Τοποθέτηση της Παρασκευής Βρυζίδου για τη δυνατότητα μείωσης της ανεργίας, μέσα από την υλοποίηση νέων Επενδύσεων

Τοποθέτηση της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας για τη δυνατότητα μείωσης της ανεργίας, μέσα από την υλοποίηση νέων Επενδύσεων, στη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε στις 21 Οκτωβρίου 2019, στο Μέγαρο της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται έχει σαν σκοπό να υλοποιήσει ένα στόχο, με βάση ένα γενικότερο πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα.

Το νομοσχέδιο το οποίο συζητείται σήμερα εδώ στην Επιτροπή και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, έχει πάρα πολλά άρθρα, εμπλέκονται 17 Υπουργεία, όμως θεωρώ ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα, το οποίο φαίνεται και προσπαθούμε να λύσουμε με αυτό το νομοσχέδιο, είναι το πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα. Βέβαια πρέπει να συμφωνήσουμε τουλάχιστον, στο τι βλέπει σαν πρόβλημα στη χώρα, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, δηλαδή, όλα τα κόμματα. Διότι έχουμε ηθική υποχρέωση να δούμε αυτό που ενοχλεί και αυτό που πρέπει να λύσουμε. Η προσέγγιση και η λύση μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά η αναγνώριση του προβλήματος πρέπει να είναι κοινή.

Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα της χώρας είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, που έχει όμως διαφορετικές όψεις και η σημαντικότερη όψη είναι το θέμα της ανεργίας. Η ανεργία που την ξεχωρίζουμε:

· στην ανεργία των ανθρώπων που δεν βρήκαν ποτέ δουλειά,

· στην ανεργία των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, γιατί έχασαν τη δουλειά τους και

· των εν δυνάμει ανέργων, οι οποίοι βλέπουν να αλλάζει κάτι στην δουλειά τους, στο τοπικό περιβάλλον και πρόκειται να μείνουν άνεργοι

και βέβαια οι υπόλοιποι της χώρας που είναι οι συνταξιούχοι και πρέπει να διασφαλιστεί η σύνταξή τους και να υπάρχει ασφάλεια στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό, λοιπόν, είναι το σύνολο των πολιτών όλης της χώρας και το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο κατά την άποψή μου είναι και το μεγαλύτερο. Το θεωρώ μεγαλύτερο γιατί έχω τη δυνατότητα να το έχω αντιληφθεί, εγώ και οι συμπολίτες με τον χειρότερο τρόπο, αλλά καλύτερα από άλλους. Διότι η ανεργία στο Νομό Κοζάνης, απ’ όπου προέρχομαι, φτάνει στο 25%, καθιστώντας τη Δυτική Μακεδονία, όπου και ο Ν. Κοζάνης τη πιο φτωχή Περιφέρεια, με τη μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Ευρώπη.

Το πρόβλημα αυτό προέκυψε γιατί ενώ είναι μια περιοχή που αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία δέκα χρόνια, με κορύφωση την τελευταία πενταετία, έχει υποστεί την απολιγνιτοποίηση της περιοχής, χωρίς βέβαια να γίνεται αποδεκτό και να το συζητάμε, αλλά βάζοντας το κάτω από το χαλί. Είχαμε περί τους 6.000 μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι δούλευαν στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και στα ορυχεία και σήμερα, μέσα σε πέντε χρόνια, έχουν γίνει 3.000. Είχαμε έκτακτους υπαλλήλους που δούλευαν με εργολαβικές σχέσεις ή σε 8μηνα οι οποίοι έφταναν τις 5.500 και τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει τις 4.500. Επιπρόσθετα έχουν κλείσει οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και στην επόμενη διετία, τριετία, στο Νομό Κοζάνης, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ενεργείας που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε προγραμματιστεί, ήταν να κλείσει το σύνολο των θερμοηλεκτρικών μονάδων και κατ’ επέκταση θα μειωνόταν και η δράση των ορυχείων.

