«Διαδρομές στη φύση, την τέχνη και την ιστορία των Σερβίων»: Δράσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και σας προσκαλεί και φέτος στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019».

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως σκοπό την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, και στόχο την βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα ο εθνικός συντονιστής είναι η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, ενώ σκοπός του είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Κοινό γενικό θέμα για το 2019 αποτελεί το Arts and Entertainment. Στην Ελλάδα, ο τίτλος κάτω από τον οποίο οργανώνονται οι διάφορες εκδηλώσεις είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», ενώ ο υπότιτλος είναι η παράμετρος της πρόσβασης στην ψυχαγωγία. Μας αφορά όλους; Είναι αξία ή κατάκτηση; Ποιες οι μορφές της ανά εποχή; Τι ρόλο έπαιξαν η φύση, οι γιορτές και τα πανηγύρια στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης; Αυτά και πολλά άλλα εξίσου ενδιαφέροντα ερωτήματα τίθενται φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΦΑ Κοζάνης συμμετέχει με εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο:

«Διαδρομές στη φύση, την τέχνη και την ιστορία των Σερβίων».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σερβίων, του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων «Τα Κάστρα», και της Θεατρικής Ομάδας Σερβίων «Κόκκινη Κουίντα». Περιλαμβάνει δύο δράσεις:

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00: Θεατρική παράσταση στο υπαίθριο θεατράκι Σερβίων, από την Θεατρική Ομάδα Σερβίων «Κόκκινη Κουίντα». Θα παρουσιαστεί το έργο «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου», του Μανώλη Κορρέ. (Εναλλακτικά, σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέψει, η παράσταση θα δοθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων.)

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00: Περίπατο στη βυζαντινή Καστροπολιτεία Σερβίων, με έναρξη από το πετρογέφυρο του Κάστρου. Η διαδρομή διέρχεται από το φαράγγι του Κάστρου, όπου θα γίνει ξενάγηση στα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα βράχια από τον Δρ Γεωλογίας – Αρχαιολογίας Λάζαρο Χατζηλαζαρίδη, και καταλήγει στην κορυφή του Κάστρου, όπου θα γίνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, με αναφορές και στις λοιπές αρχαιότητες των Σερβίων, από την Προϊσταμένη της Εφορείας, Δρ αρχαιολόγο Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.