Βίντεο: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Κοζανίτικης Αποκριάς 2020 από τους διοργανωτές – Ποιος είναι ο φετινός προϋπολογισμός



Η παρουσίαση της φετινής Κοζανίτικης Αποκριάς 2020 πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου από τους διοργανωτές του Δήμου Κοζάνης.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό των φετινών εκδηλώσεων, θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα γύρω στις 150.000 ευρώ.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κοζανίτικης Αποκριάς 2020

Δείτε το σχετικό βίντεο του KOZANILIFE.GR:

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η Κοζανίτικη Αποκριά χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τη μακρόχρονη διαδρομή της, αποτελεί σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. Πρόκειται για ένα γεγονός που αναδεικνύει την σύνδεση του ανθρώπου με την πολιτιστική κληρονομιά και τη μεταφορά της από γενιά σε γενιά. Η Αποκριά της Κοζάνης δεν είναι μονάχα ένα έθιμο που τελείται κάθε χρονιά, είναι μια παράδοση καταγεγραμμένη στο dna των ανθρώπων της. Η αγάπη των Κοζανιτών για την πόλη και την ιστορία της αποτελεί κινητήριο μοχλό, με τις γενιές να εναλλάσσονται και τον Φανό να τροφοδοτείται συνεχώς με νέο αίμα.

Στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας δίνουμε συνέχεια σε αυτή την παράδοση διατηρώντας αναλλοίωτο τον πυρήνα του εθίμου, δίνοντας ταυτόχρονα νέα πνοή στη μεγάλη γιορτή.

Σας καλώ όλους να κινηθούμε μαζί στους ρυθμούς της Kοζανίτικης παράδοσης!

Καλή Αποκριά!
Ο Δήμαρχος Κοζάνης,
Λάζαρος Μαλούτας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΑΠΝ

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο κατώφλι της Άνοιξης, η Κοζάνη βάζει τα γιορτινά της.

Η μαγεία της παγανιστικής προέλευσης της «θκιας» μας Αποκριάς ερωτοτροπεί με όποιες καινοτομίες έχουν ωσμωτικά απορροφηθεί στο διάβα των χρόνων και καταλήγει στις γειτονιές με το άναμμα των φανών και στο ξέφρενο γλέντι μέχρι πρωίας. Η αυθεντικότητα του καρναβαλιού της Κοζάνης αποτελεί εγγύηση για όλους, ντόπιους αλλά και ετεροδημότες επισκέπτες, πως θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να εκτονωθούν και να ξεφύγουν για λίγες μέρες από την φορτική ρόδα της καθημερινής ρουτίνας. Από την Τσικνοπέμπτη ξεκινά ένας κύκλος δρώμενων με την συμμετοχή πολλών πολιτιστικών συλλόγων που δίδει χαρά στους συμμετέχοντες, καμάρι στους οικείους τους και αφορμή σε όλους τους υπόλοιπους να αφήσουν το τηλεχειριστήριο από τα χέρια και να ξεχυθούν στις πλατείες και τα σοκάκια. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την περιοχή μας η εθελοντική συμμετοχή όλων στην προσπάθεια να μείνουν στοιχεία της Παράδοσης ζωντανά στις γειτονιές και τις πλατείες μπορεί να αποτελέσει φάρο ομόνοιας, ελπίδας και αισιοδοξίας!

Ας πιαστούμε χέρι χέρι και ας τραγουδήσουμε μαζί:
«Εβγάτε αγόρια μ’ στο χορό
κορίτσια στο σεργιάνι
να δείτε και να μάθετε
πώς πιάνεται η αγάπη.
Από τα μάτια πιάνεται στα χείλη κατεβαίνει
κι από τα χείλη στην καρδιά ριζώνει και δεν βγαίνει»

Ζήσης Μάρας
Πρόεδρος Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Αποκριά της Κοζάνης, με κυρίαρχο έθιμο τους Φανούς, μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, με ρίζες διονυσιακές. Με σεβασμό στη διαφύλαξη της αυθεντικότητάς της, η Αποκριά μας, η μεγάλη αυτή λαϊκή γιορτή, ξεχωρίζει για την μακρόχρονη πορεία της και τον αναλλοίωτο χαρακτήρα της στο διάβα του χρόνου. Η σάτιρα και ο σκωπτικός σχολιασμός με πρωτότυπο τρόπο της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης των πραγμάτων επικρατεί σε όλες τις εκδηλώσεις του δωδεκαημέρου, με αποκορύφωμα την ημέρα της Αποκριάς, με την παρέλαση των αρμάτων και το άναμμα των φανών στις γειτονιές το βράδυ.

Σας καλούμε στην Κοζανίτικη Αποκριά, για να γλεντήσουμε και να βιώσουμε μαζί τα δρώμενά της.

Ελπίδα Κουϊμτζίδου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Κοζάνης

5 σχόλια στο άρθρο “Βίντεο: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Κοζανίτικης Αποκριάς 2020 από τους διοργανωτές – Ποιος είναι ο φετινός προϋπολογισμός

  1. Ενεργοποιήστε σας παρακαλώ τη web camera που έδειχνε την πλατεία της πόλης για να παίρνουμε μια γεύση Κοζανίτικης Αποκριάς κι εμείς οι ξενιτεμένοι…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.