Κομισιόν: 1 τρισ. σε επενδύσεις απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα – Πάνω από 4 δισ. στην Ελλάδα



Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου Ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισεκατομμύρια θα προέρχονται από τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό (2021-2027) της ΕΕ, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός “μηχανισμού δίκαιης μετάβασης”, (Just Transition Mechanism, JTM) ο οποίος θα αποτελεί το βασικό εργαλείο ώστε να διασφαλιστεί ότι “η μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία πραγματοποιείται με δίκαιο τρόπο, χωρίς να μένει κανείς στο περιθώριο”.

Ο Μηχανισμός, όπως ανακοινώθηκε, θα παρέχει «στοχευμένη στήριξη» ώστε να κινητοποιηθούν τουλάχιστον 100 δισ. Ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027 στις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο, για την άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν ο Μηχανισμός θα δημιουργήσει τις αναγκαίες επενδύσεις για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες που εξαρτώνται από την αλυσίδα αξίας των ορυκτών καυσίμων, όπως για παράδειγμα στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, που βασίζεται στο λιγνίτη και η οποία θα λάβει μόνη της 294 εκατομμύρια Ευρώ (τα οποία θα συμπληρωθούν με 1,2 δισ. Ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και μαζί με τα δάνεια της ΕΤΕπ θα φτάσουν τα 3,7 ως 4,4 δισ.Ευρώ).

Ο Μηχανισμός θα συμπληρώνει την ουσιαστική συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ μέσω όλων των προγραμμάτων που έχουν άμεση σχέση με τη μετάβαση.

Συγκεκριμένα ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης θα αποτελείται από τρεις κύριες πηγές χρηματοδότησης: το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το ειδικό καθεστώς δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο του InvestEU για την κινητοποίηση επενδύσεων και μηχανισμό δανειοδότησης του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Αναλυτικά, το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με νέα ενωσιακά κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, επιπλέον της πρότασης της Κομισιόν για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Προκειμένου να αξιοποιήσουν το μερίδιό τους από το Ταμείο, τα κράτη μέλη, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, θα πρέπει να προσδιορίσουν τις επιλέξιμες περιοχές μέσω ειδικών σχεδίων μετάβασης περιοχών. Επίσης, για κάθε ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα συνεισφέρουν χρηματικά ποσά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και να παρέχουν και πρόσθετους εθνικούς πόρους. Συνδυαστικά, με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί χρηματοδότηση ύψους μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, η οποία θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Το Ταμείο θα παρέχει κατά κύριο λόγο επιχορηγήσεις σε περιφέρειες. Η Κομισιόν αναφέρει ότι για παράδειγμα, θα στηρίξει τους εργαζομένους ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος, ενώ θα βοηθήσει και τις ΜΜΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες στις εν λόγω περιφέρειες. Θα στηρίξει επίσης επενδύσεις στον τομέα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, για παράδειγμα στην ενεργειακή απόδοση.

Το ειδικό καθεστώς δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο του InvestEU θα λειτουργήσει για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους έως και 45 δισ. ευρώ. Με το καθεστώς αυτό θα επιδιωχθεί να προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας και των μεταφορών, που θα ωφελήσουν τις εν λόγω περιφέρειες και θα βοηθήσουν τις οικονομίες τους να βρουν νέες πηγές ανάπτυξης.

Τέλος ο μηχανισμός δανειοδότησης του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη στήριξη του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων στον δημόσιο τομέα, παραδείγματος χάριν για επενδύσεις σε δίκτυα τηλεθέρμανσης και ανακαίνιση κτιρίων. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει νομοθετική πρόταση με σχετική ρύθμιση τον Μάρτιο του 2020.

Συνολικά το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green New Deal) “θα κινητοποιήσει χρηματοδότηση της ΕΕ και θα δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση και την τόνωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία χωρίς αποκλεισμούς”.

Το σχέδιο, το οποίο συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγελθεί στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, βασίζεται σε τρεις διαστάσεις, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν:

1) Χρηματοδότηση: “κινητοποίηση βιώσιμων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία. Το μεγαλύτερο από ποτέ μερίδιο δαπανών για τη δράση για το κλίμα και το περιβάλλον από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα προσελκύσει ιδιωτική χρηματοδότηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαδραματίσει βασικό ρόλο”.

2) Διευκόλυνση: “παροχή κινήτρων για την αποδέσμευση και τον αναπροσανατολισμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Η ΕΕ θα παράσχει εργαλεία για τους επενδυτές θέτοντας τη βιώσιμη χρηματοδότηση στο επίκεντρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ θα διευκολύνει και τις βιώσιμες επενδύσεις από τις δημόσιες αρχές ενθαρρύνοντας τους πράσινους προϋπολογισμούς και τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, καθώς και σχεδιάζοντας τρόπους διευκόλυνσης των διαδικασιών έγκρισης κρατικών ενισχύσεων για τις περιφέρειες δίκαιης μετάβασης”.

3) Πρακτική στήριξη: “η Κομισιόν θα παρέχει στήριξη σε δημόσιες αρχές και φορείς υλοποίησης έργων κατά τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση βιώσιμων έργων”.

Από το real.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κομισιόν: 1 τρισ. σε επενδύσεις απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα – Πάνω από 4 δισ. στην Ελλάδα

  1. ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ!!!!! ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ; ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ… (ΑΝΤΕ ΘΥΜΑ ΑΝΤΕ ΨΩΝΙΟ ΑΝΤΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΙΩΝΙΟ ΣΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΡΘΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ… ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.