Υποβαθμίζεται το δημοτικό σχολείο Πολυμύλου – Αντιδράσεις των κατοίκων στο σενάριο συγχώνευσης με άλλη σχολική μονάδα



Την συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Πολυμύλου Κοζάνης προτείνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο των επικείμενων μεταβολών σχολικών μονάδων που έχει προγραμματίσει για τη νέα σχολική χρονιά.

Η πρόταση του Υπουργείου είναι η συγχώνευση του Δημοτικού σχολείου του Πολυμύλου, στο οποίο φοιτούν 7 μαθητές, με αυτό του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης στο οποίο φοιτούν 61.

Τόσο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πολυμύλου όσο και οι κάτοικοι του χωριού εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με την συγχώνευση των σχολείων.

Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία του KOZANILIFE.GR, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πολυμύλου κ. Γιώργο Αβραμίδη, κάνει λόγο για μια γενικότερη υποβάθμιση της τοπικής κοινωνίας, εξαιτίας της αναγκαστικής μετακίνησης των οικογενειών στο πλησιέστερο αστικό κέντρο, με αύξηση του κόστους διαβίωσης και αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων.

«Οι βασικότεροι λόγοι που είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση του σχολείου μας με αυτό του Αγίου Δημητρίου είναι η μεγάλη απόσταση μετακίνησης των μαθητών χωρίς συνοδεία και κυρίως χωρίς ασφάλεια, η αδυναμία μετάβασης των γονέων σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς και περιβαλλοντικοί λόγοι, αφού μας λένε να εγκαταλείψουμε το σχολείο μας που βρίσκεται μέσα στη φύση και να μεταφερθούμε μέσα στη ρύπανση, σε απόσταση αναπνοής από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμίδης.

Επίσης τίθενται και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η αδυναμία σωστής συνεργασίας γονέα – δασκάλου λόγω της απόστασης αλλά και το γεγονός πως το σχολείο του Πολυμύλου διαθέτει αξιόλογη υλικοτεχνική υποδομή η οποία έχει προσφάτως αναβαθμιστεί σημαντικά.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κοζάνης στις 9 Δεκεμβρίου 2019 και υπήρξε αρνητική εισήγηση σχετικά με την συγχώνευση των δύο σχολείων, λόγω των πρακτικών δυσκολιών που δημιουργούνται αλλά και για λόγους κοινωνικούς. Αποφασίστηκε τελικά πως εάν η συγχώνευση κριθεί απαραίτητη, να εξεταστεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης του σχολείου του Πολυμύλου με αυτό του Δρεπάνου.

Και αυτό το σενάριο της συγχώνευσης με το σχολείο του Δρεπάνου βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους του Πολυμύλου, αφού η χιλιομετρική απόσταση του Πολυμύλου με το Δρέπανο είναι μεγαλύτερη από αυτή με τον Άγιο Δημήτριο.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’θμιας Εκπαίδευσης είναι και αυτός αντίθετος σε κάθε μεταβολή που αφορά σε υποβιβασμούς και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πολυμύλου έχει ενημερώσει για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης όσο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ξεκαθαρίζοντας πως οποιαδήποτε ενέργεια ή συμφωνία κάποιου φορέα προς αυτή την κατεύθυνση που σχεδιάζει του Υπουργείο Παιδείας, θα αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση της τοπικής κοινωνίας μέχρι τελικής δικαίωσης.

Εκτός από το Δημοτικό Σχολείο του Πολυμύλου, το Υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει και τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Μαυροδενδρίου από 5θέσιο σε 3θέσιο, χωρίς όμως να υπολογίζει την μετεγκατάσταση του οικισμού της Ποντοκώμης, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει με τη νέα χρονιά τους μαθητές στο εν λόγο σχολείο.

Τέλος, στις προτάσεις του Υπουργείο Παιδείας για τη νέα χρονιά συγκαταλέγεται και η προαγωγή του 2ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης από 3θέσιο σε 4θέσιο λόγω αύξησης του μαθητικού του δυναμικού.

Α.Ν. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.