αυτού στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, στην συνέχεια πρότεινε σειρά μέτρων με τα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί ο υπό κρίση κλάδος (που πλήττεται τώρα και από την εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού) και ιδιαίτερα το κομμάτι της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων. Τα μέτρα αυτά κινούνται στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου, της αξιοποίησης των ΑΠΕ και της εφαρμογής προγραμμάτων συμβουλευτικής.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζωτικής σημασίας θέμα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αυτό της Μεταλιγνιτικής Περιόδου. Εξέφρασε την αγωνία του και διατύπωσε την άποψη, ότι οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, μετά από σοβαρό σχεδιασμό και μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής.

Κλείνοντας, την ομιλία του ο Δήμαρχος απεύθυνε μέσω του Υφυπουργού Ανάπτυξης την έκκληση προς την κυβέρνηση για την όσο δυνατόν τάχιστη ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των προτάσεων που αυτός έθεσε, προκειμένου να λυθεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαστίζει το Δήμο Βοΐου, η ανεργία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.