«Εφαρμογές και Ασκήσεις Δημοκρατίας» από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης – Της Βιολέττας Μπούσιου

Της Βιολέττας Μπούσιου:

«Εφαρμογές και Ασκήσεις Δημοκρατίας» είναι ο τίτλος που επέλεξαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης για την εκπαιδευτική τους εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης αύριο, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα.

Αφορμή για την εκδήλωση αυτή στάθηκε η ενασχόληση- διεκδίκηση των μαθητών για το δικαίωμά τους στην δωρεάν εκπαίδευση, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, στα πλαίσια του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων. Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ εντόπισαν τα μειονεκτήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και πρότειναν τρόπους βελτίωσής του, μελετώντας παράλληλα το εκπαιδευτικό σύστημα ορισμένων κρατών της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι μαθητές επέλεξαν τους μαθητές Ειρήνη Ζάμπακα και Θεμιστοκλή Ζηκόπουλο, ως αναπληρωματικό και τακτικό έφηβο βουλευτή αντίστοιχα, για την εκπροσώπησή τους στην Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, στην οποία και κατατέθηκαν τα πορίσματα της συλλογικής δουλειάς τους. Ο Θεμιστοκλής Ζηκόπουλος ήταν επομένως, εκ του αποτελέσματος, ο ένας από τους τέσσερεις έφηβους βουλευτές που εκπροσώπησε – κατά την κρίση μου- επάξια τον νομό Κοζάνης καθ’ όλη την διάρκεια της Συνόδου.

Φιλοδοξία της επικείμενης εκδήλωσης είναι να βιώσουν όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας την δύναμη και την γοητεία του ενεργού πολίτη, με πρωταγωνιστές βεβαίως τους μαθητές – οιονεί βουλευτές που κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν με μαχητικότητα, να χρησιμοποιήσουν την διαλεκτική αντίθεση στον πολιτικό τους λόγο και, εν τέλει, να καταθέσουν ένα πρακτικό πολιτικό αίτημα προς το κράτος, δηλαδή μία έτοιμη «πρόταση νόμου».

Με τον τρόπο αυτό το αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης μπορεί να μετατραπεί για λίγο σε ένα μικρό κοινοβούλιο, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι μαθητές της πόλης μας θα αποφασίσουν να αφήσουν στον πάγκο, για λιγότερο από ένα δίωρο, την ρουτίνα της Παρασκευής τους που συνίσταται σε φροντιστηριακά μαθήματα και προπονήσεις.

Όμως, παρότι οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ οργάνωσαν αυτήν την εκδήλωση, μόνο η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας – στο σύνολό της- μπορεί να την μετατρέψει σε μια μικρή γιορτή της δημοκρατίας.

Στο χέρι μας είναι η ευκαιρία αυτή να μην πάει χαμένη!

Ένα σχόλιο στο άρθρο “«Εφαρμογές και Ασκήσεις Δημοκρατίας» από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης – Της Βιολέττας Μπούσιου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.