Τρισάγιο για τους πεσόντες στους Λαζαράδες, στο Σαραντάπορο και στα Στενά ‘’Πόρτες’’ των Σερβίων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού



Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Τρισάγιο τελέσαμε στον Εσπερινό (10-10-2019) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού Μακεδονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης για την ανάπαυση των ψυχών των αγωνισθέντων και πεσόντων στους Λαζαράδες, στο Σαραντάπορο, στα Στενά ‘’Πόρτες’’ των Σερβίων την 9η και 10η Οκτωβρίου του 1912 για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

ΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 1912:
Οι νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στους Λαζαράδες, στο Σαραντάπορο και στα Στενά ‘’Πόρτες’’ των Σερβίων στις 9 και 10 μηνός Οκτωβρίου έτους 1912 έφεραν την απελευθέρωση στην περιοχή μας (Καμβούνια, Σέρβια, Βελβεντό, Κοζάνη) και ήταν η αρχή για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό. Ήταν η συνέχεια της Επανάστασης των Ελλήνων το 1821 ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’. Τώρα πλέον ο Εθνικός Ύμνος ‘’Σε γνωρίζω από την κόψη // του σπαθιού την τρομερή // σε γνωρίζω από την όψη // που με βία μετράει τη γη’’ ψάλλεται άφοβα επί ελεύθερου Μακεδονικού Ελληνικού εδάφους. Αυτά τότε.

ΤΑ ‘’ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ’’ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Οι προηγούμενοι πρώτοι του πολιτικού μας βίου εκχώρησαν ‘’αγαλλομένω ποδί’’ το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα Σκόπια:

Κόντρα στην αντίθετη βούληση των απανταχού της γης Ελλήνων, που ταυτίζεται με το άρωμα της ποίησης (διακήρυξης) του Ελύτη για τη Μακεδονία: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’.

Κόντρα στην Απόφαση της Δ.Ι.Σ.: ‘’Δεν αποδεχόμαστε την απονομή του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους’’. (Δελτίο Τύπου Ι. Συνόδου, 26-1-2018).

Κόντρα στη ‘’θερμότατη παράκληση’’ όλων των εν Μακεδονία Μητροπολιτών: ‘’Μην επικυρώσετε τη συμφωνία (των Πρεσπών), μη θελήσετε να βάλετε την υπογραφή σας σε μία συμφωνία που θα δημιουργήσει δυσμενή ιστορικά τετελεσμένα για την πατρίδα μας και την Εκκλησία μας’’. (19-12-2018).

Κόντρα στη φωνή του αειθαλή Μίκη Θεοδωράκη, που χαρακτήρισε την εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια ‘’πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας, … η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα’’ (12-6-2018) και που στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Βουλευτές: ‘’Μην προχωρήσετε σ’ αυτό το έγκλημα εις βάρος της Ελλάδας. Η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Αλλά και η κρίση της Ιστορίας και του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη. … Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Μακεδονία ήταν και είναι Ελληνική’’. (19-1-2019).

Αλλά και οι σημερινοί πρώτοι του πολιτικού μας βίου ακολουθώντας με ακρίβεια την πεπατημένη των προηγουμένων διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τους ισχυρούς της γης ότι ‘’θα σεβαστούν’’ (!) τη συμφωνία [=συνθηκολόγηση] των Πρεσπών, την οποία βέβαια αποκαλούν ‘’κακή συμφωνία’’ και η οποία, όπως τους έχει υποδειχτεί με επιστολή από πλήθος επιστημόνων, είναι άκυρη και μπορεί να ανατραπεί. Μπορείτε να δείτε την επιστολή εδώ:
https://www.kathimerini.gr/1030239/article/epikairothta/politikh/nomika-akyrh-h-symfwnia-twn-prespwn.

Σηκώνουμε (όχι απογοητευμένοι) ψηλά τα χέρια με ελπίδα για προσευχή, όπως τη σύνταξε ο υμνογράφος Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ.: ‘’Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών. .. Διασκέδασον πάντα εχθρόν και πολέμιον ως και πάσαν πονηράν βουλήν και μηχανήν των ισχυρών της γης διά την Ελληνικωτάτην Μακεδονίαν ημών. Φώτισον τον νουν και την διάνοιαν των αρχόντων ημών εις το ειδέναι τι το συμφέρον διά την Μακεδονίαν. Κραταίωσον αυτούς πράττειν τα κράτιστα και αρμόδια αυτή. Ενδυνάμωσον τους κατοίκους της Μακεδονίας εν ταύταις ταις ημέραις της θλίψεως αυτών και δος αυτοίς πνεύμα δυνάμεως και ισχύος εις το υπερασπίζεσθαι το όνομα της πατρίδος ημών. ..

Φυγάδευσον πάντα διχασμόν και εμφύλιον διαμάχην εκ του λαού του αγωνιζομένου διά την διάσωσιν του ονόματος και της υποστάσεως της Μακεδονίας’’.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.