Κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης στις εκλογές του Σωματέιου

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης

Μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας – ΟΙΥΕ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Συνάδελφε, συναδέλφισσα: στα Σούπερ Μάρκετ, στα πολυκαταστήματα, στο εμπόριο, στον επισιτισμό και τις υπηρεσίες, εργαζόμενοι στα 8μηνα, στα delivery και άνεργοι του κλάδου

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ 10:30-15:30 και18:00-21:00 ΚΑΙ ΤΗΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΛΕΒΑΡΗ 8:00 – 20:00.

Οι εκλογές του σωματείου μας πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας. Είναι η περίοδος που συνοδεύεται με μέτρα και συμβάσεις που έχουν σαφή στόχευση: αφού πλήρωσαν οι εργαζόμενοι για την κρίση που οι ίδιοι ΔΕΝ δημιούργησαν, να πληρώσουν τώρα και την ανάπτυξή τους!

Θέλουν να διαχειριστούν τη φτώχεια και την εξαθλίωσή μας. Τα αντιλαϊκά μέτρα που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με τα νέα που περνάει η τωρινή κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν σαρώσει κάθε εργατική λαϊκή κατάκτηση των προηγούμενων 100 χρόνων. Στόχος είναι να προστατευτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας τάζει η κυβέρνηση ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ που τους έστρωσε το δρόμο. Η καπιταλιστική ανάπτυξη όμως δεν μπορεί να είναι ούτε δίκαιη, ούτε για όλους. Χτίζεται πάνω στα συντρίμμια μας, στους τσακισμένους μισθούς και δικαιώματά μας.

κατάσταση στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για να αυγαταίνουν τα κέρδη των αφεντικών. Συνεχίζεται η επίθεση στους μισθούς, στις συντάξεις, στην ασφάλιση, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στα όρια συνταξιοδότησης, στα επιδόματα, στις αποζημιώσεις. Στο σύνολο του κλάδου επικρατούν τα εξαντλητικά ωράρια, η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απλήρωτες ή μισοπληρωμένες υπερωρίες, η δουλειά για λίγους μήνες, η περιπλάνηση από εργοδότη σε εργοδότη, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζόμενων στα delivery. Εντείνεται η σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων με νέα μέτρα, όπως η σταδιακή κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το Black Friday, η παράνομη επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων στον εργοδότη κλπ.

Ακόμα χειρότερες είναι οι συνθήκες στον κλάδο του επισιτισμού και της εστίασης όπου δεν υπάρχει κανένα συγκροτημένο δικαίωμα. Επικρατούν η ανασφάλιστη εργασία, τα εξευτελιστικά μεροκάματα και η ανυπαρξία σταθερού ωραρίου. Οι εργαζόμενοι στερούνται ακόμη και τα τσακισμένα δικαιώματα που διατηρούνται για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, είναι αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε παροχή στην υγεία, την κοινωνική ασφάλιση. Επιπλέον, η εργασιακή ομηρία των ελαστικών σχέσεων εντείνει το φόβο για σύγκρουση και διεκδίκηση, αποτελεί μοχλό πίεσης για την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Αλλά και οι «ωφελούμενοι» στα προγράμματα που πλασάρονται τάχα για τη μείωση της ανεργίας, ενώ στην ουσία ανακυκλώνουν και μοιράζουν τη φτώχια, εργάζονται για τρείς και εξήντα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με ημερομηνία λήξης, παρόλο που στις θέσεις που εργάζονται είναι απολύτως απαραίτητοι. Και ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες και υπηρεσίες, δεν αποκαλούνται εργαζόμενοι, παρά χαρακτηρίζονται «ωφελούμενοι», μια ωραία λέξη που κρύβει από πίσω της την άγρια εκμετάλλευση και διαγράφει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρόκειται για ένα οργανωμένο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων για την ανακύκλωση της ανεργίας και την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα.

