“Ο Πόντος των Αγίων”: Πνευματική εκδήλωση λόγου, εικόνας και μουσικής στην Κοζάνη παρουσία του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου



Μια πνευματική εκδήλωση, λόγου, εικόνας και μουσικής, θα λάβει χώρα την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18.00, στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού (Φιλίππου Β´ 30, Κοζάνη), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Προλογίζει, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλος.

Στην εκδήλωση θα παραστούν και θα ομιλήσουν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης και την παρουσίαση έχει, ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Επί σκηνής θα ερμηνεύσουν ποντιακά τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου, οι Πόντιοι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά) : Αλεξανδρίδης Στάθης (τραγούδι), Ανδρεάδης Λευτέρης (τραγούδι) , Ιωακειμίδης Δημήτρης (λύρα), Κοκκινίδης Νίκος (λύρα), Παγκαλίδης Ηλίας (λύρα), Παπαδόπουλος Κυριάκος (κλαρίνο), Πουτακίδης Κώστας (τραγούδι), Χαιτίδης Γιώργος (νταούλι).

Επίσης, θα προβληθούν ολιγόλεπτα βίντεο, με σημείο αναφοράς Αγίους του Πόντου και το βίο της Αγίας Σοφίας Κλεισούρας και του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Κοζάνης, των Ποντιακών Σωματείων του Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος» και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ένα σχόλιο στο άρθρο ““Ο Πόντος των Αγίων”: Πνευματική εκδήλωση λόγου, εικόνας και μουσικής στην Κοζάνη παρουσία του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου

  1. Επειδή η ανάρτηση έχει τίτλο “Ο Πόντος των Αγίων” και σήμερα 21/1ου τιμάται η μνήμη του Άγίου Ευγενίου του «Τραπεζούντιου» είναι επίκαιρο να γίνει γνωστός και ο άγιος αυτός παράλληλα με την Αγία Σοφία Κλεισούρας και τον Αγιο Γεώργιο Καρσλίδη.

    Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα. Έζησε την εποχή όπου διοικητής της Καππαδοκίας ήταν ο Λυσίας, σκληρός διώκτης των χριστιανών και πιστός στην περσική θεότητα του «Μίθρα», πολιούχου της Τραπεζούντας.
    Ο Λυσίας καλεί τον Ευγένιο να αποδείξει την πίστη του. Ο Ευγένιος οδηγείται σε ειδωλολατρικό ναό. Όσο προσεύχεται, τρία ειδωλολατρικά αγάλματα θρυμματίζονται. Ο Λυσίας ετοίμασε κάμινο αλλά η φωτιά έσβησε με θαύμα. Διατάζει τη σταύρωση του Ευγένιου. Και πάλι ο Ευγένιος ελευθερώνεται και οι πληγές του θεραπεύονται. Ο Λυσίας αποδίδει το θαύμα στη μαγεία και διατάζει τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος πραγματοποιείται στις 21 Ιανουαρίου 292 μ.Χ., την ημέρα που τιμάται η μνήμη του. Το σκήνωμά του κλάπηκε από πιστούς και τάφηκε κοντά στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου οι χριστιανοί έχτισαν ναό προς τιμήν του. Στο ναό αυτό, στέφονταν οι βασιλείς του Πόντου. Οι Κομνηνοί τον θεώρησαν προστάτη τους και χάραξαν τη μορφή του σε νομίσματα και σε εμβλήματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.
    Ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος της Τραπεζούντας, μετά τον ιδρυτή της, Απόστολο Ανδρέα. Όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν την Τραπεζούντα, μετέτρεψαν το ναό του σε τζαμί, με το όνομα « Γενί Τζουμά Τζαμισί».
    Η μνήμη του τιμάται στη Μονή του Αγίου Διονυσίου στο Άγιο Όρος από το 1375 μ.Χ. έως και σήμερα, τόσο στις 21 Ιανουαρίου, ημέρα του μαρτυρίου του. Τμήματα του Ιερού Λειψάνου του βρίσκονται στη Μονή Παναγία Σουμελά Βερμίου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.