Βουλευτική τροπολογία από 7 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η Δυτική Μακεδονία θα ενταχθεί σε ειδική κατηγορία του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 για να τύχει θεσμικής θωράκισης και αυξημένης χρηματοδότησης για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων. Με αυτό τον τρόπο δίνονται πρόσθετα κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν λόγω της μετάβασης σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο.

Η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί σήμερα το βράδυ, στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

Θέμα: «Ένταξη των περιοχών της χώρας των οποίων η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να πληγεί άμεσα από την απολιγνιτοποίηση σε νέο ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή που κυρώθηκε με το νόμο 4426/2016, καθώς και η ανάγκη για Κλιματική Δράση και για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με σκοπό την μείωση εκπομπών που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δημιουργούν την ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας στις περιοχές της χώρας των οποίων η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να πληγεί άμεσα από τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται επιτάχυνση του σχεδίου για τη “Δίκαιη Μετάβαση” των παραπάνω περιοχών, καθώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα τεθεί πιθανώς σε ισχύ από το 2021 και μετά. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ένταξη στα ειδικά καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου του συνόλου των παραπάνω περιοχών. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα στις ειδικές περιοχές, με βάση το κριτήριο θ του άρθρου 12 του Ν. 4399/2016 δεν εντάσσεται π.χ. η Δημοτική Ενότητα Πτολεμαΐδας (Δήμος Εορδαίας) καθώς και η Δημοτική Ενότητα Μεγαλόπολης. Δημιουργώντας ένα ξεχωριστό καθεστώς για όλες τις περιοχές της χώρας όπου η τοπική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το λιγνίτη, δίνονται πρόσθετα κίνητρα για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

Προτείνεται η ακόλουθη προσθήκη στο Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Στο άρθρο 12 του ν.4399/2016 (Α΄117) προστίθεται νέα περίπτωση ιβ΄ ως εξής:

“επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές έντονης λιγνιτικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.”

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Τσίπρας Γεώργιος

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Βουλευτική τροπολογία από 7 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

  1. Καλοί είναι στην αντιπολίτευση. Στην κυβέρνηση είναι μόνο για την εξουσία και για dolce vita. Αυτή την τροπολογία γιατί 5 χρόνια δεν την κατέθεταν

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.