Η WWF για τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων: «Το πρώτο μετέωρο βήμα της απανθρακοποίησης»

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς χαιρετίζει τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028 και για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021.

Ειδικά σε σχέση με την εξέλιξη του τομέα της ενέργειας, το WWF Ελλάς τονίζει την επιστημονικά απολύτως τεκμηριωμένη ανάγκη για απεξάρτηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από κάθε μορφής ορυκτό καύσιμο. Παρότι προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί μονομιάς, οι στρατηγικές αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα είναι απολύτως καθοριστικές για να επιτευχθεί το κρίσιμο ζητούμενο: ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το συντομότερο δυνατόν.

Έτσι, ενώ η απόφαση για απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων είναι πολύ σημαντική ως το πρώτο γενναίο βήμα για τον μηδενισμό των συνολικών εκπομπών της χώρας, το αργότερο μέχρι το 2040, η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες παραμένει εμπόδιο στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.

«Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για απεξάρτηση από τον εξαιρετικά ζημιογόνο για το περιβάλλον και την οικονομία λιγνίτη είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που επικροτούμε. Όταν όμως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέες συμβάσεις παραχώρησης μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων 50.000 τ. χλμ στην Κρήτη και το Ιόνιο για εξορύξεις υδρογονανθράκων, η συνολική εξίσωση γίνεται ιδιαίτερα προβληματική», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η WWF για τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων: «Το πρώτο μετέωρο βήμα της απανθρακοποίησης»

  1. 7. Επιστολή προς Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ διαβιβάστηκε 26-3-2019
    8. Επιστολή προς Πρόεδρο Παγκόσμιας Τράπεζας διαβιβάστηκε 12-4-2019
    βλέπε ιστοσελίδα μαςΗ Πολιτεία της Ουτοπίας

    https://thomasgkatzoflias.wordpress.com. όλες οι εργασίες μας έχουν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ και φιλοξενούνται και στην παρούσα εφημερίδα την οποία κι ευχαριστούμε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.