ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας: Τα «10 μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ» στην ουσία τους συνιστούν εργασιακό μεσαίωνα



Τα «10 μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ» που εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης, μπορούν να συνοψιστούν στο εξής «1»: φθηνός εργάτης, καθώς συνιστούν παρεμβάσεις μείωσης του «κόστους» των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, κατάργηση μονιμότητας, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, «εθελούσιες» εξόδους – απολύσεις, εσωτερική κινητικότητα εργαζομένων, μεταφορά εργαζομένων, συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Αμοιβών, κατάργηση προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.

Όλα συνιστούν μεγάλη απόδειξη ότι η «ιερή αγελάδα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης τρέφετε με «ανταγωνιστικό», «ευέλικτο», δηλαδή φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ σήμερα και η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, δεν είναι ανάπτυξη για όλους. Είναι παραλλαγές της ίδιας καπιταλιστικής ανάπτυξης που χτίζεται πάνω στο τσάκισμα των αναγκών των εργαζομένων.

Επιβεβαιώνεται πώς η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης ενέργειας», που επεξεργάζονται από κοινού κεφάλαιο, ΕΕ, κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση, πάει χέρι – χέρι με το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην βάση αυτή έχουν βαλθεί τα κάνουν τη Δυτική Μακεδονία «ειδική οικονομική ζώνη», δηλαδή «γκέτο» φθηνής εργατικής δύναμης.

Παράλληλα την τελευταία δεκαπενταετία, η λαϊκή οικογένεια είδε απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βυθίστηκαν ακόμα πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ολοένα και φτηνότερο βιομηχανικό ρεύμα, αλλά και θησαυρίζουν αγοράζοντας φτηνά, πουλώντας και εξάγοντας ακριβό ρεύμα.

Το σάπιο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και όσοι το υπηρετούν αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενο άνθρωπο, τον παραγωγό όλου του πλούτου, που δημιουργεί και κινεί τα μέσα παραγωγής, ως «κόστος» που πρέπει να περιοριστεί, για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των «επενδυτών» καπιταλιστών.

Τώρα πρέπει να δοθεί αγωνιστική απάντηση. Να σημάνει συναγερμός.

Να δυναμώσει η διεκδίκηση στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα. Να δυναμώσει ο αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε, αλλά και για να έχουν όλοι και όλες εργασία ικανή να εξασφαλίσει ζωή με ικανοποίηση των αναγκών, με σύγχρονα δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο, καθώς οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του λαού μπορούν να μειώσουν τον αναγκαίο ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Να δυναμώσει η πάλη για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, όπου ο εργαζόμενος δεν θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά θα έχει καθοριστικό, κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής, στην κατανομή του πλούτου, ώστε να ανεβαίνει συνολικά η ποιότητα ζωής για όλους και όλες.

Αυτό είναι το πραγματικά σύγχρονο τον 21ο αιώνα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.