«Δίνοντας Προστιθέμενη αξία στα Ανοικτά Δεδομένα»: Διάλεξη από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΠΔΜ



Η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων που καθιέρωσε, διοργανώνει την προσεχή Παρασκευή 6/12/2019 στις 13:00, στο αμφιθέατρο το κεντρικού κτιρίου στην Καστοριά, διάλεξη με θέμα Δίνοντας Προστιθέμενη αξία στα Ανοικτά Δεδομένα με ομιλιτή τον λέκτρορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κόκκορα Φώτη.

Τα Ανοιχτά Δεδομένα (Open Data) είναι δεδομένα που προέρχονται από διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας (οικονομία, ιατρική, εκπαίδευση, κτλ) και γίνονται διαθέσιμα με σκοπό την πιθανή αξιοποίησή τους. Η διεθνής πρακτική έχει να επιδείξει αμέτρητες εφαρμογές που δίνουν προστιθέμενη αξία σε τέτοια δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια αντίστοιχη δραστηριότητα υπάρχει και στην Ελλάδα με πιο πρόσφατο παράδειγμα την νεοφυή επιχείρηση Linked Business. Το fuelGR είναι μια εφαρμογή 100,000 χρηστών για Android, iOS και Web, που βασίζεται σε ανοιχτά δεδομένα και αφορά σε βενζινάδικα και τιμές καυσίμων. Η ομιλία θα παρουσιάσει πολύ συνοπτικά την εφαρμογή και θα μεταφέρει την εμπειρία από την ανάπτυξη και υποστήριξή της.

Ο κ. Κόκκορας είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει πτυχίο Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το Πανεπιστήμιο του Bristol (UK) και διδακτορικό από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ σε “Ευφυή Ανάκτηση και Εξαγωγή Πληροφορίας με χρήση Εννοιολογικών Γράφων”. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται ο Παγκόσμιος Ιστός, οι τεχνολογίες Αποδελτίωσης και Εξόρυξης Γνώσης στον Παγκόσμιο Ιστό, η Μηχανική Μάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι συν-δημιουργός του συστήματος αποδελτίωσης ιστού DEiXTo (http://deixto.com/) και της δημοφιλούς οικογένειας εφαρμογών fuelGR (https://fuelGR.gr).

Το θέμα της διάλεξης, σε συνδυασμό με την παρουσίαση των δυο πολύ πετυχημένων δικτυακών εφαρμογών παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό. Για τον λόγο αυτό σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε και να απευθύνετε οποιοδήποτε ερώτημα στον ομιλητή.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.