Η Κατάληψη της Κοζάνης στις 11 Οκτωβρίου 1912 – Του Β. Π. Καραγιάννη

Για την Κατάληψη (Απελευθέρωση) της πόλεως Κοζάνης από τον προελαύνοντα ελληνικό στρατό μετά τη μεγαλειώδη μάχη στο Σαραντάπορο, από τις σημαντικότερες της νεότερης ελληνικης ιστορίας, καμιά μάχη δεν δοθηκε, όπως κατά φλύαρο καλλιτεχνικό τρόπο αναπαριστούν οι προπαγανδιστικές (χρήσιμες τότε) χρωμολιθογραφίες της εποχής.

Εγιναν όμως “διπλωματικοί” θα λέγαμε χειρισμοί να φύγουν οι Τούρκοι χωρίς να βομβαρδίσουν ή και κάψουν την πόλη από τον τότε Δήμαρχο (Αρμενούλη) και άλλους παράγοντες.

Οσο για τον Λόχο εθελοντών που συστήθηκε κάπως παρορμητικά ήταν ένας βοηθητικός οιονεί λόχος με στολές φυσικά, αλλά που καθήκον είχε να επιμελείται τα πολεμικά λάφυρα μετά τις μάχες.

Η μαρμάρινη ενθύμηση του λόχου αυτού στην πρόσοψη το Δημαρχείου που τοποθετήθηκε το 2012, είναι εκτός ιστορικής πραγματικότητας και “προσβάλλει” κάπως τους πραγματικούς εθελοντές κοζανίτες των Βαλκανικών πολέμων που ήρθαν από την Αμερική να πάρουν μέρος στον πόλεμο.

Προς τιμήν τους εδόθη το όνομα “Οδός Εθελοντών” δίπλα από τη στρατιωτική Λέσχη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.