Τα “ψίχουλα” της Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, τα “δώρα” του κ. Χατζηδάκη και το Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

 

Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης:

Ακόμη και ένα μικρό παιδί θα καταλάβαινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχεδιασμό χρηματοδότησης της “Δίκαιης Μετάβασης” πάει να “ρίξει” την Ελλάδα και κατά συνέπεια την περιοχή μας.

Από το ένα τρισεκατομμύρια που θα διαθέσει για όλη την Ευρώπη με προοπτική πολλών ετών, η Ελλάδα δικαιούται 4 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 0,4% και καταλαβαίνετε ότι από αυτά στην περιοχή μας δεν θα φτάσει ούτε το 25% γιατί προφανώς πρέπει να αξιοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Προσωπικά, εκτιμώ ότι στην περιοχή μας θα φτάσουν γύρω στα 500 εκατομμύρια, δηλαδή σε πρώτη φάση γύρω στα 100 εκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή ψίχουλα για να πανηγυρίζουμε ότι πάμε να ανοίξουμε την πόρτα της δίκαιης μετάβασης.

Μόνο δίκαιη δεν θα είναι αυτή η μετάβαση, αλλά άδικη για μια περιοχή που έχασε τρισεκατομμύρια Ευρώ λιγνίτη από τα σπλάχνα της και ανεκτίμητης αξίας ανθρώπινες ζωές στην εργασία και στη κοινωνία από την εκμετάλλευση λιγνίτη, προς όφελος όλης της χώρας δια της ΔΕΗ.

Προφανώς, ο κ. Χατζηδάκης περίμενε να έρθει στην περιοχή μας με γεμάτα χέρια για να μπορέσει να χρυσώσει το χάπι που ετοιμάζεται να μας δώσει ο κ. Στάσσης, όσον αφορά τις εξελίξεις σε επίπεδο εργαζομένων και λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ. Μέσα σε μία νύχτα η περιοχή ετοιμάζεται να χάσει ένα μεγάλο μέρος εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και να μην λειτουργούν βασικοί ενεργειακοί πυρήνες με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενεργειακή φτωχοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Χατζηδάκης πριν έρθει και τάξει χρήματα που αμφιβάλλω πως θα έρθουν στην περιοχή μας, πρέπει να δώσει απαντήσεις για όλα τα δεινά που έρχονται. Πριν έρθει πρέπει να συνεννοηθεί με τους βασικούς ενεργειακούς πυλώνες της χώρας μας πως θα αξιοποιήσει τις εμπειρίες και γνώσεις του ενεργειακού προσωπικού που θα βρεθεί χωρίς δουλειά. Πριν έρθει πρέπει να δώσει φθηνές λύσεις για τη θέρμανση των περιοχών μας. Πριν έρθει πρέπει να δώσει ένα πρώτο σχέδιο για το τι θα κάνουμε στη Δυτική Μακεδονία; “Μπρίκια θα κολλάμε;”

Το επίπεδο των πολιτικών μας, ανθρώπων και φιλοσοφίας, δυστυχώς, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται. Είναι ανάγκη πλέον για τη δημιουργία ενός συμβουλίου ενεργειακής πολιτικής που θα αποτελείται από τεχνοκράτες και ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας για να σχεδιάζουμε και να αποφασίζουμε που πάμε. Γιατί αλλιώς βαδίζουμε στο άγνωστό με βάρκα την ελπίδα.

110 Shares

5 σχόλια στο άρθρο “Τα “ψίχουλα” της Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, τα “δώρα” του κ. Χατζηδάκη και το Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

    1. Η μετάβαση κοστίζει και πριν και μετά. Το θέμα είναι ότι “επιλέξαμε” την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ πριν τη μετάβαση και το αντίτιμο θα το έχουμε πάρει πριν την πώλησή/κλείσιμό της. Όπως καταλαβαίνετε κυρίες και κύριοι, η Κομισιόν δεν θα μας αφήσει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.