Επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας στον Άδωνι Γεωργιάδη: «Η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς σας απαντά για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της φυσικής γούνας»

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν από μόνα τους πόσο επικίνδυνος αλλά και παρακμιακός πλέον είναι ο κλάδος γουνοπαραγωγής και γουνοποιίας.

Η Ομοσπονδία μας αδιαλείπτως προειδοποιεί εδώ και χρόνια και υπογραμμίζει τους κινδύνους και τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας γούνας στο περιβάλλον. Άλλωστε επώνυμες επιστημονικές μελέτες το τεκμηριώνουν με σαφείς αναφορές των αποτελεσμάτων τους όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει.

Στην προκειμένη η πραγματικότητα έρχεται για μία ακόμα φορά να καταδείξει την αλήθεια και να ανάψει το φως του επείγοντος.

Συγκεκριμένα στις 15/10/2019 η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Καστοριάς, αποφασίζει και αναρτά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης – εργοστάσιο μετεπεξεργασίας γουνοφόρων δερμάτων «ΑΦΟΙ ΤΣΟΥΚΑ & ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ»για το λόγο ότι προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον μετά την ανίχνευση του χημικού στοιχείου χρωμίου (Cr) σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση 1545 μg/l σε υπεδάφιο αγωγό ομβρίων ο οποίος καταλήγει επιφανειακά στο περιβάλλον έξω απο τα όρια της επιχείρησης, σχηματίζοντας μια λίμνη στο έδαφος με συγκέντρωση σε χρώμιο (Cr) 1203 μg/l.

Διαβάστε εδώ την απόφαση

Επισημαίνεται ότι ανιχνεύτηκαν πολύ μεγάλες επίσης συγκεντρώσεις, σε φρεάτια του δικτύου ομβρίων υδάτων στον αύλειο χώρο της επιχείρησης, στο χημικό στοιχείο Χρώμιο (Cr) καθώς και στη χημική ουσία τετραχλωροαιθυλένιο και τριχλωροαιθυλένιο. Αναφέρονται οι μέγιστες τιμές χρωμίου (Cr) 212965 μg/l και τετραχλωροαιθυλενίου 281 μg/l που ανιχνεύτηκαν σε φρεάτιο ομβρίων πλησίον της μεταλλικής δεξαμενής.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 27/11/2018 όπου μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στη συγκεκριμένη επιχείρηση της γνωστοποιήθηκε πρόθεση επιβολής προστίμου (11-01-2019)και η επιχείρηση υπέβαλλε αίτηση με συνημμένο υπόμνημα απόψεων – εξηγήσεων.

Και ενώ ο καιρός περνά, η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα τον Ιούλιο 2019 και ο κ. Αποστόλης Τσούκας που είναι και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» σε συνέντευξή του ισχυρίζεται μεταξύ άλλων όπως μπορείτε να διαπιστώσετε ακολούθως στο videoπου ακολουθεί ότι « ο κλάδος της γουνοποιίας, η βιομηχανία της γουνοποιίας, είναι ίσως η μοναδική βιομηχανία στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο γενικότερα, η οποία δεν προσφέρει κάτι άσχημο στο περιβάλλον, δεν κάνουμε κακό σε κανέναν».

 

 

Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση πώλησης γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ στην πολιτεία της Καλιφόρνια (με ισχύ από το 2023), ο κ. Τσούκας σε νέες του δηλώσεις τον Οκτώβριο 2019υποστηρίζει ότι «η οικολογική γούνα είναι μόνο η φυσική γούνα, είναι μόνο η δικιά μας»

 

 

Αγνοείται άραγε η αλήθεια ή προσπερνάται? Λείπει άραγε η κοινή λογική ή τα συμφέροντα την κατευθύνουν?

Πέραν της απολύτου κατακριτέας από ηθικής πλευράς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που απαιτεί το βίαιο θάνατο εκατομμυρίων ζώων και όχι μόνο, οι δυσμενείς και καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον, φέρουν επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη να ακολουθήσει και η χώρα μας την πρόοδο και να περάσει άμεσα όπως τόσες άλλες Ευρωπαϊκές και ανά τον κόσμο, στη σταδιακή κατάργηση της γούνας και των εκτροφείων και στη μελέτη δημιουργίας εναλλακτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.