Τρεις παραδοσιακές Κοζανίτικες συνταγές για τα γλυκά των Χριστουγέννων: Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και Κοζανίτικα σαλιάρια

Αν δεν έχετε ακόμη φτιάξει τα γλυκά που θα «φιλοξενήσετε» για κέρασμα στο σπιτικό σας, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναλάβετε δράση μιας και το KOZANILIFE.GR εξασφάλισε μία από τις παραδοσιακές Κοζανίτικες συνταγές για κουραμπιέδες, μελομακάρονα και φυσικά για το πλέον παραδοσιακό γλυκό της Κοζάνης, τα «σαλιάρια».

Ασυναγώνιστες οι παλιές Κοζανίτισσες για τα γλυκά τους, κάπου εκεί στις αρχές του Φθινοπώρου έκαναν και το γλυκό του κουταλιού με κυδώνι, το οποίο ο χρόνος «ζωής» του ήταν ελάχιστος! Τα Χριστούγεννα με τα σαλιάρια, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τις απόκριες με τον ζουμερό μπακλαβά και τα κανταΐφια τους!

Βγαλμένη από το χρονοντούλαπο μιας παλιάς χρυσοχέρας Κοζανίτισσας, η οποία άφησε τους γαστρονομικούς της θησαυρούς κληρονομιά στους νεότερους να αναπαράγονται.

Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως και το μελομακάρονο.

Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

Βάση της επιτυχίας του είναι το αγνό βούτυρο και το επιμελημένο χτύπημα.

Τίποτα καλύτερο από τις παραδοσιακές συνταγές… όσες καινούργιες συνταγές και αν εφευρεθούν, μεγαλύτερη και διαχρονική αξία θα έχουν αυτές των γιαγιάδων μας.

Οι συνταγές διανύουν την 3η γενιά.

Κουραμπιέδες

Υλικά

400γρ. Φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου, εννοούμε να έχουν μαλακώσει αρκετά ωστέ να είναι μαλακά στο χτύπημα)
1 βιτάμ 250γρ. (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 πιατάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
1 μπέϊκιν
2 βανίλιες
1 αυγό
Σόδα στη μύτη του κουταλιού του γλυκού
1/4 ποτήρι του κρασιού κονιάν
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα
Αλεύρι όσο πάρει ( για όλες τις χρήσεις, 1κιλό περίπου )
Αμύγδαλα 1 κούπα (αποφλοιωμένα)
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμμα

Εκτέλεση:

Αρχικά χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ (που έχει αντικαταστήσει το γουδί) και τα καβουρδίζουμε με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.

Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη φυτινή.

Τα χτυπάμε αρκετά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει σαν σαντιγύ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Κατόπιν, προσθέτουμε στο μείγμα: τη σόδα, το μπέΪκιν, τις βανίλιες και αυτόματα ρίχνουμε το κονιάκ και τον χυμό από το πορτοκάλι που στύψαμε από πάνω για να σβήσουμε τη σόδα και το μπέϊκιν. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε και το ξύσμα, το αυγό και τα αμύγδαλα και επαναλαμβάνουμε το χτύπημα. Μόλις ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ( συνήθως παίρνει 1κιλό), και ζυμώνουμε με τα χέρια πλέον, μόλις αισθανθούμε μία πολύ απαλή υφή στη ζύμη, είναι έτοιμοι για να τους πλάσουμε.

Στο πλάσιμο θα πρέπει να τους μεταχειριστείτε απαλά γιατί δεν είναι τόσο εύπλαστοι όπως άλλες ζύμες που περιέχουν περισσότερα υγρά,

Αφού τους πλάσετε σε μέτριο σχήμα, τους κάνετε απαλά ένα «πατημα» με το δάχτυλό σας στο κέντρο, έτσι ώστε να κάνουν μία μικρή καμπύλη προς τα μέσα, (αυτό βοηθάει να μη φουσκώσουν πολύ) .

Τους ψήνεται στους 190ο C σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 40’ λεπτά.

Αφού κρυώσουν, χλιαροί τους πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.

Καλή Επιτυχία & του χρόνου με υγεία!

Μελομακάρονα

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τις πιο παραδοσιακές και τις πιο κλασσικές συνταγές για μελομακάρονα.

