Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Οδικός χάρτης για την μετάβαση πολιτικών και μέτρων – Της Μάγδας Ανδρονικίδου



ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ( Eu Green Deal )
Oδικός χάρτης για την μετάβαση πολιτικών και μέτρων. Νέα Στρατηγική για την ανάπτυξη. Στρατηγικές για « Βιοποικιλότητα» – «κυκλική οικονομία» – «από το αγρόκτημα στο πιάτο» – « βιομηχανία»

ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ – Γεωπόνος:

Στις 11/12/2019 η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε) Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και ενώ συνέχιζαν οι εργασίες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25) στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε την Στρατηγική για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία. “H ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή απειλή, τα δάση καίγονται από Αμερική μέχρι Αυστραλία, οι έρημοι στην Αφρική και την Ασία επεκτείνονται, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών απειλεί τις ευρωπαϊκές πόλεις μας καθώς και τα νησιά του Ειρηνικού” είπε.

<< Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ>>
<< ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ζητούν δράση για το ΚΛΙΜΑ , δράση κατά της υπερθέρμανσης του ΠΛΑΝΗΤΗ >>
<<100 δις ευρώ το ταμείο δίκαιης μετάβασης>>

ΣΤΟΧΟΣ μας να καταστούμε η πρώτη ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ως το 2050. Φιλόδοξος στόχος! Η πράσινη συμφωνία (Π.Σ) θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (στην πρώτη φάση 55% έως το 2030 και με στόχο το 2050 να εκμηδενιστούν) και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τον πράσινο άξονα που επάνω του θα κινηθούν όλες οι πολιτικές. Επενδύουμε στην καθαρή ενέργεια, ενισχύουμε την κυκλική οικονομία, θα διαφυλάξουμε την βιοποικιλότητα της Ευρώπης. Η Π.Σ θα είναι κίνητρο για νέες οικονομικές ευκαιρίες. Πολλές επιχειρήσεις θα γίνουν «πράσινες».

Όμως χρειάζεται εύκολη πρόσβαση στην χρηματοδότηση . Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο που θα στηρίξει επενδύσεις ύψους 1 τρις. Ευρώ / στην δεκαετία, για αυτό θα συνεργαστούμε με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, την κλιματική τράπεζα της Ευρώπης. Αλλαγή στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε, που ζούμε και εργαζόμαστε. Εντύπωση προκάλεσε η πρόεδρος της Ε. Επιτροπής παρομοιάζοντας την Π.Σ (Green Deal) με το γεγονός που πάτησε ο άνθρωπος στη σελήνη!!

// Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ πρέπει να είναι ΔΙΚΑΙΗ για όλους και όλες //
Η επίτευξη μιας τέτοιας αναδιάρθρωσης της οικονομίας για την πράσινη μετάβαση θα κοστίσει 260 δις ευρώ σε πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις. Εντός 100 ημερών θα ανακοινωθεί ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα και στρατηγικές για «βιοποικιλότητα», για “βιομηχανία”, για “κυκλική οικονομία”, στρατηγική για το «από το αγρόκτημα στο πιάτο (farm to fork )».

Δύο μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της Π.Σ, στις 13/12 στη Σύνοδο κορυφής συμφώνησαν όλα τα ΚΜ (27) με την Π.Σ εκτός της Πολωνίας που δεν δεσμεύτηκε προς το παρών. Δήμοι και περιφέρειες της Ευρώπης ετοιμάζονται να υλοποιήσουν την Πράσινη Συμφωνία . Τι όμως είναι κλιματική αλλαγή;

Ορισμός κλιματικής αλλαγής ( 1992 ) κοινά αποδεκτός διεθνώς λέει ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στη ανθρώπινη δραστηριότητα, μεταβάλλει την σύνθεση της ατμόσφαιρας του πλανήτη και προστίθεται στις φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται κατά την διάρκεια συγκρίσιμων χρονικών περιόδων.

Συνέπειες κλιματικής αλλαγής: αυξημένες πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα, μαζικές εξαφανίσεις ειδών ζώων, έλλειψη τροφίμων από ξηρασία, καταστροφή ως 90% των κοραλλιογενών υφάλων.

H κλιματική αλλαγή είναι ένα διεθνές πρόβλημα που αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και για την αντιμετώπιση της απαιτείται η συνεργασία των κρατών σε οικουμενικό επίπεδο, η κοινή αποδεκτή λύση όμως είναι δύσκολη.

