Με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα η εκδήλωση του ΚΚΕ για το ΔΣΕ με αφορμή τη μάχη της Φλώρινας



Η Ε. Π. Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει εκδήλωση για το ΔΣΕ, με αφορμή τη μάχη της Φλώρινας (11-14 Φλεβάρη 1949), με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 23 Φλεβάρη, 11.30 π.μ. , στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί επίσης, έκθεση βιβλίου
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής , δρομολογούνται λεωφορεία :

Κοζάνη: 9.30 π.μ., από την κεντρική πλατεία Κοζάνης
Πτολεμαΐδα: 10 π.μ. ,από το Δημαρχείο Πτολεμαΐδας
Αμύνταιο : 10.30 π.μ. , από την πλατεία του Αμυνταίου
Καστοριά: 9.30 π.μ. , από το παρκινγκ της λαϊκής αγοράς
Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 22 Φλεβάρη η Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη γυναικών που οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Φλώρινας του ΚΚΕ, στις 6.30 μμ , στο ξενοδοχείο ”king Alexander”, με θέμα «Η πάλη των γυναικών στη σύγχρονη εποχή» .

Για το περιεχόμενο της εκδήλωσης στις 23 Φλεβάρη

Για το μνημείο
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους νεκρούς της μάχης της Φλώρινας (11 – 14 Φλεβάρη 1949) έγιναν στις 14 Φλεβάρη 2016 από τον σύντροφο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η έκδοση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας για τη μάχη της Φλώρινας και το μνημείο, αναφέρει:

«Για πάρα πολλά χρόνια, το ΚΚΕ με διαρκείς πρωτοβουλίες πάλευε για να εκπληρωθεί ένα χρέος τιμής προς τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949. Ο ομαδικός τους τάφος να γίνει μνημείο, να τους αποδοθούν επιτέλους οι τιμές που τους πρέπουν. Στο χωράφι, στα νοτιοδυτικά της πόλης της Φλώρινας, στο χωράφι που κανείς δεν όργωσε εξήντα τόσα χρόνια, στο χωράφι που μέσα του κρατά τα κόκαλα περίπου 800 μαχητών του ΔΣΕ, ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του χώρου και στη μέση του στέκει μνημείο αντάξιο της προσφοράς και της μεγάλης θυσίας των τιμημένων νεκρών του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τα γλυπτά του Μνημείου είναι του μεγάλου γλύπτη Μέμου Μακρή και η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία ανέλαβε σημαντικό μέρος του κόστους κατασκευής του. Οι φιγούρες των γλυπτών στο Μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα είναι από τα ίδια εκμαγεία του μνημειώδους γλυπτού του Μέμου Μακρή, που είναι αφιερωμένο στα θύματα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, πολύτιμη προσφορά της Κλειούς Μακρή, κόρης του δημιουργού».

Για τον αγώνα του ΔΣΕ και τη μελέτη της ιστορίας του Κόμματος.
Συμπεράσματα για την ταξική πάλη του σήμερα.

Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν δίκαιος και αναγκαίος. Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αντιπροσώπευε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης ,της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων της πόλης. Αντικειμενικά ο ΔΣΕ ήταν προϊόν μιας σκληρής ταξικής σύγκρουσης που είχε τις ρίζες της στην επαναστατική κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά την απελευθέρωση της Ελλάδας ,με την αποφασιστική ένοπλη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ.

Στρεφόταν ενάντια στην εγχώρια αστική τάξη, που γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την κυριαρχία της, την οποία στήριζε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, σε συμμαχία με τα καπιταλιστικά κράτη την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ. Δίχως τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ενίσχυση τους, η αστική τάξη στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει.

Μετά την απελευθέρωση από την τριπλή κατοχή (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία), οξύνθηκε η προϋπάρχουσα σκληρή ταξική αναμέτρηση, που είτε θα οδηγούσε στην ανατροπή της αστικής εξουσίας, με απομόνωση και των ξένων στηριγμάτων της, είτε στην ήττα των λαϊκών δυνάμεων, στην απομόνωση του ΚΚΕ και στην επανασταθεροποίηση της αστικής εξουσίας.

Μπροστά στο λαό έμπαινε το δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση». Το λαϊκό κίνημα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, επέλεξε το δεύτερο δρόμο. Ακριβώς για αυτό, ο ένοπλος αγώνας 1946-1949,δεν ήταν αποτέλεσμα τυχοδιωκτικών επιλογών της ηγεσίας του ΚΚΕ, όπως ισχυρίζονται διάφοροι οπορτουνιστές, και αστικές δυνάμεις

Ο ΔΣΕ είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της «εθνικής ομοψυχίας» και της κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών.

Ο τρίχρονος ταξικός αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε ηρωικός, μεγαλειώδης. Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ, σε αντίξοες συνθήκες απέναντι σε έναν πανίσχυρο αντίπαλο.

Διδάσκει και διαπαιδαγωγεί η πάλη τους .

Ο αγώνας του ΔΣΕ πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες άνισης ταξικής αναμέτρησης, γεγονός που καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ηθική, πολιτική του αξία και την παρακαταθήκη που κληρονόμησε στην ιστορία του επαναστατικού κινήματος.

Και σήμερα ο αγώνας του ΔΣΕ εμπνέει, αλλά και ενοχλεί τον ταξικό αντίπαλο και όσους συμβιβάζονται μαζί του. Η αστική τάξη και αυτοί που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της έχουν εξαπολύσει τόνους λάσπης εναντίον του ΔΣΕ.

Η αστική τάξη και οι συνοδοιπόροι της συκοφαντούν και διαστρεβλώνουν τον αγώνα του ΔΣΕ, επειδή ξέρουν καλά ότι αντιπροσώπευε την ανώτερη μορφή πάλης, σε περίοδο που αντικειμενικά διεξαγόταν ταξική σύγκρουση για το «ποιος – ποιον», για την εξουσία. Τον πολεμούν, γιατί έχουν κάθε συμφέρον να αποκρύπτουν από το λαό την πηγή κάθε αδικίας, δηλαδή την αντίθεση κεφαλαίου – μισθωτής εργασίας. Έχουν συμφέρον να παρεμποδίζουν τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις από το να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού

Το ΚΚΕ έχει την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στην Ιστορία του ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του ως Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελούν τόσο η διδαχή από αυτήν, όσο και η εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Ακριβώς γι’ αυτό, η κριτική μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα της λαθολογίας, αλλά και του οπορτουνιστικού εξωραϊσμού, που αρνείται να βγάλει συμπεράσματα από το ιστορικό παρελθόν.

Η μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος έχει αποτελέσει για το Κόμμα μας πολύτιμο εφόδιο, για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του. Γνώμονα αποτελεί η επιστημονική ανάλυση της καπιταλιστικής πραγματικότητας, που είναι και εγγύηση για να μην οδηγεί η χρονική απόσταση από τα ιστορικά γεγονότα στην εκ του ασφαλούς κριτική, σε απόσπαση από το σύνολο των παραγόντων που τα διαμόρφωσαν.

Η Ιστορία διδάσκει ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όποια ονομασία και αν έχει και οποιοδήποτε κόμμα και αν συμμετέχει σε αυτήν, εφόσον η πολιτική εξουσία, τα μέσα παραγωγής και όλος ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, εφόσον η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.

Η φετινή εκδήλωση αποτελεί συνέχεια των εγκαινίων των γραφείων της οργάνωσης στην Φλώρινα και των εγκαινίων του μουσείου στην Καλλιθέα.

Στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται η προβολή του αγώνα του ΔΣΕ, που αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα στον 20ο αιώνα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.