Λινάρι: είναι όντως τόσο ωφέλιμο για την υγεία;



Η επιστημονική ονομασία του φυτού λέει πολλά: λίνον το χρησιμώτατον (Linum usitatissimum). Η καλλιέργειά του πιθανότατα ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή πριν από 10.000 χρόνια και πριν από 5.000 χρόνια υπήρξαν ιστορικές αναφορές για τη χρήση των ινών του στην παραγωγή ρούχων.

Άλλωστε, οι αιγυπτιακές μούμιες ήταν τυλιγμένες σε σεντόνια κατασκευασμένα από λινάρι, τα οποία συμβόλιζαν την αγνότητα και το θεϊκό φως. Μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν η ίνα που χρησιμοποιούνταν περισσότερο από τους Ευρωπαίους μαζί με το μαλλί μέχρι να αντικατασταθεί από το βαμβάκι και τα συνθετικά υλικά.

Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας καλλιέργειας προορίζεται για την παραγωγή ελαίου για βιομηχανικούς σκοπούς, χρησιμοποιείται σε βερνίκια και χρώματα, και για ζωοτροφές.

Ιδιότητες του λιναρόσπορου

Οι σπόροι του λιναριού έχουν τρεις διατροφικές ιδιότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων τροφίμων.

  1. ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΕΚΤΗΚΟΤΗΤΑ ΩΜΕΓΑ-3

Η πρώτη ιδιότητα  είναι η περιεκτικότητα αλφαλινολενικού οξέος, του πατέρα της οικογένειας των ωμέγα-3. Οι σπόροι αποτελούνται από 57% αλφαλινολενικό οξύ. 15 γραμμάρια σπόρων προσφέρουν το 135% των καθημερινών αναγκών σε ωμέγα-3.

  1. ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΝΑ: ΛΙΓΝΑΝΕΣ

Η δεύτερη ιδιότητα που κάνρι τον λιναρόσπορο μια ξεχωριστή τροφή έγκειται στην παρουσία λιγνάνων, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές, όπως είναι και οι πολυφαινόλες.

  1. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παρέχουν βιταμίνη Β1, μια θρεπτική ουσία που συμμετέχει στις διαδικασίες παραγωγής ενέργειας από τα τρόφιμα και είναι απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. 15 γραμμάρια σπόρων παρέχουν περίπου το 15% των καθημερινών αναγκών.

Οφέλη από την κατανάλωση λιναρόσπορού

Οι τρεις βασικές ιδιότητες των σπόρων ενεργούν χωριστά ή μαζί σε διαφορετικά φυσιολογικά συστήματα.

  1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η τακτική κατανάλωση ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο οργανισμός διασπά το αλφαλινολενικό οξύ σε εικοσαπενταϊνοϊκό οξύ και σε δοκοσαπεντανοϊκό οξύ, τα δύο έτερα μέλη της οικογένειας των ωμέγα 3. Συνδυαστικά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση προωθώντας τη σύνθεση των προσταγλανδινών PG3 που βοηθούν στην διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων σε καλή κατάσταση.

Αποτρέπουν επίσης τη συσσώρευση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρωση και κατά συνέπεια τα καρδιακά και εγκεφαλικά εμφράγματα, ή οι διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, όπως η διαλείπουσα χωλότητα, η οποία εμποδίζει πολλούς ηλικιωμένους να περπατούν χωρίς πόνο.

Οι περισσότερες κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 30 έως 50 γραμ. αλεσμένου λιναρόσπορου ημερησίως μειώνει τη συνολική χοληστερόλη μεταξύ 6 και 13% και την κακή LDL χοληστερόλη από 9 σε 18%.

  1. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ

Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση πιάτων εμπλουτισμένων με σπόρους λίνου μειώνει τα επίπεδα της φλεγμονής. Η αντιφλεγμονώδης δράση του λιναρόσπορου δικαιολογεί τη σύστασή του στη συμπτωματική θεραπεία αυτοάνοσων νόσων, όπως η αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος.

  1. ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Τρεις από τις λιγνάνες που βρίσκονται στους σπόρους, η σεκοζολαρσιριζίνη, η ματαϊρεκινόλη και η πινορεζολόλη, μετατρέπονται από ευεργετικά εντερικά βακτηρίδια σε εντερολακτόνη και εντεροδιόλη, ενώσεις που, μετά από μια σειρά τακτικών ενεργειών στο ορμονικό σύστημα, παράγουν προληπτικό αποτέλεσμα κατά των καρκίνων του μαστού και του προστάτη.

Μαζί με την ορμόνη, ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι λιναρόσποροι μπορούν να αποτρέψουν τους όγκους σχετίζεται με την αύξηση της δραστηριότητας των αποτοξινωτικών ενζύμων που εξαλείφουν τους καρκινογόνους ή προκαρκινικούς παράγοντες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κατανάλωση: Μπορείτε να προσθέσετε λιναρόσπορο στο πρωινό σας ή σε κάποιο από τα καθημερινά σας σνακ. Το απόγευμα, ενώ παίζετε το αγαπημένο σας παιχνίδι στο κινητό, μπορείτε να φάτε ένα γιαούρτι με λιναρόσπορο. Και αν είστε ποδοσφαιρόφιλος ή γενικά αγαπάτε τα αθλήματα, πρέπει οπωσδήποτε να  δοκιμάστε το live στοίχημα , το οποίο προσφέρει μοναδικές  συγκινήσεις και απίστευτα κέρδη!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.