Πως να χρησιμοποιήσετε πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης



Οι πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης είναι μια από τις πιο βολικές επιλογές για τον έλεγχο μιας πυρκαγιάς. Είναι ιδανικές για τις πυρκαγιές τύπου A,B αλλά και  τύπου C ο οποίος περιλαμβάνει και πυρκαγιές με αέρια όπως το βουτάνιο και το προπάνιο. Είναι επίσης κατάλληλοι για ηλεκτρικές πυρκαγιές καθώς η σκόνη που χρησιμοποιείται είναι μη αγώγιμο υλικό. Η ξηρή σκόνη που χρησιμοποιείται μπορεί γρήγορα να ελαχιστοποιήσει τις φλόγες καθώς τις εγκλωβίζει έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με οξυγόνο.

Οι πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης είναι διαθέσιμοι σε διάφορους τύπους αλλά όλοι περιέχουν σκόνη η οποίασυμπιέζεται  χρησιμοποιώντας άζωτο. Αυτή η σκόνη κατά την χρήση μπορεί να φτάσει μέχρι και 8 μέτρα μακριά και μέσα σε 20 δευτερόλεπτα μπορεί να έχει αδειάσει όλος ο πυροσβεστήρας. Βέβαια αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να διαφέρουν λίγο από πυροσβεστήρα σε πυροσβεστήρα αλλά πάνω κάτω είναι παρόμοια. Μερικοί πυροσβεστήρες ξυρού τύπου έχουν ενσωματωμένη συσκευή ελέγχου η οποία βοηθάει και στην συντήρηση τους αλλά και στην εκτόξευση του υγρού.

Κάποιοι τύποι αυτών των πυροσβεστήρων είναι κατάλληλοι για υγρά και αέρια αλλά όχι για όλους τους τύπους πυρκαγιών. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιούν ανθρακικό νάτριο ή ανθρακικό κάλιο που είναι πιθανόν να αφήσουν σημάδια στους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης, οι συγκεκριμένοι πυροσβεστήρες μπορούν να βλάψουν και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό. Για αυτό το λόγο αποφεύγεται να χρησιμοποιήσετε πυροσβεστήρες που περιέχουν αυτά τα χημικά κοντά σε τέτοιου είδος εξοπλισμό.

Όταν πάρετε τον πυροσβεστικό εξοπλισμό είναι σημαντικό να διαβάσετε τις οδηγίες και να εξοικειωθείτε με την χρήση του πυροσβεστήρα. Μην περιμένετε να πάρετε φωτιά για να τον χρησιμοποιήσετε.  Για να χρησιμοποιήσετε την συγκεκριμένη κατηγορία πυροσβεστήρων τραβήξτε τον πείρο και πιέστε την σκανδάλη. Να είστε σίγουρος καθώς εκτοξεύεται την σκόνη ότι σημαδεύεται στην βάση των πυρκαγιών  και καλύπτεται τις φλόγες από την μια άκρη της φωτιά μέχρι την άλλη. Αν προσπαθείτε να σβήσετε την φωτιά με τον σωστό τρόπο θα μπορέστε να την σβήσετε αλλά αν δεν έχετε εξοικειωθεί με τον πυροσβεστήρα δεν θα μπορέσετε να το κάνετε.

Αν πυρκαγιά που πρέπει να αντιμετωπίσετε είναι σε υγρό θα πρέπει να χειριστείτε διαφορετικά το ζήτημα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκτοξεύεται την σκόνη από κάτω προς τα πάνω. Όταν τελικά σβήσει η φωτιά μην απομακρυνθείτε καθώς  μπορεί να αναθερμανθεί η φωτιά. Έτσι παραμείνετε σε ετοιμότητα μέχρι να περάσουν κάποια λεπτά.

Οι πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης θα πρέπει να βρίσκονται σε εύκολο μέρος έτσι ώστε να μπορείτε αφού ξεσπάσει η πυρκαγιά να τους πάρετε γρήγορα στα χέρια σας. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά ότι είναι σε κατάστασή λειτουργίας. Όταν αγοράζετε έναν πυροσβεστήρα ελέγξετε αν έχει άδεια χρήσης. Όλοι οι πυροσβεστήρες ανεξαρτήτου μεγέθους, λειτουργίας ή εταιρίας θα πρέπει να έχουν αυτή την άδεια η οποία σας δείχνει ότι είναι σε κατάσταση που μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.