Η θρυλική Μάχη της Ηλεκτρικής – Ανακοινώσεις Σωματείων της ΔΕΗ



Σπάρτακος:

Βρισκόμαστε στο έτος 1944 και ενώ στην Αθήνα ο λαός πανηγυρίζει για την απελευθέρωση, στον Πειραιά η μάχη για την σωτηρία της πατρίδας συνεχίζεται. Οι Γερμανοί, πριν αποχωρήσουν, προγραμματίζουν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές του τόπου ενώ βασικός τους στόχος, δεν είναι άλλος από το να τινάξουν στον αέρα την «Ηλεκτρική» στο Κερατσίνι.

Το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής» ήταν η σημαντικότερη ενεργειακή μονάδα της χώρας που τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Καταστροφή της υποδομής αυτής -που ήταν η μόνη που παρήγαγε ενέργεια- θα σήμαινε τεράστια και πολυποίκιλη κατάρρευση. Αθήνα και Πειραιάς θα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Θα έπαυε η λειτουργία των εργοστασίων ενώ θα υπολειτουργούσε και το λιμάνι. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και τα τραμ που εκτελούσαν τη γραμμή Αθήνας – Πειραιά, θα «τραβούσαν χειρόφρενο».

75 χρόνια μετά, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τιμά την επέτειο της Μάχης της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου, υμνώντας τη θυσία των πεσόντων, τιμώντας τον αγώνα τους αντλώντας –παράλληλα- δύναμη από το θαυμαστό τους παράδειγμα.

Τιμούμε τον αγώνα της αντίστασης που απέτρεψε την καταστροφή από τους Γερμανούς ενώ την ίδια ώρα καλούμαστε να δώσουμε τη δική μας μάχη για τη διάσωση της δικής μας ηλεκτρική.

Η μάχη για την σωτηρία της Ηλεκτρικής ήταν ζωτικής σημασίας και καταγράφηκε στην ιστορία ως «Η θρυλική Μάχη της Ηλεκτρικής», που δόθηκε για την προστασία ζωτικών υποδομών της χώρας.

Σήμερα, ο αγώνας αυτός συνεχίζεται και στόχος παραμένει το να διαφυλαχθεί η μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας, να καταστεί υγιής, εξελισσόμενη με προοπτικές που θα της επιτρέπουν να συνεχίζει να προσφέρει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για όλους τους καταναλωτές.

Γραφείο Τύπου


Ένωση:

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ», τιμά τους 11 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους, (3 εκ των οποίων εργαζόταν στην ηλεκτρική εταιρία), δίνοντας την μάχη με τους Γερμανούς κατακτητές, για να σώσουν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνη, από ανατίναξη.

75 χρόνια μετά τιμούμε τους νεκρούς, τους υπερασπιστές της τότε ηλεκτρικής εταιρίας Αθηνών – Πειραιώς, για την ηρωική τους αυτή πράξη.

Η ιστορία του παρελθόντος πρέπει να μας διδάξει για το παρόν και το μέλλον.

Από την αντίσταση των εργαζομένων και των πολιτών δίνοντας τη μάχη τους τότε, πρέπει να παραδειγματιστούμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και να δώσουμε την δική μας πλέον μάχη, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της Επιχείρησης.

ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ!!!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ


ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ:

Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ τιμούμε τους νεκρούς της «Μάχης της Ηλεκτρικής» και όλους εκείνους τους αγωνιστές που το πρωινό της 13ης Οκτωβρίου του 1944 αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές και έσωσαν , το παγιδευμένο με εκρηκτικά, εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι.

Η θυσία των εργαζομένων στην «Ηλεκτρική» και των ΕΛΑΣιτών αποτελεί παρακαταθήκη για το λαό μας που αγωνίστηκε ηρωικά , μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της κατοχής, απέναντι στη βαρβαρότητα των Γερμανών φασιστών.

Οι Έλληνες αντιστασιακοί και εργαζόμενοι έσωσαν τότε, από την καταστροφή μια κρίσιμη υποδομή και ένα βασικό αγαθό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Σήμερα , οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ συνεχίζουν να εμπνέονται από τη «Μάχη της Ηλεκτρικής» και είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για να ακυρώσουν τα σχέδια εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.