Ο Δήμαρχος Σερβίων για την έλευση προσφύγων στην περιοχή: «Οι επισκέπτες μας με τα πονεμένα κι ανήσυχα βλέμματα είναι καλοδεχούμενοι για όσο χρόνο χρειαστεί να μείνουν στην πατρίδα μας»



Ο Δήμος μας και εγώ προσωπικά θα έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε μετά από αίτημά του να μας επισκεφθεί, τον Δήμαρχο της πόλης Ντέβελι κ. Μεχμέτ Τσαμούρ, από Καισάρεια της Τουρκίας.

Στο Ντέβελι και γύρω από την παλιά συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου, υπήρχαν πολλά ελληνόφωνα χωριά, ανάμεσά τους και το Τσαχούρι, που στη νέα ελληνική σημαίνει «Βαθύλακκος».

Από αυτόν τον μακρινό τόπο της Καισάρειας ήρθαν οι πρόγονοι των σημερινών συνδημοτών μας και φτιάξανε τον δικό μας Βαθύλακκο.

Έλληνες από την Καππαδοκία που βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά του πολέμου του 1922 και αντίστοιχα Τούρκοι που έφυγαν από τον δικό τους τόπο στην Ελλάδα και πήγαν εκεί, εξαναγκασμένοι από την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άνθρωποι με την απελπισία στο βλέμμα να αφήνουν σπίτια, περιουσίες, φίλους, προγόνους, για να πορευθούν σε μια νέα άγνωστη και δύσκολη ζωή, με μόνο εφόδιο τις αναμνήσεις τους και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτοί οι άνθρωποι χαίρουν του σεβασμού μας, τους χρωστάμε μία συγνώμη για λογαριασμό της ιστορίας και μία υπόσχεση να βοηθούμε και να στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε κατατρεγμένο, σε κάθε άνθρωπο που θα βρεθεί στην ίδια θέση.

Έχω την πεποίθηση ότι εμείς, οι πολίτες του Δήμου Σερβίων, επιλέξαμε πολιτικές ανοιχτής κοινωνίας με μέτρο της τον Άνθρωπο, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Η επίσκεψη του Τούρκου Δημάρχου από τον τόπο των παππούδων μας το Ντέβελι της Καισάρειας είναι μία σημαντική ευκαιρία για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και την ιστορία, ένας φόρος τιμής στους δικούς μας πρόσφυγες από την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Ιωνία και στον αγώνα τους για επιβίωση, αλλά και μέσω αυτού, φόρος τιμής στον Ανώνυμο πρόσφυγα.

Σήμερα στεκόμαστε μπροστά σε μία νέα πρόκληση, καθώς η πατρίδα μας βρίσκεται στη δίνη μίας παγκόσμιας μετακίνησης πληθυσμών. Άνθρωποι, που διωγμένοι από τη μοίρα αναζητούν νέες φιλόξενες πατρίδες, φίλους και συμπολίτες, μία νέα ζωή.

Έχουμε ήδη πληροφορηθεί ότι σε τοπικό ξενοδοχείο του Δήμου μας θα εγκατασταθούν προσεχώς οικογένειες προσφύγων-μεταναστών.

Συχνά μια τέτοια ενημέρωση προκαλεί επιφυλακτικότητα και προβληματισμό. Ορισμένοι δείχνουν δισταγμό απέναντι στο άγνωστο, στο ασυνήθιστο, στο ξένο. Ωστόσο έχω την πίστη ότι ο πολύπαθος και σοφός λαός του τόπου μας, που έχει και αυτός εμπειρίες ξεριζωμών, καταστροφών, εχθρικών επιδρομών, θανάτων και δυστυχίας, στα πρόσωπα των νεοφερμένων δε βλέπει τον ξένο και τον εχθρό, αλλά αναγνωρίζει τον ταλαιπωρημένο συνάνθρωπο, τη χαροκαμένη μάνα, το ορφανό παιδί, τον πεινασμένο έφηβο. Με συμπόνοια κι ενδιαφέρον. Με διάθεση για βοήθεια σ’ αυτούς που υποφέρουν.

Οι επισκέπτες μας με τα πονεμένα κι ανήσυχα βλέμματα είναι καλοδεχούμενοι για όσο χρόνο χρειαστεί να μείνουν στην πατρίδα μας.

Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η μόνη θεραπεία για την ανθρώπινη δυστυχία που προκαλεί ο πόλεμος, η φτώχεια και η πείνα, είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

13 σχόλια στο άρθρο “Ο Δήμαρχος Σερβίων για την έλευση προσφύγων στην περιοχή: «Οι επισκέπτες μας με τα πονεμένα κι ανήσυχα βλέμματα είναι καλοδεχούμενοι για όσο χρόνο χρειαστεί να μείνουν στην πατρίδα μας»

  1. Εγω εχω μια απορια: Αραγε οι δημοτες Σερβιων αυτου του ειδους τις αποψεις ψηφισαν στις εκλογες;;; Συμφωνη γνωμη πολιτων για φιλοξενια μεταναστων;;;

  2. Χαχαχαχα… Πλάκα έχετε….
    Ώρα είναι να μας πείτε ότι τα πιστεύεται αυτά που λέτε!!!!
    Τόσο πολιτικό ανάστημα στον δήμο Σερβιων!!!!

  3. 1. Ποιός στέλνει τους παράτυπους μετανάστες εδώ ;
    2. – «Βόμβα» η Μόρια -Πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμόΣτις εφιαλτικές μνήμες του 2015 παραπέμπουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο βόρειο Αιγαίο.
    – Λέρος: 2.000 πρόσφυγες κοιμούνται στο λιμάνι -Απειλούν με κινητοποιήσεις οι κάτοικοι 01|11|2019 iefimerida.gr –

    3. – Ένα video που δείχνει έναν αλλοδαπό να… λέει «Τσάμπα λεφτά ευχαριστώ πολύ Σάμο» έχει γίνει ήδη viral.
    – Το πολιτικό σύστημα έχει βάλει όλες τους τις δυνάμεις για να εξαφανίσει τους Έλληνες, αφού πρώτα τους εξαθλίωσε, τους εξανδραπόδισε και τους εξόρισε.

    Αν διδαχθήκαμε κάτι μέσα στην ιστορία μας είναι ότι αν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι ένας δρόμος υπάρχει. Αυτός του αγώνα. Οχι του Τσιπροαγώνα των κλόουν της πολιτικής.
    Αν παρακολουθήσετε τα ρεπορτάζ είναι γεμάτα ευχολόγια και υποθέσεις «αν μειωθούν οι ροές, αν σταματήσει η Τουρκία να στέλνει βάρκες, αν πάρουν πίσω μερικούς, αν βοηθήσει η Ευρώπη» κτλ κτλ. Αυτή είναι η πολιτική τους. Ψέμματα και ευχολόγια.
    Triklopodia 1-11-19

  4. ….για όσο χρόνο χρειαστεί να μείνουν στην πατρίδα μας .(Ο Δήμαρχος Σερβίων )
    Αφελής ειστε ;
    ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ !
    Η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) πρόωρα είχε κάνει σαφείς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ανοίξουμε τα σύνορα, όποιος θέλει θα έρχεται, θα πηγαίνει όπου θέλει»
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής σε μία στροφή 180 μοιρών από τη μέχρι τώρα «σκληρή» στάση προανήγγειλε μέτρα τα οποία ουσιασιτκά θα μονιμοποιήσουν τους αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.. pronews.gr 31-10-19

  5. Αλήθεια κ. Δήμαρχε
    πιστεύετε ότι τα αφγανοπακιστανάκια θα ενταχθούν και θα ανανεώσουν την ελληνική κοινωνία ;
    Η περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να είναι η πρώτη και μόνη τους τελευταίους αιώνες, όπου σύγχρονη χώρα, με κράτος, νομοθεσία, πλήρη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς κλπ., εποικίζεται ανεξέλεγκτα, από ανθρώπους που δεν τους ελέγχει, δεν ξέρει καν ποιοι είναι, γιατί έρχονται, που θέλουν να πάνε.
    αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές πρόβλημα λαθρο-εποικισμού! Το πρόβλημα διογκώνεται, χωρίς εμείς να μπορούμε να το σταματήσουμε.
    Βίαιος και ανεξέλεγκτος εποικισμός δεν έγινε ποτέ σε σύγχρονο κράτος, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.
    Στη Βουλγαρία, που έχει κι εκείνη θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, δεν περνάει κανείς!
    Όσοι μας έρχονται σήμερα, στην μεγάλη πλειονότητά τους, δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα! Ξέρουν ότι δεν τους αντέχει η οικονομία της χώρας. Θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα, να πάνε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η οποία, όμως τους έχει κλείσει πια τα σύνορα.
    Αφήστε “τα πονεμένα κι ανήσυχα βλέμματα” που σας συγκίνησανα ( ! ) και πρoβληματιστείτε λίγο.
    Εμείς πέτρινη καρδιά έχομε ; Είστε ενημέρωμένος για τις ΜΚΟ ;

