Ατομική Έκθεση ζωγραφικής του Αθανασίου Δ. Ζτούπα στην Κοζάνη



Ο Αθανάσιος Ζτούπας είναι απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου, με ειδικότητα τεχνικός μηχανολογικών εγκαταστάσεων & κατασκευών. Ζει και εργάζεται στο Παλαιόκαστρο Βοΐου Κοζάνης.

Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτος. Στα περισσότερα έργα του έχει μικτή τεχνική: έναν συνδυασμό από λάδια, ακρυλικά και κολάζ, στο οποίο επεμβαίνει επιζωγραφίζοντάς το, «παίζοντας» με την οπτική εντύπωση που γεννιέται, κάνοντας τον θεατή να αναρωτιέται αν πρόκειται για κολάζ ή ζωγραφική.

Η έμπνευση και η θεματολογία του σχετίζονται με την ελληνικότητα, την ιστορία, τον Όμηρο, το αρχαίο θέατρο. Εστιάζει στον Έλληνα του τότε και του σήμερα και αντίστροφα, με μια υπερρεαλιστική-σύγχρονη ματιά θέλοντας να αναδείξει την ιστορική συνέχεια. Ζωγραφίζει τον Έλληνα ως μαχητή γιατί ποτέ δεν σταμάτησε να μάχεται για τη ζωή του, αλλά και γιατί τον εμπνέει αυτό που έγραψε ο Καζαντζάκης: «Άνθρωπος πάει να πει Πολεμιστής». Δεν τον ζωγραφίζει αρτιμελή, γιατί –κατά τον ίδιο– από τις «μάχες» της ζωής, ακόμη και νικητές, δεν βγαίνουμε αλώβητοι. Αν και μαχητή, δεν τον απεικονίζει να κρατάει όπλα, αλλά …μία ομπρέλα! Έτσι τον παρουσιάζει ευγενή και όχι πολεμοχαρή. Συχνά «διαλύει» ψηφιακά τον ήρωα ή/και κάποια άλλα στοιχεία για να δείξει τη διαχρονικότητα της μορφής ή του θέματος. Σε κάποια έργα του ο ήρωας είναι ο πρωταγωνιστής, ενώ σε άλλα απλός παρατηρητής αυτού που διαδραματίζεται στον πίνακα. Ατομική του έκθεση παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Grand Hotel Palace.

Εγκαίνια Κυριακή 7:00 μ.μ.
Διάρκεια Έκθεσης: Κυριακή 10 – Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Μουσείο Τεχνών (Γραμματεία) – Δελμούζου 1 – Κοζάνη.
Τηλ. 24610 39559 – EMAIL: arhiokesarias1@gmail.com

Ελπίζοντας στη θετική ανταπόκρισή σας, και δημοσιοποίηση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Φιλικά
Το Δ.Σ. του
Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.