Τι σημαίνει λέσχη καπνιστών και ποια η δυνατότητα δημιουργίας της – Διευκρινήσεις του ΠΑΝΣΕΚΤΕ



Μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο μας (καταστήματα εστίασης και διασκέδασης) ΕΠΕΞΗΓΟΥΜΕ τι σημαίνει λέσχη καπνιστών και Δυνατότητα Δημιουργίας της.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Υπάρχει δυνατότητα μετατροπής ενός ιδιωτικού χώρου σε καπνιστική λέσχη.

Ο χώρος της λέσχης είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ με δική του είσοδο που θα εξυπηρετεί τον καπνιστή.

Στον χώρο της λέσχης δεν έχει πρόσβαση ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και κανείς άλλος που ΕΚΤΟΣ από τα μέλη της λέσχης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε εργασιακή σχέση.

Για να γίνουν όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο μισθωτήριο ώστε απευθείας να εκμισθωθεί ο χώρος από τον ιδιοκτήτη στα μέλη του συλλόγου, ΔΗΛΑΔΗ στα μέλη της καπνιστικής λέσχης.

Σαφέστατα λοιπόν, αποδεικνύεται τόσο στην πραγματική του οικονομική διάσταση όσο και από την νομική του είναι ασύμφορο στο 98% των καταστημάτων μας. Οι προτάσεις μας, οι οποίες άμεσα θα προωθηθούν στο Υπουργείο Υγείας είναι, να ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ειδικός χώρος καπνιζόντων στα καταστήματά μας, όπως υφίσταται στην Αυστρία και στην Γερμανία.

Σε επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις τηλεοπτικές – ραδιοφωνικές ως επίσης και στα δελτία τύπου από τον πρόεδρο του ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. ενημερώναμε προς πάση κατεύθυνση, ότι ο πρόσφατος αντικαπνιστικός νόμος 4633 του 2018 είναι απόλυτα σαφής και δεν δέχεται παρερμηνείες.

Συγκεκριμένα καταγράφεται επακριβώς ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ δημιουργίας χώρων καπνιστών. Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες περί δημιουργίας λέσχης καπνιστών στο Υπουργείο Υγείας η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΡΧΗ (ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ) δηλώνει επακριβώς τα εξής: «η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων. Οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα αυστηρότατο ενδελεχή και συνολικό έλεγχο.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Μετά τα ανωτέρω γεγονότα και τις άστοχες ενέργειες μερικών φορέων, οι έλεγχοι εντατικοποιούνται σ’ολόκληρη την επικράτεια και ειδικά στον τομέα των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Παρακαλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους να είναι πολύ προσεκτικοί στις διάφορες σκόπιμες παραπλανήσεις και όπως θα αντιλαμβάνονται από τις δηλώσεις της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ (για τον Αντικαπνιστικό Νόμο) οι διοικητικές παραβάσεις θα είναι όχι μόνο αυστηρές αλλά θα επιφέρουν και το κλείσιμο του καταστήματος.

ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:
Μην πείθεστε από τα διάφορα σχόλια.
Επικοινωνήστε με την Αρμόδια Υπηρεσία ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Χρησιμοποιήστε το τηλ. 1142 για πληροφορίες

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Τσαπατσάρης Γρηγόριος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

3 σχόλια στο άρθρο “Τι σημαίνει λέσχη καπνιστών και ποια η δυνατότητα δημιουργίας της – Διευκρινήσεις του ΠΑΝΣΕΚΤΕ

  1. Τεκέδες για Χασισοπότες και Νταήδες θα κλείνονται σε ένα θάλαμο χωρίς εξαερισμό απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο δεν θα έχουν πρόσβαση σε ποτό και φάει θα καπνίζουν μέχρι να έρθει ο χάροντα να τους πάρει

    1. Συμπέρασμα: Η υπερβολική έκκριση χολής, δημιουργεί προβλήματα στην έκφραση και στην ορθογραφία.

  2. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΠΩΣ ΧΑΣΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
    ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ.
    ΑΦΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤΡΟ(ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΤΛ ΟΠΟΥ Η ΛΕΣΧΗ(THE CLUB) ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΠΑΡ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΜΗ ΜΕΛΗ(Π.Χ.ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ)
    ΤΑ ΚΑΠΝΟΠΩΛΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ (ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΠΩΛΕΙΟΥ) ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΕΙ,ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΤΕΙ ΠΟΤΟ ΚΑΦΕ Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΦΑΓΗΤΟ.
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.