  6. Κύριε Δήμαρχε οι κάτοικοι ρωτήθηκαν ; Κ Δήμαρχε ποιος θα αναλάβει το κόστος μετα το 2020 , που σταματά η ύπατη αρμοστεία την χρηματοδότηση ; Οι ΔΗΜΟΤΕΣ σας ; Ετσι αποφάσισαν οι κυβερνώντες , αν αληθεύει , θα αναλάβουν οι ΟΤΑ , δηλαδή παλι ο λαός θα πληρώσει τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται ; Κ ΔΗΜΑΡΧΕ τι πονος κ ανθρωπια σας εποιασε για τους ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ , ενώ οι ΕΛΛΗΝΕΣ υποφέρουν τσακισμένοι στην χρεοκοπημένη πατρίδα μας ; Εχετε ενημερώσει για τις μεταδιδόμενες αρρώστιες που κουβαλάνε , αφου πρόκειται για εναν αμδβολιαστο πληθυσμό , που δεν ξερει κανενας απο ΠΟΙΑ χωρα προέρχονται ; Οι γιατροί φωνάζουν για τις εικονες που αντικρίζουν κ κανεις δεν τους ακούει ! Κ ΔΗΜΑΡΧΕ πρωτα οι δημότες σας , πρωτα οι ΕΛΛΗΝΕΣ κ μετα τα χατήρια στο κυβερνών κομμα , που απειλεί , οπως ο κ Βαρβιτσωτης , είτε θελετε είτε ΟΧΙ θα γεμίσουμε την χωρα , να μάθετε να ζειτε μαζι τους διαμηνύει προκλητικά ! Πισω στις πατρίδες τους η σε αλλα κράτη κ ΔΗΜΑΡΧΕ ! Τελος με το προσφυγικό , προτεραιότητα στην Ελλαδα κ τους ΕΛΛΗΝΕΣ !

  7. Η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δήλωσε τον Οκτώβριο του 2010 κατά λέξη:
    «Η Πολύ-πολιτισμικότητα στη Γερμανία έχει αποτύχει – έχει απόλυτα αποτύχει»!
    28 October 2019 ΑΝΤΙΒΑΡΟ

    Η πολύ-πολιτισμικότητα είναι η πολιτική της ΜΗ ενσωμάτωσης. Και απέτυχε παντού!
    Κι εμείς τώρα την… «ανακαλύψαμε»!
    Ανακαλύψαμε αυτό που έχει αποτύχει.

  8. 1. ανεξέλεγκτες 700 ΜΚΟ που υπονομεύουν τον Ελληνισμό ξεδιάντροπα με την ανοχή του Κράτους.
    panos pengas29 October 2019 ΑΝΤΙΒΑΡΟ
    2. Μ.Κ.Ο.: Οι δομές του σύγχρονου φασισμού, του φασισμού της Νέας Τάξης.
    Κεντρικές επιδιώξεις είναι: Η άλωση των εθνικών κρατών, η ισοπέδωση και η κατάργηση των ιστορικών, εθνικών και πολιτισμικών παραδόσεων των λαών, το σβήσιμο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ των λαών. 31 10- 2019 ΡΕΣΑΛΤΟ

  9. Το @@@@ το λέει καθαρά. Θεωρεί πως οι τούρκοι κατακτητές που ξεκουμπίστηκαν έφυγαν από τον τόπο τους! Τους εξομοιώνει μάλιστα με τους Ελληνομικρασιάτες πρόσφυγες! Αλλά τέτοιοι αγάδες μας αξίζουν! Γι’ αυτό και σε 2-3 δεκαετίες θα ξαναφοράμε φέσι. Νάνι, νάνι το χατζάρι φτάνει!

