Μεταφορά επ΄αόριστον των σκουπιδιών της Κέρκυρας στην Κοζάνη με κόστος που θα καλύπτεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψηΜεταφορά επ΄ αόριστον στην Κοζάνη και με κόστος που, στο μεγαλύτερο μέρος του τουλάχιστον (μεταφορά + τιμή «πόρτας» του εργοστασίου επεξεργασίας) θα καλύπτεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε η κυβέρνηση στη σημερινή σύσκεψη με τους δημάρχους της Κέρκυρας.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν οι τέσσερις δήμαρχοι του νομού (τρεις της Κέρκυρας και ο Σπ. Βλαχόπουλος των Παξών), οι βουλευτές, η Περιφερειάρχης και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου, αφού μελέτησε τα υπομνήματα που έλαβε από τους επικεφαλής των ΟΤΑ, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για τη μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού και για διάστημα που θα φτάσει ακόμα και τα τρία χρόνια, στο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Κοζάνη όσον αφορά τους δήμους Κεντρικής Κέρκυρας, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας, και στη Δωδώνη της Ηπείρου όσον αφορά το Δήμο Παξών. Οι τεχνικές υπηρεσίες του ΣΥΔΙΣΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο θα ορίσουν τη διαδικασία και τους όρους για τη μεταφορά (φέρυ μποτ οχλουσών χρήσεων, εργολαβία με φορτηγά μεταφοράς κλπ.) ενώ εκεί αναμένεται να μεταφερθούν και τα δεματοποιημένα σκουπίδια που βρίσκονται σήμερα στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Τι θα γίνει με τη Λευκίμμη;

Υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμα η υπόθεση της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, με το Δήμο Νότιας Κέρκυρας να ζητά την απομάκρυνση των δεμάτων που μεταφέρθηκαν εκεί το καλοκαίρι του 2018, αλλά και την εκκρεμότητα με την υποχρέωση (τυπικά) της λειτουργίας του ως ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την απειλή προστίμου ίσου με το κόστος κατασκευής του…

Μήλος της έριδος τα ποσοστά και η εκπροσώπηση στο ΦΟΣΔΑ

Η σύσκεψη συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα, καθώς εξετάζονται τεχνικές λεπτομέρειες, η οριστικοποίηση της ανάληψης του κόστους της μεταφοράς και του διαστήματος που θα καλύπτεται το κόστος αυτό, η μετατροπή του ΣΥΔΙΣΑ σε ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και το ποσοστό που θα αναλογεί σε κάθε έναν από τους τέσσερις δήμους (με την αντιστοιχία σε εκπροσώπηση στο Δ.Σ. (κάτι που αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ των τριών δημάρχων της Κέρκυρας), την εργολαβία μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφόρτωσης αλλά και τα βήματα για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και του οριστικού σχεδίου επίλυσης του προβλήματος στο νησί.

Από το corfupress.com

3 σχόλια στο άρθρο “Μεταφορά επ΄αόριστον των σκουπιδιών της Κέρκυρας στην Κοζάνη με κόστος που θα καλύπτεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

  1. Η Κοζάνη έγινε η μεγαλύτερη χαβουζα της Ελλάδας τίποτα ανταποδοτικά θα έχουμε η πέρα βρέχει.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.