Άγιος Σπυρίδωνας, ο προστάτης των υποδηματοποιών της πόλης της Κοζάνης από τις αρχές του 1900 – Δείτε το πρόγραμμα των ακολουθιών



Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κοζάνης επί τη μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.

Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών θα έχει ως εξής:

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

5.00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ` αρτοκλασίας

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

7.30 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

* Θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο της Ιεράς Εμβάδος(παντόφλας) του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα τιμάται στην Κοζάνη από τις αρχές του 1900, καθώς ο Άγιος είναι προστάτης των υποδηματοποιών (τσαγκάρηδων) της πόλης της Κοζάνης, οι οποίοι κατά την εορτή του Αγίου στις 12 Δεκεμβρίου ανηφόριζαν στον “Χαμηλό Αη Λια” (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) για να τιμήσουν την μνήμη του προστάτη τους.

Η μνήμη του Αγίου συνεχίζει να εορτάζεται ακόμη και σήμερα, παρόλο που το επάγγελμα των υποδηματοποιών (τσαγκάρηδων) δεν είναι το ίδιο διαδεδομένο όπως παλαιότερα και μάλιστα στον Ενοριακό, πλέον, Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Χαμηλό Αη Λια), σώζεται ακόμη η εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα που έφεραν σε κάθε πανήγυρη οι υποδηματοποιοί, (στην οποία αναγράφεται ως ημερομηνία αγιογράφησής της το 1876) αλλά και απότμημα της Ιεράς Εμβάδας (παντόφλας) του Αγίου από τον ομώνυμο Ναό της Κέρκυρας.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για την πόλη μας αλλά και μεγάλη ευλογία να υπάρχει τόση ιστορία,θρησκευτική και πολιτιστική συγκεντρωμένη στον ιστορικό Ναό του Χαμηλού Αη Λια. Έχουμε χρέος όχι μόνο να την διαφυλάξουμε αλλά και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενεές.

2 σχόλια στο άρθρο “Άγιος Σπυρίδωνας, ο προστάτης των υποδηματοποιών της πόλης της Κοζάνης από τις αρχές του 1900 – Δείτε το πρόγραμμα των ακολουθιών

  1. Ο άγιος Σπυρίδων έζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο. Ήταν άνθρωπος ολιγογράμματος και εργαζόταν ως βοσκός. Η φήμη της μεγάλης αρετής του έγινε αιτία να τον εκλέξουν επίσκοπο της μικρής πόλης της Τριμυθούντος της Κύπρου.
    Υπερασπίστηκε την ορθόδοξη πίστη με απλό και θαυμαστό τροπο στην Α´ Οικουμενική Σύνοδο, ντροπιάζοντας τον αιρετικό Άρειο.
    Όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε:
    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός
    και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ’ το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό.
    Όταν δε είπε:
    Καὶ τοῦ Υἱοῦ
    έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε:
    Καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος
    έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.
    Παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στις 12 Δεκεμβρίου 348 μ.Χ.,σε ηλικία 78 ετών.
    Το άγιο λείψανό του (Κέρκυρα) διατηρείται άφθαρτο και ακέραιο για να διακηρύττει στους αιώνες το λόγιο, το προφητικό.
    «Τοῖς ἁγίοις τοῖς ἐν τή γῆ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος» (Ψαλμ. ιε΄ 3).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.