Κ. Βελόπουλος: «Η μη αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων αποτελεί τροχοπέδη για τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας»



Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ : Την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ : « Η μη αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων αποτελεί τροχοπέδη για τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας».

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου, kozanilife.gr (15/01/2020),
«..σύσκεψη φορέων για την στήριξη της Κτηνοτροφίας πραγματοποιήθηκε χθες, 13 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παρουσιάστηκαν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτροδότηση και ύδρευση σε βοσκοτόπια και στάβλους καθώς και οι δυσκολίες λόγω μη ύπαρξης αγροτικής οδοποιίας.»

Συμφώνα με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ένα από τα μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα, όπως έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια, πρόβλημα τους, είναι η αδειοδότηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων τους. Είναι ένα πρόβλημα τελικά το οποίο μέσα από την συζήτηση που έγινε, στην προαναφερθείσα παραπάνω σύσκεψη των φορέων, φάνηκε ότι πλήττει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Για το θέμα αυτό, σε δημοσίευμα του ιστότοπου, ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini (18/08/ 2019) αναφέρεται ότι,

«..ένα νέο νόμο ξεκάθαρα, χωρίς παραπομπές και δυσκίνητα και δύσκολα σημεία, ζητούν οι Κτηνοτρόφοι, για να μπορέσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους (σ.σ. υφιστάμενες).Οι Έλληνες Κτηνοτρόφοι επιθυμούν να ασκήσουν τις δραστηριότητες τους όπως ένας Κτηνοτρόφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει την νόμιμη και πιστοποιημένη μονάδα κοντά στον αστικό ιστό, να έχει το εργαστήριό του και να μπορεί να πουλά τα προϊόντα του στο αγοραστικό κοινό το οποίο θα μπορεί να προσεγγίζει εύκολα. Μέχρι σήμερα έχει αδειοδοτηθεί ΜΟΝΟ το 15-20% των υπαρχόντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πανελλήνια. Και έτσι σήμερα (από τον Ιούνιο 2019) το 85% των παλαιών στάβλων είναι χωρίς νομική κάλυψη αδειοδότησης, και οι κτηνοτρόφοι λειτουργούν σε «κενό», υποκείμενα πιθανών εκβιασμών από τους αγοραστές.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι ΔΕΝ μπορούν να παραδώσουν γάλα νόμιμα. Και ακόμα χειρότερα ΔΕΝ μπορεί να παραχθεί Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, όπως το τυρί Φέτα. Και βέβαια όλες οι συμφωνίες που έγιναν μπορούν να αθετηθούν μονομερώς και να καταστήσουν τους κτηνοτρόφους ομήρους των μεταποιητών γάλακτος και παραγωγών τυριού. Πρόσφατα παρακολουθούμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Βουλής των Ελλήνων και διαβάζουμε ότι προτείνεται να θεωρείται «πειθαρχικό παράπτωμα η καθυστέρηση επενδύσεων».

Μπράβο. Πολύ σωστό. Αλλά επενδύσεις είναι και οι στάβλοι των κτηνοτρόφων. Δεν είναι μόνο οι Τεχνολογίες Πληροφορικής, οι τουριστικές μονάδες, οι υπεραγορές και τα ποικιλώνυμα «καζίνο».

Ενώ σε δημοσίευμα του ιστότοπου agroekfrasi.gr(29/07/2019) αναφέρεται ότι,

«..το 2012 είναι το κομβικό σημείο, όπου οι αντιπρόσωποι της Ελληνικής κοινωνίας στην Ελληνική Βουλή, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ την επίλυση του προβλήματος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και με εντολή τους εκδόθηκε από την Κυβέρνηση το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), τον Μάρτιο (νόμος 4056/12-3-2012).

Όλοι είχαν καλή διάθεση. Αλλά, είτε οι εισηγητές ήταν άσχετοι, είτε οι καταγράψαντες τον νόμο ήταν μαξιμαλιστές (για ιδανικές συνθήκες), είτε οι αποφασίσαντες ήταν άτολμοι, είτε το πλέγμα της δημόσιας διοίκησης είναι αναποτελεσματικό, είτε οι εντελλόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν ακατάλληλοι για επίλυση προβλημάτων, είτε δεν ήθελαν κάποιοι (υπάλληλοι ή εκλεγμένοι) να λύσουν προβλήματα, είτε οι δημόσιοι λειτουργοί είχαν άλλα συμφέροντα, είτε …, είτε … το τελικό αποτέλεσμα σήμερα είναι ότι το 80% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι χωρίς κανονικές άδειες λειτουργίας. »
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Τι θα πράξει το Υπουργείο ώστε, να δοθεί, μια ξεκάθαρη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των αδειοδοτήσεων των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση όλης της χώρας;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να αποκτήσουν, οι κτηνοτροφικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας την απαραίτητη ηλεκτροδότηση και ύδρευση;
3. Θα προχωρήσει το Υπουργείο στην αναγκαία βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας , ώστε να θωρακιστεί η περιοχή λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών;

Ο ερωτών βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.