Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι των κέντρων αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία – Κινδυνεύουν να κλείσουν κοινωνικές δομές



Πρόκειται για το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που ονομάζεται ¨ειδικό πρόγραμμα για άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών¨. Οι συμβάσεις του προγράμματος μας πρόκειται να λήξουν στις 20 Φεβρουάριου χωρίς να υπάρχει ,με βάση τα λεγόμενα της κυβέρνησης, μεγάλη πιθανότητα για ανανέωση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εργαζόμαστε σε έναν νευραλγικό τομέα, αυτόν της υγείας, της αναπηρίας και της αποκατάστασης.

Η προοπτική του προγράμματος από πέρυσι περιλάμβανε με σαφή τρόπο την χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2023 και ανανέωση της συμβάσης μας (προσκληθέντες πτυχιούχοι) μέσω ΑΣΕΠ, έχοντας αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση στον ευαίσθητο τομέα της αναπηρίας, στηρίζοντας τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές καθώς και την επέκταση τους, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας προς όφελος των ασθενών.

Έχοντας ενημερώσει όλους τους φορείς όπως αρμοδίους βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς αν και αρχικά ήταν θετικοί απέναντι σε πιθανή ανανέωση την τελευταία εβδομάδα έχουν αλλάξει στάση και κάνουν λόγο για εναλλακτικές λύσεις όπως ένα κοινωφελές πρόγραμμα που υποτίθεται ότι θα καλύψει τα κενά από την απόλυση μας. Άποψη μας είναι πως οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι να προκηρύξει κάποιο νέο πρόγραμμα πάρα απλά να κερδίσει χρόνο και το περιστατικό να μείνει στην αφάνεια.

Βασικός λόγος που το πιστεύουμε αυτό είναι ότι οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα εργάζονται μόνο τις πρωινές ώρες ενώ το ωράριο στα κέντρα αποκατάστασης και στις υπόλοιπες δομές υγείας είναι με τρεις βάρδιες το 24ωρο πράγμα που καθιστά αδύνατο να ενταχτούν οι νέοι εργαζόμενοι σε τέτοιο πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι με την αποχώρηση μας αυτές οι ευαίσθητες δομές όπως τα κέντρα αποκατάστασης , ιδρύματα, οικοτροφεία, θα μείνουν ακάλυπτα αποδυναμωμένα και τα περισσότερα από αυτά τα ιδρύματα θα σταματήσουν να λειτουργούν , αναγκάζοντας αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες να σταματήσουν την αποκατάσταση τους ή να στραφούν σε ιδιωτικές δομές με αποτέλεσμα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη (μέσο κόστος ανά μηνά 3000 ευρώ).

Η αγωνιά όλων των εργαζομένων του προγράμματος έχει κορυφωθεί και χρήζει απαραίτητη την στήριξη από τους συλλόγους των Αμεα και των κοινωνικών οργανώσεων, και μας γεμίζει αισιοδοξία για την θετική έκβαση του αγώνα μας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ-ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.