επίθεση στη ζωή μας είναι συνολική και δεν περιορίζεται στα εργασιακά μας δικαιώματα. Το έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή μας με την απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ είναι τρανταχτό παράδειγμα. Μετά την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος πάνω από 150%, τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και το καθεστώς ομηρίας, με εργολαβίες, οχτάμηνα και δίμηνα, τα ωράρια και τα μέτρα ασφαλείας που έγιναν λάστιχο, όπως και οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τώρα έρχονται, με υποκριτικό πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, να μετατρέψουν την περιοχή μας σε νεκροταφείο! Από τη μία οι χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Δυτ. Μακεδονία, κι από την άλλη η τεράστια αύξηση στην τιμή του ρεύματος και της θέρμανσης θα καταστήσουν τη διαβίωση στην περιοχή αβάσταχτη. Ακόμα και η λειτουργία της τηλεθέρμανσης βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ κάθε προσπάθεια «διόρθωσης» της κατάστασης θα βαρύνει ακόμα περισσότερο τις τσέπες μας, με ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ κλπ. Τα αντίμετρα που υπόσχονται ζεστό χρήμα στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματειών και «κίνητρα για την ανάπτυξη, θα συνοδεύονται από τα κάτεργα των ειδικών οικονομικών ζωνών, όπου δεν θα ισχύει η όποια νομοθεσία για το βασικό μισθό, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπου με πρόσχημα την ανάπτυξή τους, θα επικρατεί η πιο σκληρή, η πιο εξόφθαλμη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, για να αυγατίζουν τα κέρδη των λίγων!

Και το χτύπημα στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας δεν περιορίζεται εκεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση στη Βουλή νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα ενισχύσει παραπέρα, θα μονιμοποιήσει το μηχανισμό σφαγιασμού συντάξεων και παροχών. Το Ασφαλιστικό είναι το βασικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων.

Είναι συλλογική κατάκτηση του λαού, που γεννήθηκε μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων, την ανάγκη προστασίας της ζωής τους. Δεν αφορά μόνο τη σύνταξη. Είναι μια σειρά προστατευτικές πλευρές που ξεκινούν από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των παιδιών και τα εμβόλιά τους, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις, την προστασία απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία των ΑμεΑ κ.λπ. Παρά τα όσα ισχυρίζονται για αποκατάσταση αδικιών, για αυξήσεις στις συντάξεις, η αλήθεια είναι

διαφορετική. Ποιος νέος εργαζόμενος που έπιασε δουλειά στα χρόνια της κρίσης, που είναι σήμερα 20-35 ετών, θα καταφέρει να έχει 40 χρόνια 8ωρης εργασίας; Ποιος εργαζόμενος θα έχει 35 ασφαλισμένα χρόνια (1 ασφαλιστικός χρόνος = 300 ασφαλισμένες μέρες εργασίας!), όταν η καταγεγραμμένη ανεργία όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερά πάνω από 1.000.000 άνεργοι; Ποιος νέος εργαζόμενος που έχει φάει απολύσεις με το κουτάλι, που έχει δουλέψει με part-time, με 4ωρα – 6ωρα, με Σαββατοκύριακα, με σεζόν, delivery, που έχει μπει σε 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα έχει 12.000 ένσημα; Η κυβέρνηση προσπαθεί με την επιχειρηματολογία της να θολώσει τα νερά, να κρύψει το χαρακτήρα της επίθεσης. Ο στόχος είναι να μεταφερθεί ολοκληρωτικά η ευθύνη για την Κοινωνική Ασφάλιση στους εργαζόμενους. Από την επίθεση δεν εξαιρείται κανείς, καθώς κάθε εργαζόμενος, ανεξαρτήτως Ταμείου και κλάδου, καλείται να παλέψει μόνος σου, το ζήτημα της υγείας, της προστασίας και της σύνταξης, θα είναι ατομική υπόθεση. Δηλαδή, θα βγαίνει ο εργαζόμενος στις αγορές ως νέος “επενδυτής” και θα ψάχνει ευκαιρίες και προσφορές, ώστε να απαλλαγεί από την όποια ευθύνη το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία. Να ανοίξει πιο πλατιά ο κερδοφόρος δρόμος στο πεδίο της Ασφάλισης για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και όσα δικαιώματα, κατακτήσεις και παροχές «απολάμβαναν» σε ένα βαθμό οι εργαζόμενοι: προστασία της πρώτης κατοικίας, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, μέτρα και επιδόματα πρόνοιας για την εργαζόμενη μητέρα ή εγκυμονούσα, όπως προστασία από απόλυση, επιδόματα και άδειες τοκετού, λοχείας, θηλασμού κλπ, δημόσιοι δωρεάν παιδικοί σταθμοί, δημόσια Υγεία και Παιδεία. Ό,τι δεν παράγει κέρδος για το κεφάλαιο αντιμετωπίζεται ως κόστος!

