«Λέμε όχι, λέμε κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ» – Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Πτολεμαΐδας στις 25 Νοεμβρίου



Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μία περιοχή όπου για 60 χρόνια λειτουργούσαν εργοστάσια της ΔΕΗ και μέσα από αυτή τη δραστηριότητα κατάφεραν να φέρουν την ανάπτυξη και την ευημερία όχι μόνο στους τόπους εκείνους όπου υπήρχαν τα εργοστάσια αλλά κατάφεραν να κάνουν και ισχυρή την οικονομία της χώρας.

Όλα ήταν ωραία, ανθηρά και αισιόδοξα.

Επέρασαν όμως χρόνοι πολλοί και κάποιοι αποφάσισαν να διαλύσουν το σκηνικό αυτό. Αποφάσισαν να διαλύσουν τη ΔΕΗ.

Παγωμάρα. Παγωμάρα παντού.

Μα είναι ποτέ δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα;

Ναι, είναι (έλεγαν οι εμπνευστές του σχεδίου)

Και έτσι έγινε.

Τα εργοστάσια έκλεισαν και μαζί τους έκλεισαν σπίτια και επιχειρήσεις.

Χωριά ρημάχτηκαν, οικογένειες διαλύθηκαν, περιοχές ολάκερες καταστράφηκαν.

Απόγνωση και απελπισία παντού/ Προοπτική ΚΑΜΙΑ.

ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ;

Θέλουμε να γίνουμε ένα παραμύθι με μακάβριο τέλος;

ΟΧΙ
Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση της ΔΕΗ
Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων
Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση της σχέσης ΔΕΗ – κοινωνιών που χαρακτηρίστηκε από ανάπτυξη και ευμάρεια

Είναι προφανές ότι το θέμα μας αφορά ΟΛΟΥΣ

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου από την Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη αποφασίζουμε αν θα έχουμε μέλλον ή όχι

Να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί.

Γραφείο Τύπου Σωματείου Σπάρτακου


«Η ΕΝΩΣΗ»
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δ.Ε.Η. Α.Ε.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ», καλεί όλους τους εργαζόμενους – συνταξιούχους – τοπική κοινωνία στο Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, 25 Νοεμβρίου 5μ.μ., για να αποτρέψουμε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, να αποτρέψουμε την ερημοποίηση της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Λέμε όχι στην ψήφιση του νομοσχεδίου, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό.

Όλοι μαζί μπορούμε να το αποτρέψουμε.

Όλοι μαζί αποφασίζουμε για το μέλλον της περιοχής μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ


Το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας μαζί με τα Σωματεία μέλη του συμμετέχει στο Συλλαλητήριο που διοργανώνεται μαζί όλους τους φορείς της περιοχής, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 στις 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στον ξαφνικό θάνατο και στην ερημοποίηση της περιοχής.

Η λιγνιτική παραγωγή βοήθησε αυτόν τον τόπο να αναπτυχθεί και να προοδεύσει και δεν δικαιούμαστε να τον αφήσουμε να σβήσει, ανεξάρτητα απ΄τις επιταγές της κάθε κυβέρνησης.

Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι δεν μπορούν να πετάξουν την περιοχή μας, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία σαν στυμμένη λεμονόκουπα.

Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη 2019 το βράδυ και μέχρι την ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στην στήριξη των ΑΠΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι δυνατόν να δεχτούν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, που θα επιφέρουν την ολοκληρωτική καταστροφή στις εργασιακές σχέσεις.

Πρέπει να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στις ανακρίβειες και στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, που ανατρέπει βίαια τα εργατικά κεκτημένα δεκαετιών, φέρνει ένα πελατειακό δουλεμπορικό μοντέλο για τη ΔΕΗ, καταργεί ουσιαστικά το ΑΣΕΠ και προετοιμάζει μια εργασιακή κόλαση για τους νέους και όχι μόνο εργαζομένους.