Ας μου επιτραπεί αυτή η παρένθεση, η οποία μπορεί να μην φαίνεται απόλυτα σχετική με το νομοσχέδιο, είναι όμως πάρα πολύ σχετική, διότι εμείς ζήσαμε αυτή την αγωνία και αυτή τη δύσκολη κατάσταση και έχουμε ανάγκη όχι με οράματα, τα οποία σαφώς και μας αρέσουν και τα επιβραβεύουμε, όχι με γενικότερους σχεδιασμούς (μεγαλεπήβολους), αλλά με δράση άμεση, με νόμους που θα δώσουν προοπτική και θα δώσουν θέσεις εργασίας στην τεράστια αυτή ανεργία που πλήττει την περιοχή μας και βέβαια σιγά σιγά αρχίζει και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα.

Και πώς θα καταπολεμηθεί η ανεργία; Μια καλή λύση βέβαια είναι να μπορούσαμε να κάνουμε προσλήψεις στο δημόσιο, 100.000, 200.000, 500.000 και να λυθεί! Δεν μπορεί όμως να λυθεί η ανεργία, γιατί αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις προσλήψεις θα είχαν γίνει όλο αυτό το διάστημα από όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει.

Άρα λοιπόν, θα πρέπει να δοθεί μια έμφαση στον ιδιωτικό τομέα και να γίνει μια διευκόλυνση με ένα φιλικό κλίμα, για να μπορέσουν να υπάρξουν επενδυτές και να φτιάξουν καινούργιες θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές και τα επενδυτικά σχέδια για να υπάρξουν, θα πρέπει να υπάρχει ένα φιλικό κλίμα. Δυόμισι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια, τα οποία περιμένουν τις εγκρίσεις, που περιμένουν από τις υπηρεσίες και καθυστερούν χρόνια και πολλές φορές δεν υλοποιούνται και ποτέ, δεν φταίνε μόνο οι υπάλληλοι. Φταίμε και εμείς, εμείς όλοι όσοι νομοθετούμε, που δεν έχουμε προβλέψει να λυθούν τέτοια αδιέξοδα.

Σε αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, υπάρχουν τέτοια μέτρα. Στο χέρι μας βέβαια είναι να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία και να μπορέσουμε άμεσα, να δώσουμε την ώθηση που απαιτείται, έτσι ώστε να προκύψουν επιχειρήσεις, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας για να μπορέσει να λυθεί αυτό το αδιέξοδο, το οποίο είναι οικονομικό, είναι κοινωνικό, είναι το μεγαλύτερο, νομίζω, πρόβλημα που υπάρχει.

Και με τα βιοτεχνικά επαγγελματικά πάρκα που πρόκειται να υλοποιηθούν, ένας πολύ σημαντικός επίσης, οργανωμένος θεσμός. Πραγματικά το περιβάλλον προστατεύεται με αυτές τις δράσεις, γιατί είναι αλλιώς να υπάρχουν περιοχές επενδύσεων διασκορπισμένες, όπου δεν μπορεί να ληφθεί μέριμνα για όλες τις ξεχωριστές περιοχές για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι οργανωμένα μπορούν να γίνουν βιολογικοί καθαρισμοί, μπορεί να γίνουν και άλλα έργα υποδομής που θα προστατεύσουν το περιβάλλον. Βέβαια είναι χρήσιμο, γιατί θα βγει μια άδεια περιβαλλοντικών όρων, μια άδεια για την διαχείριση και μέριμνα των λυμάτων και πολλά άλλα επιμέρους θέματα, έτσι ώστε, αυτός ο οποίος θέλει να επενδύσει, να είναι έτοιμος με το δικό του σχέδιο επένδυσης, ενώ θα έχουν λυθεί όλα τα έργα υποδομής.

Νομίζω, ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα, το νομοσχέδιο θα φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Θα μπορέσει να βοηθήσει να ξεπεράσουμε πάρα πολλά προβλήματα στον επιχειρηματικό, επαγγελματικό τομέα, προστατεύει το περιβάλλον, βοηθά και στηρίζει τη νέα γενιά και όχι μόνο. Σας ευχαριστώ».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.