Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ με την ταινία «Τσάιναταουν»



Με τη θρυλική ταινία «Τσάιναταουν» (Chinatown-1974), που αποτελεί μία από τις κλασσικές δημιουργίες του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι, συνεχίζει τις χειμερινές προβολές του ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος αυτή τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, στις 10 το βράδυ. Η ταινία έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ και έχει ως πρωταγωνιστές το εντυπωσιακό δίδυμο ηθοποιών, Τζακ Νίκολσον και Φέι Ντάναγουεϊ.

Ο Τζέικ Γκίτις (Τζακ Νίκολσον), ιδιωτικός ντετέκτιβ με ειδίκευση στις υποθέσεις μοιχείας, προσλαμβάνεται από μία γυναίκα που του συστήνεται ως Έβελυν Μόλρεϊ (Ντάιαν Λαντ), για να παρακολουθήσει τον σύζυγο της, Χόλις (Ντάρελ Ζβέρλινγκ). Ο Χόλις, είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του συστήματος ύδρευσης της πόλης και η γυναίκα, του έχει υποψίες ότι διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις.

Ο Γκίτις τον ακολουθεί και διαπιστώνει ότι όντως την απατά με μια νεαρή κοπέλα. Η υπόθεση όμως περιπλέκεται όταν ανακαλύπτει ότι έχει προσληφθεί από άλλη γυναίκα, καθώς όταν επιστρέφει στο γραφείο του μετά την έρευνά του συναντά την πραγματική Έβελυν Μόλρεϊ που τον διαβεβαιώνει ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να μάθει για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του άνδρα της…

Στην ταινία ο Πολάνσκι έχει στη διάθεση του ένα εντυπωσιακό καστ (εμφανίζεται κι ο ίδιος σ’ έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο), με τους: Τζακ Νίκολσον, Φέι Ντάναγουεϊ, Ντάιαν Λαντ και Τζον Χιούστον. Η υπόθεσή του φιλμ διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’30, την περίοδο του πόλεμου για το νερό στην Νότια Καλιφόρνια. Η ταινία αποτελεί το τελευταίο σκηνοθετικό εγχείρημα του Ρόμαν Πολάνσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «Τσάιναταουν» αποτελεί μία ταινία με έντονα τα στοιχεία του φιλμ νουάρ, αλλά και του ψυχολογικού δράματος. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 2η στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου όλων των εποχών και στην 19η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Η ταινία έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας έχασε όμως το βραβείο από την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο Νονός Μέρος 2ο» (The Godfather: Part II, 1974). Ο Πολάνσκι έχασε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα κι ο Τζακ Νίκολσον έχασε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου από τον Αρτ Κάρνεϊ, πρωταγωνιστή της ταινίας «Χάρι και Τόντο» (Harry & Tondo). Η Φέι Ντάναγουεϊ έχασε επίσης το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου από την Έλεν Μπέρστιν που κέρδισε το αγαλματίδιο για την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Η Αλίκη δε Μένει πια Εδώ» (Alice Doesn’t Live Here Anymore, 1974).

Το μοναδικό που κέρδισε ήταν το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

Κέρδισε όμως τέσσερις Χρυσές Σφαίρες και τρία βραβεία BAFTA.

Αυτή τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.