Το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία είναι το αν θα παραμείνουμε αμέτοχοι σ΄αυτά που ετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς ή αν θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ως οφείλουμε απέναντι στην ιστορία μας, αλλά και στο μέλλον των παιδιών μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ,ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ

Το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, που κατέβασε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, και ο ξαφνικός θάνατος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα φέρει:

Ερημοποίηση των περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλούπολης, κάνοντας τες βιομηχανικά νεκροταφεία και οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων τους.

Θα φέρει υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά που πολλά δεν θα μπορούν να αντέξουν το βάρος και άλλων αυξήσεων.

Απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από ξένες πηγές ενέργειας, που θα την μετατρέψει σε μια αποικία, σε ένα προτεκτοράτο και θα την βάλουν σε γεωπολιτικούς κίνδυνους.

θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα διογκωθεί υπέρμετρα τον αριθμό ανέργων που θα οδηγήσει τους νέους σε μαζική μετανάστευση.

θα φέρει εργασιακό μεσαίωνα, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με μισθούς πείνας.

Κυβερνητικά στελέχη, τοπικές αρχές, Μ.Μ.Ε ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός συνδικαλισμός διαδίδουν ψέματα, για τάχα αναγκαίο κακό, τάζουν λαγούς με πετραχήλια για ταμεία δίκαιης μετάβασης και έργα στην περιοχή, που αποδεικνύονται καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

Λαός και εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους αγώνες και να αποτρέψουν αυτό το έγκλημα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις απεργίες και στις κινητοποιήσεις Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, 25 Νοεμβρίου 5μ.μ.

οι ενωτικοί, μαζικοί αγώνες θα φέρουν το φώς και θα διώξουν το σκοτάδι.

Γραφείο τύπου


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΝΟΕMΒΡΗ ΣΤΙΣ 4:30μμ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Όλοι στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Με τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης με τίτλο “Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ”, η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους.
Ο “εκσυγχρονισμός” που επικαλείται η κυβέρνηση είναι η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας όπως και η πληρωμή της εργασίας με καθορισμό του μισθού από το ΔΣ της ΔΕΗ, μακριά από κάθε έννοια Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. “Εκσυγχρονισμός” θεωρείται η απόλυση του προσωπικού που εργάζεται με μόνιμες σχέσεις εργασίας και με εργασιακά δικαιώματα που καθορίζονται από ΣΣΕ και η αντικατάστασή του με νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, πιο φθηνούς και αναλώσιμους.

“Εκσυγχρονισμός” είναι “να μην μας επιβάλλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι πώς θα εργάζονται και ποιες συμβάσεις θα συνάπτουν οι καινούριοι εργαζόμενοι”, όπως δήλωσε προκλητικά ο υπουργός.
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού, η ΔΕΗ θα πρέπει να απολύσει περί τους 5.000 εργαζόμενους ώστε να μειώσει το “κόστος” της, προβάλλοντας το σαθρό επιχείρημα ότι έτσι θα μπορέσουν να προκύψουν “ανταγωνιστικά” τιμολόγια.

Συνάδελφοι, τα νέα αυτά μέτρα και οι ρυθμίσεις, μπορεί να επικαλούνται την “εξυγίανση της ΔΕΗ”, ή για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ “το αναγκαίο άνοιγμα της αγοράς ώστε να γίνουν επενδύσεις και να έρθει ανάπτυξη”, όμως η ουσία τους είναι πιο βαθιά και κρύβεται στο πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζόμενων, στο πώς ο εργαζόμενος θα γίνει πιο φθηνός ώστε να δοθούν κίνητρα στο κεφάλαιο να βγάλει υπερκέρδη
Τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ ευθυγραμμίζονται με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή “ανοίγουν χώρο” προκειμένου να επιταχυνθεί η πολιτική της “απελευθέρωσης” της Ενέργειας και οι “μεγάλοι παίκτες” να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με τον περιορισμό της ΔΕΗ σήμερα, με την ιδιωτικοποίηση, χθες του ΑΔΜΗΕ, αύριο του ΔΕΔΔΗΕ, υδροηλεκτρικών και της ΔΕΠΑ, καθώς και με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Όμως η προίκα που χαρίζει το νομοσχέδιο στους νέους εργοδότες στον κλάδο της ενέργειας, και που αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εξέλιξη, είναι πως θα ξεμπερδέψουν μια για πάντα με τη σταθερή και μόνιμη εργασία και με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούμενο στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη δηλαδή, πως ουσιαστικά θα ακυρώνονται οι ΣΣΕ.