Μόλις το 1992 τα κράτη προχώρησαν στη σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, αποφασίστηκε μια διεθνή συνθήκη, της Σύμβαση – πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC ). Στόχος αυτής και των επομένων συμφωνιών που ακολούθησαν, όπως το πρωτόκολλο του Κιότο (1997), η Συμφωνία των Παρισίων COP 25 (2015) και πρόσφατα η συμφωνία του ΟΗΕ COP 26 (13/12/2019) στην Μαδρίτη (υπό την προεδρία της Χιλής ) ήταν η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Δυστυχώς, έπειτα από ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από κλιματικές καταστροφές, τις ηχηρές εκκλήσεις εκατοντάδων νέων στους δρόμους πίσω από την έφηβη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ (πρόσωπο της χρονιάς 2019 σύμφωνα με το TIME) και τις ψυχρές επιστημονικές εκθέσεις , οι 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη των Παρισίων ( 2015) που έλεγε για μείωση της αύξησης θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, δεν συμφώνησαν στη Μαδρίτη!

Η ΗΠΑ όπως είναι γνωστό εγκατέλειψε την συμφωνία των Παρισίων, όμως και η Κίνα και η Ινδία από τους ισχυρότερους ρυπαντές δεν προσπάθησαν. Ο τύπος έγραψε: “Απουσίασε το αίτημα για ριζοσπαστικές και άμεσες ενέργειες ή οι κύριοι δρώντες από τους οποίους αναμενόταν πρόοδος δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.” Ο δε Γ.Γ του ΟΗΕ είπε: “Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία να σταθεί στο ύψος της κλιματικής κρίσης.” Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Γλασκόβη το επόμενο έτος (COP26).

« Το κλίμα δεν περιμένει »

“ Η ΓΗ – Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ μας εκπέμπει SOS “

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στη ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ το 1972 εφάρμοσε δράσεις και προγράμματα για την περιβαλλοντική πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ο πρώτος ρυπαντής που δεσμεύτηκε για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο, ανέπτυξε την πολιτική της κλιματικής αλλαγής και προσπαθεί να εξαγάγει την πολιτική της στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε γνωστό τον στόχο της να καταστήσει την γηραιά ήπειρο “κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050”, την στιγμή που απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα και να πάμε για νέες διαπραγματεύσεις το επόμενο έτος COP26 στη Γλασκόβη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται για το 9,6% των εκπομπών CO2, η ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ 15%, η Κίνα για το 28%.

Η ΕΛΛΑΔΑ κατάρτισε το Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα (ΕΣΕΚ) και είναι προς διαβούλευση.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ στην Διάσκεψη για το κλίμα στην Μαδρίτη είπε: “Τα ¾ όλων των εκπομπών προέρχονται από 12 χώρες οι οποίες δεν είναι καν παρούσες. Η Ελλάδα δεν είναι σε αυτές, αλλά συμμετέχουμε, στηρίζουμε τους φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε.”

Μπορούμε να φέρουμε επενδύσεις 40 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία. Έκανε αναφορά στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028. Αναφέρθηκε στη φθορά των πολιτιστικών θησαυρών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Χατζηδάκης στη διάσκεψη για το κλίμα είπε: “Η χώρα μας έχει ήδη δεσμευτεί να καταργήσει τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ολιστικό σχέδιο για επιτάχυνση διείσδυσης των ΑΠΕ και για την ηλεκτροκίνηση. Η Ελλάδα στρέφεται προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας και προστασία της βιοποικιλότητας”.

Στην ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και στην Ν.Δ Ρουμανία από σχετική έρευνα μετά από την κατάργηση της βιομηχανίας του άνθρακα, οι κοινωνικές επιπτώσεις θα αποδειχθούν οι σοβαρότερες.

H KOINH AΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (ΚΑΠ) και όλες οι πολιτικές θα έχουν στο επίκεντρο τους την πράσινη συμφωνία για να υλοποιηθεί. Οι ευρωπαίοι αγρότες αναμένεται να σηκώσουν ένα μεγάλο μέρος της πράσινης συμφωνίας.

ΚΟΖΑΝΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020
Μ. Ανδρονικίδου (Γεωπόνος, Επιστημονική Σύμβουλος HERBS&OILS)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.