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έδωσε όλες του τις δυνάμεις και πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στην ενημέρωση, την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού. Δεν έλειψε από καμία μάχη του εργατικού κινήματος, συμμετείχε και πάλεψε για την επιτυχία κάθε απεργιακού αγώνα του προηγούμενου διαστήματος, ανέδειξε προβλήματα τοπικά αλλά και συνολικά, με ανακοινώσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και μαθητείας, έδωσε σκληρή μάχη μαζί με το ταξικά προσανατολισμένο κίνημα της πόλης, κόντρα στη νοθεία και την σιγή νεκροταφείου που επιχειρείται από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα των εργαζομένων στη συλλογική οργανωμένη συνδικαλιστική δράση μέσα από τα συνδικάτα τους, την ανάγκη για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εναντιώθηκε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στις λευκές νύχτες και τις μαύρες Παρασκευές, ανέδειξε τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μέτρα ασφαλείας και την απλήρωτη εργασία των πρακτικάριων στους χώρους της μαθητείας και κατάρτισης, εκεί που σπουδάζει η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.

Συνάδερφε – συναδέρφισσα

Όσα μέτρα πήρε ως τώρα η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, ήρθαν για να μείνουν, γιατί ακριβώς εξυπηρετούν τα αφεντικά τους, δηλαδή τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα συμφέροντά τους.

Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και τις αντιπαραθέτουμε απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου που μας επιτίθενται. Κάνουμε στην άκρη την πλειοψηφία στην ΓΣΕΕ, των παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ), που αποδεικνύουν μέσω των λεγόμενών τους και των πράξεών τους ότι για ακόμη μία φόρα είναι κομμάτι του μαύρου μετώπου των δυνάμεων του κεφαλαίου.

οργανωμένη πάλη των χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.

Σε αυτό τον αγώνα καλούμε όλους τους συναδέλφους να μπουν μπροστά, να αποφασίσουν τη σύγκρουση με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, να υπερασπιστούν την ίδια τους τη ζωή. Την απόφαση αυτή φοβούνται και τρέμουν οι εκμεταλλευτές μας. Δεν είναι ανίκητοι. Ο αγώνας της εργατιάς μπορεί να τους σαρώσει.

Προτάσσουμε απέναντι τους το δικό μας μέτωπο. Συγκροτούμε τη συμμαχία μας με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ. ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ!

ΓΙΑΤΙ κανείς δεν μπορεί ΜΟΝΟΣ του να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του από την επίθεση που μας έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες, οι κυβερνήσεις τους, η ένωσή τους (η ΕΕ). Γιατί χωρισμένοι και ανοργάνωτοι , είμαστε ευάλωτοι και αδύναμοι.

ΓΙΑΤΙ όσο και να περιμένουμε ότι κάποιοι «άλλοι» θα μας λύσουν τα προβλήματα, σε όλες τις εποχές οι εργαζόμενοι μόνο με τους αγώνες και οργανωμένοι κατάφεραν να κατακτήσουν δικαιώματα.

ΓΙΑΤΙ η λογική που λέει ότι «τα σωματεία και οι αγώνες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα» ή ότι τα «σωματεία είναι ξεπερασμένες μορφές» και ότι τώρα ο τρόπος επικοινωνίας και οργάνωσης είναι πχ το διαδίκτυο και οι διάφορες «κινήσεις πολιτών», είναι λογική που συμφέρει αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, τους επιχειρηματίες. Για να μην αγγίζουμε τα συμφέροντά τους. Να μπορούν εύκολα να μας ελέγχουν, να εκτονώνεται ανώδυνα για αυτούς η οργή μας.

ΓΙΑΤΙ το σωματείο, είναι το όπλο σου, το στήριγμά σου, είναι δίπλα σου. Αποτελείται από όλους τους εργαζόμενους του κλάδου όπως ΕΣΥ. Στο σωματείο συλλογικά συζητούμε, ενημερωνόμαστε, αποφασίζουμε, αναπτύσσουμε τη μόνη πραγματική αλληλεγγύη, την αλληλεγγύη του αγώνα. Παλεύουμε για όλα τα προβλήματα μας ΜΑΖΙ!

Όλα αυτά δείχνουν πως χρειάζεται ένα πιο δυνατό και μαζικό κλαδικό Σωματείο για να μπορεί από καλύτερες θέσεις και με πόδια σε κάθε χώρο δουλειάς να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων.

Στις εκλογές του σωματείου μας συμμετέχουμε συνειδητά, ψηφίζουμε
μαζικά!

Δυναμώνουμε το σωματείο, γινόμαστε δραστήρια μέλη. Δίνουμε
δύναμη στη δύναμή μας!

Μόνοι και αδύναμοι επαιτούμε! Δυνατοί κι οργανωμένοι απαιτούμε!

 

 

 


Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας
Δημιουργίες Like a Dream | Ολοκληρωμένα πακέτα προτάσεων στολισμού γάμου και βάφτισης

 

 

1 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.