Συνάδελφοι, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν κοινό μέτωπο απέναντι στους εργαζόμενους, υπηρετούν συμφέροντα αντίθετα από το συμφέρον της εργατικής τάξης.

Μήπως η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και τα κέρδη εκατομμυρίων που πραγματοποιούνται στον κλάδο συνοδεύονται αντίστοιχα και με βελτίωση της θέσης των εργαζομένων του κλάδου, υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες για επαρκή και φθηνή ενέργεια; Όχι, το αντίθετο συμβαίνει, δηλαδή το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων στον κλάδο πέφτει, τα τιμολόγια ανεβαίνουν και η ενεργειακή φτώχεια εξαπλώνεται, διότι στην οικονομία της αγοράς, τον καπιταλισμό, η εργασία είναι “κόστος” και η ενέργεια εμπόρευμα, δηλαδή μέσο κερδοφορίας του κεφαλαίου κι όχι κοινωνικό αγαθό.

Συνάδελφοι, όσο και αν οι δυσκολίες σήμερα δείχνουν αξεπέραστες, σας καλούμε να οργανώσουμε τη δράση. Να δυναμώσουμε τη δική μας φωνή, αυτή που θα υπερασπιστεί τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα. Να ενωθούμε όλοι μας σε επίπεδο κλάδου γιατί η επίθεση που δεχόμαστε είναι κοινή και θα δυναμώσει και άλλο το επόμενο διάστημα. Όσοι σήμερα θεωρούν ότι όλα αυτά “δεν τους πιάνουν”, “δεν τους αφορούν”, πρέπει να σκεφτούν. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που σηματοδοτούν σημαντική επίθεση σε όλο τον κλάδο το επόμενο διάστημα και οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:
Να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ).
Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
Άμεσα να προσληφθούν οι συνάδελφοι που εργάζονται μέσω εργολάβου.
Κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα.
Καμία πώληση-κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ορυχείων και ορυκτού πλούτου.
Να μην μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα και αέριο.
Ρεύμα και φυσικό αέριο, φθηνά για το λαό.
Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Ανάκτηση των απωλειών.
Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
Καμία άμεση ή έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων για εργαζόμενους και συνταξιούχους (μειωμένο τιμολόγιο)».


ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Ο ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΩΝ ΔΕΗ ΔΥΤΙΚΉΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ καλεί τα μέλη του – εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία να δώσουν ΒΡΟΝΤΕΡΌ παρών στην προσυγκέντρωση στο Παλιό Πάρκο ΠΤΟΛΕΜΑΪ́ΔΑΣ ΔΕΥΤΈΡΑ- 25-ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 16.30μμ και στη συνέχεια στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας 17.00μμ στο συλλαλητήριο για την Ενέργεια.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην Ενέργεια δεν έρχονται από το πουθενά, είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, που στήριξαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος.


Συνδυασμός Ελπίδα: Η καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να χτυπήσει δυνατά

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 17:00 στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Στο συλλαλητήριο της Δευτέρας αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας και την ζωή μας.

Πρόχειρες και αναιτιολόγητες πολιτικές αποφάσεις φέρνουν το τέλος του λιγνίτη είκοσι χρόνια νωρίτερα απ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Δυτική Μακεδονία περικυκλωμένη από λιγνιτικές μονάδες στα Βαλκάνια και πυρηνικά εργοστάσια στα σύνορα της γίνεται θυσία σε κυβερνητικούς τακτικισμούς.

Χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Χωρίς καμιά απάντηση:
για τις 20.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν, για τον πλούτο που θα μηδενιστεί, για τις τηλεθερμάνσεις που θα σβήσουν, για το φυσικό αέριο που θα μας προσπερνά, για τη γη που δεν θα επιστρέψει στους αγρότες, για τους νέους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς εργασιακά δικαιώματα, για τις μετεγκαταστάσεις των χωριών των ορυχείων που θα μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε εγκαταλελειμμένα ορύγματα, με εδάφη να υποχωρούν, χωρίς χωράφια, χωρίς νερό, χωρίς δρόμους, χωρίς μέλλον.

Στο συλλαλητήριο της Δευτέρας ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για μην προχωρήσει η ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ το 2028

Για να προχωρήσουμε ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ και μέχρι το 2050 να γίνει η Περιφέρειά μας ένα δυναμικό ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ:

Με στρατηγικό επενδυτή για έναν ισχυρό όμιλο ΔΕΗ
με ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 2022
με Πρωτοπορία στους ΑΠΕ και στην ΕΡΕΥΝΑ για ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ μέσα απο το CLUSTER και την ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που οι Ενεργειακοί Δήμοι με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την ΔΕΗ και τα Επιμελητήρια είχαν ξεκινήσει στο σχέδιο ΕΝΕΡΓΟΠΟΛΙΣ
Με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα υποδομών σε λειτουργία

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Γραφείο τύπου


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Ανακοίνωση-Κάλεσμα

Καλούμε όλες τις γυναίκες της περιοχής μας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και να έρθουν στην προσυγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων στο παλιό πάρκο στις 16:30.

Να ενώσουμε τη δική μας φωνή, με τη φωνή των ανδρών μας, των παιδιών μας, των δικών μας ανθρώπων. Να ενωθούμε όλοι μας γιατί η επίθεση που δεχόμαστε είναι κοινή και θα δυναμώσει και άλλο το επόμενο διάστημα. Όσοι σήμερα θεωρούν ότι όλα αυτά “δεν τους πιάνουν”, “δεν τους αφορούν”, πρέπει να σκεφτούν. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κανείς δεν πρέπει να μείνει απαθής.

Πέρα από το κλείσιμο των μονάδων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού, η ΔΕΗ θα πρέπει να απολύσει περί τους 5.000 εργαζόμενους ώστε να μειώσει το “κόστος” της, προβάλλοντας το σαθρό επιχείρημα ότι έτσι θα μπορέσουν να προκύψουν “ανταγωνιστικά” τιμολόγια.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!
ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ!

Μαζί με τα συνδικάτα παλεύουμε και διεκδικούμε:
Να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ).
Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα.
Κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και να προσληφθούν όσοι εργάζονται με αυτές και στους εργολάβους.
Καμία πώληση-κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ορυχείων και ορυκτού πλούτου.
Να μην μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα και αέριο.
Ρεύμα και φυσικό αέριο, φθηνά για το λαό.
Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Ανάκτηση των απωλειών.
Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
Καμία άμεση ή έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων για εργαζόμενους και συνταξιούχους (μειωμένο τιμολόγιο)».

ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 16:30 ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ


Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης

ΟΧΙ στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – Κανένα κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων

Το έγκλημα που επιχειρείται κατά του λαού της περιοχής, αλλά και όλου του λαού της χώρας, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Θα πρέπει να σημάνει συναγερμό!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας μπει για τα καλά «στα γεμάτα», κάνει ακόμα ένα βήμα στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πατώντας πάνω στα στέρεα θεμέλια που έστησε η προηγούμενη, αλλά καί όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» και της «διάσωσης» της ΔΕΗ, υλοποιούνται μέχρι κεραίας οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που εκφράζονται με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και με το νέο μπούκωμα με προνόμια και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Συνάδελφε/ισσα εμποροϋπάλληλε, υπάλληλε στα Σ/Μ, άνεργε,

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει απληρωσιά, ευέλικτο ωράριο, μισθοί πείνας. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι να ζεις με απλήρωτους λογαριασμούς, με το φόβο να μη σου κόψουν το ρεύμα, με την τρομοκρατία του αφεντικού και τη θηλιά της απόλυσης. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας που βιώνουμε καθημερινά δεν διαφέρουν από αυτό που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ή γύρω από αυτή, οι οχταμηνίτες, οι εργολαβικοί, όλοι αυτοί που γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε μισοδουλειά και ανεργία.