  10. Δήμαρχε πολύ…Ξανθόπουλο βλέπεις ή έχεις κι εσυ υιοθετήσει την προπαγάνδα και την φρασεολογία τών ΜΜΕ. Τα πονεμένα κι ανήσυχα βλέμματα τάχεις δει στα δεκαδες βιντεο με τις λέμβους που έρχονται κάνοντας πάρτυ;; Μηπως είδες κανένα ανησυχο βλέμμα σ αυτούς που κλείνουν τους δρόμους ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ να τους δώσουμε τα πάντα λες και τους τα χρωστάμε;; Τραβα να μιλήσεις για πονεμένα βλέμματα στη γυναίκα τού Καντάρη που τον σφαξαν σαν το σκυλι για μια καμερα , στη μάνα τού παιδιού που το σκότωσαν ανηλικοι στου Φιλοππάπου, στη μάνα τής Μυρτούς και σε δεκάδες άλλα θυματα αυτών με τα ανησυχα και πονεμένα βλέμματα. Θελω να μού δείξεις ενα παρόμοιο δακρύβρεχτο λογύδροιό σου για τις 10.000+ Ελλήνων που αυτοκτόνησαν λόγω ανέχειας τα τελευταια χρόνια, θελω να μού δείξεις τι εκανες βαζοντας το χερι ΣΤΗ ΔΙΚΗ σου τσεπη για τα ελληνόπουλα που βασει ερευνας τής Unisef μισό εκατομμυριο βρισκονται υπο καθεστως ανεχειας. Κι επειδή θα βγουν τα παπαγαλάκια να αρχισουν τα φασιστας και ρατσιστής που ανάθεμα κι αν ξερουν καν τους όρους αφού απλώς θα τρεξουν να κανυον copy paste απο το δικτυο, θα πω πως φασισμός είναι να εκλέγεσαι όπως εκλέγεσαι και μετα για 4 χρόνια να κάνεις οτι γουσταρεις χωρις να ρωτάς κανένα. Την λέξη και το θεσμό τού δημοψηφίσματος τον γνωρίζεις ή νομίζεις πως μετα την εκλογή σου ο δήμος σού ανήκει;;

  11. Η τάση όλων σας να συγχέετε τη Μικρασιατική καταστροφη με όλους αυτούς που ερχονται εδω με ξεπερνάει. Ούτε καν τι σημαίνουν οι εννοιες πρόσφυγας, μετανάστης λαθρομετανάστης δεν γνωρίζετε. Στη Μικρα Ασία λοιπόν ο τουρκικός στρατός επέλαυνε σφαζοντας τους πάντες. Το μέτωπο είχε καταρρεύσει κι ο κόσμος έφευγε και πήγαινε στην ΟΜΟΡΗ Ελλάδα που τύγχανε να είναι και η μητρίδα του (αν γνωρίζεις τον όρο). Μπορείς να μού πεις σε ποιά χωρα υπάρχει πόλεμος και η οποία να έχει καταληφθεί απο τον εισβολέα κι ετσι οι κατοικοί της να φεύγουν για να σωθούν;; Και ποιός σού είπε πως ακόμη και αν κάποιος φυγει απο εμπόλεμη περιοχή λογίζεται πρόσφυγας ακόμη κι αν διανυσει τη μισή υδρόγειο για να φτάσει στη χωρα που άκουσε πως δινουν καλά επιδόματα. Οσον αφροά για τη φτώχεια γιατί δεν πάνε πχ στην πάμπλουτη Σαουδική Αραβία, στο καταρ, στα Ηνωμενα Αραβικά Εμιρατα αλλά ερχονται σε χωρες αλλόρθησκες που δεν έχουν καμμία σχεση με τα ήθη και τα έθιμα;; Κι αν οι λόγοι είναι οικονομικοί ποιός νόμος λέει πως πρέπει να τους παρεχουμε σπίτι, τροφή, τα πάντα πληρωμένα και μηνιαία επιδόματα;; Ξερεις πολλά Ελληνόπουλα που μετανάστευσαν για οικονομικούς λόγους που να τους παρεχονται όλα αυτα;; Μηπως θέλεις να σού υποδείξω δημότες μας που δουλευουν σε χώρες (Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο κλπ) σε εταιρίες κατασκευών απο τις οποίες όμως μάς ερχονται εδω Αλγερινοί, Μαροκινοί κλπ ως…κατατρεγμένοι. Κι όσον αφορά για τα ξενοφοβικοί και άλλα χαριτωμένα, δεν πιστεύω δήμαρχε στο σπίτι σου να μην έχεις πόρτα ούτε και να την αφηνεις ανοιχτή τα βραδια, προφανώς γιατί φοβάσαι τούς ξένους. Είσαι κι εσύ λοιπόν ξενοφοβικός. Κι αφού μιλάτε για ανοιχτες κοινωνίες ανοιξτε πρώτοι τα σπίτια σας (η κοινωνία είναι προέκταση και το σύνολο τών σπιτιών και τών κατοίκων) βγάλτε τούς φραχτες απο τις αυλές σας και ανοίξτε και διάπλατα τις πόρτες σας και μετα το συζητάμε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.