Βίντεο: Με επιτυχία η ομιλία «Αναγνώσματα Λόγου και Εικόνας» της Πέλλης Μάστορα και τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων του Χρήστου Κούντουρα στην ΚοζάνηΜια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του λογοτέχνη Πλάτωνα Ροδοκανάκη (1883-1919) με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου, στον χώρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία της Πέλλης Μάστορα, Διδάκτορος Αρχαιολογίας, με τίτλο «Αναγνώσματα Λόγου και Εικόνας», που εστίασε σε άγνωστες πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του Πλάτωνα Ροδοκανάκη. «Αφετηρία της ενασχόλησης μου με τον Ροδοκανάκη δεν υπήρξε το λογοτεχνικό του έργο, αλλά το γεγονός ότι υπήρξε ο πρώτος Τμηματάρχης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Μάστορα.

Παράλληλα, η εκδήλωση εμπεριείχε την έναρξη της έκθεσης εικαστικών έργων του Χρήστου Κούντουρα, με τίτλο «Υπάρχουν οικοδομαί που έχουν προορισμόν να ομιλούν». Ο εικαστικός που έλκει την καταγωγή του από την Κοζάνη, ανέφερε πως «είμαι πολύ χαρούμενος που βρεθήκαμε σήμερα στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη για να εγκαινιάσουμε αυτή την μικρή έκθεση εικαστικών έργων. Η έκθεση περιλαμβάνει όψεις παλαιών κτηρίων από διάφορες πόλεις, δουλεμένες με τεχνική κολάζ με χαρτί και σχέδιο με μολύβι».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την συμμετοχή «παιδιών της πόλης» στην εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δωρεά σχεδίων του Αργύρη Κούντουρα, πατέρα του εικαστικού Χρήστου Κούντουρα, που θα εμπλουτίσουν το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Τα δωρηθέντα σχέδια περιλαμβάνουν μνημεία και ιστορικά κτήρια της Κοζάνης, με τον Χρήστο Κούντουρα να υπογραμμίζει πως «η οικογένεια αποφάσισε ότι είναι καλό να δωρηθούν [τα σχέδια] στη γενέθλια πόλη του, που τόσο πολύ αγαπούσε και τα σχέδια του να υπάρχουν προσβάσιμα σε αυτό το υπέροχο κτήριο». Τα εν λόγω έργα δημιουργήθηκαν σε εποχή που υπήρχε μία Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων και ο καλλιτέχνης, ως περιφερόμενος τα δημιούργησε.

Η έκθεση των εικαστικών έργων του Χρήστου Κούντουρα θα διαρκέσει έως τις 10 Iανουαρίου 2020.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.