Υλικά:

2 φλ. τσαγιού λάδι
1φλ. Τσαγιού ζάχαρη
½ φλυτζάνι του τσαγιού πορτοκάλι στημένο
7 ½ φλ. Τσαγιού αλεύρι
Λίγη κανέλα
2 κ. γλυκού μπεέϊκιν
1 κ. γλυκού κοφτό σόδα
½ φλυτζ. Τσαγιού κονιάκ
Σιρόπι :
2 φλυτζ. Τσαγιού μέλι
2 φλυτζ. Τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζ. Τσαγιού νερό

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία λεκάνη το λάδι, την πορτοκαλάδα, το κονιάκ, τα μπέϊκιν και τη σόδα και τα χτυπάμε με το μίξερ. Αφού ενωθούν καλά ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και τα ζυμώνουμε πλέον με τα χέρια. Τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε ή το κλασικό τους σχήμα .

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, σε λαδόκολλα στους 190c για 30-35 λεπτά .

Μόλις κρυώσουν φτιάχνουμε το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά και δεν τα ανακατεύουμε καθόλου. Προσέχουμε μόνο να μη χυθεί γιατί το σιρόπι καθώς βράζει αφρίζει και αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι .Δεν ανακατεύουμε καθόλου!

Αφού αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, τα τοποθετούμε σε ένα άλλο ταψί από την ανάποδη πλευρά (δηλαδή η πάνω όψη προς τα κάτω) και σιροπιάζουμε με μία κουτάλα. Τα αφήνουμε για περισσότερο από μισή ώρα ανάποδα και έπειτα τα γυρνάμε από την κανονική τους πλευρά για να ρουφήξουν και το υπόλοιπο σιρόπι.

Καλή επιτυχία & του χρόνου με υγεία!

Το KOZANILIFE.GR εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, σας παρουσιάζει την Παραδοσιακή Κοζανίτικη συνταγή για τα «Σαλιάρια»:

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
1 κιλό ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι σταχτόνερο
1 κουτ.γλυκού σόδα
2 κουτ.γλυκού μπέϊκιν
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα πορτοκαλάδα
1 κούπα σιμιγδάλι
ξύσμα πορτοκάλι
αλεύρι όσο πάρει

Γέμιση :
1 κούπα καρύδια ψιλοκομένα
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλο

Παίρνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε σε ένα μικρό ποτηράκι, μπολάκι οτιδήποτε ώστε να έχουμε μία έτοιμη γέμιση για τα γλυκά μας.

Σιρόπι :
2 ποτήρια νερό,
2ποτήρια ζάχαρη
2 βανίλιες

Τα βράζουμε για λιγότερο από 5 λεπτά,μόλις πάρει την πρώτη του βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τις βανίλιες τις προσθέτουμε στο τέλος.

Εκτέλεση :

Καίμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε μία κόρα ψωμί, μόλις ροδίσει η κόρα το κατεβάζουμε απ’τη φωτιά και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα τρυπητή γιατί η θερμοκρασία του μίγματος είναι αρκετα υψηλή.

Στο σταχτόνερο λιώνουμε τη ζάχαρη, το μπέϊκιν, τη σόδα την πορτοκαλάδα, το ξύσμα και όλα αυτά τα ρίχνουμε στη ζύμη μας και ζυμώνουμε πλέον με τα χέρια αφού με τα υγρά που έχουμε προσθέσει θα κρυώσει το μίγμα . Αν χρειαστεί να συπληρώσουμε αλεύρι, συμπληρώνουμε.

Παίρνουμε λοιπόν ζύμη στο χέρι, το πλάθουμε κι δημιουργούμε ένα «λακκάκι» στη ζύμη μας και προσθέτουμε με ένα κουταλάκι λίγο από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει και τα δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου.

Βάζουμε λαδόκολα στο ταψί μας και τα ψήνουμε στους 190οC σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 40 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τ’αφήνουμε να κρυώσουν και τα βουτάμε στον πάτο της κατσαρόλας για ελάχιστα στο σιρόπι που έχουμε κάνει, τα βγάβουμε άμεσως στραγγίζοντάς σε απορροφητικό χαρτι, δεν θέλουμε να τραβήξουν καθόλου, ίσα-ίσα να τα βρέξουμε.Επαναλαμβάνουμε, έως ότου περάσουμε από αυτή τη διαδικασία όλα τα σαλιάρια.

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!

Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.