Η αιτία της κατάστασης που ζούμε είναι κοινή! Ο ένοχος έχει όνομα και λέγεται κέρδος! Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ούτε δίκαιη, ούτε για όλους. Χτίζεται πάνω στα συντρίμμια μας, στους τσακισμένους μισθούς και δικαιώματά μας.

Έχουμε δει τα τιμολόγια του ρεύματος να αυξάνονται πάνω από 150% τα τελευταία χρόνια, την ΔΕΗ ΑΕ να εξαπολύει πογκρόμ διακοπής ηλεκτροδότησης σε φτωχές λαϊκές οικογένειες που δεν είχαν να πληρώσουν, έχουμε δει χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται, σε μια περιοχή που ήδη έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, αλλά και εκατοντάδες συναδέλφους να χάνουν ακόμα και τη ζωή τους στα εργατικά ατυχήματα. Οι συνέπειες που περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από αυτές τις εξελίξεις θα είναι ακόμη πιο τραγικές, αλλά και επικίνδυνες, αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα (ενώ μπορεί!) δεν θα έχει ενεργειακή αυτάρκεια, αφού το φυσικό αέριο, που προβλέπεται να αντικαταστήσει το λιγνίτη, θα είναι εισαγόμενο, μπλέκοντας έτσι την περιοχή και τη χώρα στο επικίνδυνο παιχνίδι των παγκόσμιων ανταγωνισμών.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης καλεί τους εργαζόμενους, αλλά και το σύνολο του λαού της Κοζάνης, σε δυναμική κινητοποίηση και αντεπίθεση για να σταματήσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – μονοπωλιακών ομίλων. Για να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη σήμερα, φτηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, δουλειά με δικαιώματα και μισθούς αξιοπρέπειας, και όχι να ζούμε σαν σκλάβοι τον 21ο αιώνα, ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, Ενέργεια – κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα στα χέρια των λίγων.

Όλοι και όλες στην προσυγκέντρωση την Δευτέρα 25 Νοέμβρη στις 16:30 στο Παλιό Πάρκο Πτολεμαΐδας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ


ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ – ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Απόφαση Εμπορικού Συλλόγου.
ΟΧΙ στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας – Εορδαίας συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. και παίρνει θέση ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων .

Η υποβάθμιση της περιοχή μας δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν ενεργά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Ο Πρόεδρος

Η Γεν. Γραμματέας
Μιχάλης Δεληκώστας
Αντωνιάδου Μαρία

3 σχόλια στο άρθρο “«Λέμε όχι, λέμε κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ» – Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Πτολεμαΐδας στις 25 Νοεμβρίου

  1. Όλα εδώ πληρώνονται ΔΕΗτζήδες μου. Όταν όλη η κοινωνία παίρνει μισθό 600 ευρώ κι εσείς 5000 και αντί να στηρίξετε τις τοπικές επιχειρήσεις που κλείσανε εδώ και 10 χρόνια εσείς τα σκορπάτε σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα τοπικά μαγαζιά κανείς δε θα σας στηρίξει τώρα που κλείνει η ΔΕΗ. Ότι σπείρατε θα θερίσετε. Μπάι μπάι και πίσω στο χωράφι. Γλυκαθήκατε 50 χρόνια μ’ αυτούς τους μισθούς.

  2. Βολεμένος ΛαμογιοΜΚΟΣυριζοΠΑΣΟΚοΝεοδημοκρατικοΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ_ΔΕΗΤΖΗΣ

    - Edit

    Απαντήστε

    ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΟΠΩς ΕΜΕΙς ΟΙ ΚΟΡΟΔΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΔΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΖΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ…ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΡΕΗ///

    ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΕΔΩ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.