20.000 πρόσφυγες σε δέκα περιφέρειες, 16.000 θα λάβουν μέρος σε προγράμματα απασχόλησης – Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων



Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ανέπτυξε και υπερασπίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας “στην ώρα του πρωθυπουργού” σε ερώτηση του προέδρου του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια και επιμένοντας ότι το πρόβλημα είναι πλέον κυρίως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πλέον η πλειοψηφία όσων έρχονται στη χώρα δε δικαιούνται άσυλο, καθώς μόνο δύο στους 10 είναι από τη Συρία, ενώ το 50% ειναι Αφγανοί και Πακιστανοί πλέον. Στην παρατήρηση του κ. Βαρουφάκη ότι στο Αφγανιστάν γίνονται συγκρούσεις, παραδέχθηκε ότι δεν είναι όλο το Αφγανιστάν ασφαλής χώρα, αλλά επέμεινε ότι υπάρχουν περιοχές που δε δικαιολογούν το καθεστώς ασύλου.

Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψία στη διαχείριση του προβλήματος τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να εχουν γίνει μόλις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία και να έχουν μείνει 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και επέμεινε στην αυστηροποίηση της σχετικής διαδικασίας.

Είπε ότι εντός του 2020 συνολικά 40.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, εκ των οποίων 20.000 σε δέκα περιφέρειες της χώρας, ενώ 16.000 θα λάβουν μέρος σε προγράμματα απασχόλησης. Επέμεινε επίσης στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, με την οποία διαφωνεί η ΕΝΠΕ και επανάλαβε ότι 10.000 επιστροφές θα έχουν γίνει μέχρι τέλος του 2020 κυρίως προς την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα θέσει το προσφυγικό μεταναστευτικό στή Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου και είπε ότι θα πρέπει να αλλάξει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, να αναγνωρίσει η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα. Κάλεσε δε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς όπως υποστήριξε έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Άγκυρας.

Από το news247.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.