Οι 10 πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο



Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ναρκωτικά επηρεάζουν την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου. Επιδρούν σε εγκεφαλικές δομές και προκαλούν έντονα αισθήματα ευχαρίστησης αλλοιώνοντας όμως τον εγκεφαλικό μεταβολισμό και δραστηριότητα.

Ορισμένα άτομα εξαρτώνται από συγκεκριμένες ουσίες και νιώθουν πώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτά. Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις πιο εθιστικές.

Ηρωίνη

Η ηρωίνη ή διακετυλομορφίνη είναι οπιοειδές ναρκωτικό, που ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών λόγω του εξαιρετικά υψηλού σημείου εθισμού που προκαλεί ενώ είναι και κατασταλτικό. Την ηρωίνη μπορεί κάποιος να τη σνιφάρει, να την καπνίσει ή να την πάρει σε ενέσιμη μορφή. Η ηρωίνη είναι ένα από τα πιο εθιστικά ναρκωτικά – περίπου το 25% των χρηστών εθίζονται σε αυτήν. Η επαναλαμβανόμενη χρήση για δύο ή τρεις εβδομάδες οδηγεί συνήθως σε ανοχή, που σημαίνει ότι ο χρήστης πρέπει να πάρει μεγαλύτερη δοσολογία για να έχει επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι: αναπνευστικά προβλήματα, κατάθλιψη, μειωμένη λειτουργία των νεφρών και μολύνσεις.

Κοκαΐνη

Η κοκαΐνη (βενζοϋλομεθυλεκγονίνη)είναι ένα κρυσταλλικό τροπανιοειδές αλκαλοειδές που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Είναι ένα τονωτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και καταπιεστικό όρεξης. Είτε τη σνιφάρεις είτε την καπνίζεις είτε την παίρνεις σε ενέσιμη μορφή, η κοκαΐνη εισέρχεται στο αίμα σου και αρχίζει να επηρεάζει το μυαλό μέσα σε δευτερόλεπτα. Αναστέλλει την κανονική απορρόφηση των ορμονών που εμπλέκονται στην επιθυμία και την ευχαρίστηση από τον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να σας δώσει μια προσωρινή αίσθηση έντονης ευφορίας. Η κοκαΐνη έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας επαφής με την πραγματικότητα, τον ενθουσιασμό και την αναταραχή. Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, προβλήματα στους πνεύμονες, λοίμωξη του αίματος και καρδιακή ανακοπή.

Νικοτίνη

Η νικοτίνη ή αλλιώς πυριδίνη, γνωστή στους περισσότερους ως η ουσία που περιέχεται στον καπνό των τσιγάρων, αποτελεί δραστικό αλκαλοειδές, το οποίο απαντά σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στα φύλλα καπνού (Nicotianatabacum), καθώς και σε μικρότερες ποσότητες στην πατάτα, την τομάτα, την πιπεριά και τη μελιτζάνα, μέλη της οικογένειας των σολανοειδών. Η νικοτίνη έχει διττή φύση. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να αποτελέσει διεγερτικό: διεγείρει τη βιοδιαθεσιμότητα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον οργανισμό, οδηγεί στην απελευθέρωση αδρεναλίνης και σαν αποτέλεσμα, προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης. Λόγω της διεγερτικής αυτής δράσης, επηρεάζει θετικά τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Από την άλλη, μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν από απλή χαλάρωση έως και νάρκωση.

Άλλα ουσίες που προκαλούν εθισμό είναι:

Μεθαδόνη
Βαρβιτουρικά
Αλκοόλ
Βενζοδιαζεπίνη
Αμφεταμίνη
Βουπρενορφίνη
Κεταμίνη

πηγή: worldatlas, huffingtonpost.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.