Ένα δώρο για τα Χριστούγεννα, ένα δώρο για όλη τη Χρονιά – Γράφουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής 115-25 του «Μαζί για το Παιδί»

Γράφουν και αναλύουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Γραμμής 115 25 του Μαζί για το Παιδί:

Η εικόνα ενός παιδιού που ανοίγει το δώρο του κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια εικόνα που μας πλημμυρίζει με συναισθήματα ζεστασιάς, με αγάπη και τρυφερότητα. Τι είναι άραγε αυτό που μας διακινεί συναισθηματικά; Τι είναι άραγε αυτό που πλημμυρίζει το παιδί με χαρά; Μάλλον κάτι περισσότερο από το λαμπερό περιτύλιγμα και το όποιο αντικείμενο μέσα στο κουτί. Το δώρο είναι φροντίδα, νοιάξιμο κι έκπληξη. Είναι μήνυμα χαράς και αγάπης. Είναι μια στιγμή γλυκιάς παρουσίας του γονιού. Που γίνεται Άγιος Βασίλης. Τι πολύτιμο δώρο κι αυτό!

Ας μην παρασυρθούμε λοιπόν από τον υπερκαταναλωτισμό και τη βιασύνη της εποχής και γεμίσουμε τα παιδιά με αντικείμενα. Τέτοια που πολύ γρήγορα τα αφήνουν και πάλι απογοητευμένα σε μια γωνιά και «δεν έχουν τι να κάνουν».

Ας αναρωτηθούμε τι μήνυμα φέρνει μαζί και μέσα από τα δώρα του ο Άγιος Βασίλης. Είναι ένα μήνυμα τρυφερής σκέψης, κατανόησης και αποδοχής. «Σε θυμήθηκα, δεν είσαι στη λίστα των «κακών παιδιών», κι εκπληρώνω την επιθυμία σου». Και ποια είναι άραγε αυτή η επιθυμία του παιδιού; Ένας χώρος ασφάλειας και αποδοχής, μια αγκαλιά που μπορεί να παρηγορεί, μια αίσθηση ότι είναι πολύτιμο, μοναδικό και ότι υπάρχει κάποιος σε αυτόν τον κόσμο που το καταλαβαίνει και το αποδέχεται με όλες του τις πλευρές και όχι υπό όρους.

Αυτόν τον χώρο της ασφάλειας και της αποδοχής που όλοι έχουμε ανάγκη για να μπορούμε να μεγαλώνουμε και να ανθίζουμε.

Κι αυτές τις μέρες ας μην ξεχνάμε τα παιδιά εκείνα, τα λιγότερο τυχερά που ο δικός τους Άγιος Βασίλης λείπει με πολλούς τρόπους.

Ας γίνουμε και γι’ αυτά Άγιος Βασίλης. Και ας προσπαθήσουμε ετούτη τη χρονιά, όπως ο Άγιος Βασίλης που περνάει όλο το χρόνο στο εργαστήριο του φτιάχνοντας τα παιχνίδια, να φτιάχνουμε στιγμές ουσιαστικής σύνδεσης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ας κρατήσουμε το μήνυμα ζωντανό ολόκληρη τη χρονιά και ας το προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα. Άλλωστε η προσφορά είναι το ίδιο το αντάλλαγμα.

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί & το Συμβουλευτικό Κέντρο

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών

• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων

• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο

• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).

Επίσης, λειτουργούν διαδυκτιακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» & το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Στεγάζεται στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: 11525@mazigiatopaidi.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.