Ενημέρωση του Σωματείου εργαζομένων στην ενέργεια προς όλο το έκτακτο προσωπικό του ΛΚ-ΔΜ, 8μηνα, εργαζόμενους στις εργολαβίες σε ορυχεία και σταθμούςΜε βάση ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) οπού καλούσε τους εργοδότες να προσέλθουν σε συζήτηση για υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), διαπιστώνουν το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά τη λήξη της προηγούμενης ΣΣΕ που ήταν από 10/03/2017 έως 10/03/2019.

Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με ΦΕΚ από της 20/02/2019 κήρυξε υποχρεωτική από της 30/07/2018 τη ΣΣΕ με αποτέλεσμα να δωθούν κατά ένα δίμηνο αναδρομικά στους 8μηνίτες των ορυχείων. Το ζήτημα είναι ότι η προηγούμενη υπουργός με το ΦΕΚ ενώ τη μετέτρεψε σε κλαδική Συλλογική Σύμβαση οι εργοδότες δεν την αναγνώρισαν, μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ, ούτε υποχρέωσε τους εργοδότες να εφαρμόσουν το ΦΕΚ (δηλ. Το Νόμο) ως όφειλαν.

Αποδεικνύεται έτσι για μια φορά ακόμη, ότι όποιες κατακτήσεις των εργαζόμενων δεν έχουν τη διαχρονική σφραγίδα του κινήματος τότε στην πορεία αυτές εξανεμίζονται. Τα μέχρι τώρα τελεσίγραφα των εργοδοτών για υπογραφή νέας ΣΣΕ είναι στην κατεύθυνση για μείωση μισθών και ημερομισθίων σε σχέση με την προηγούμενη ΣΣΕ καθώς επίσης και να μην είναι κλαδική.

Οι ταξικές δυνάμεις μέσα στην ΟΜΕ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται ότι η νέα ΣΣΕ πρέπει να είναι κλαδική και να ισχύει για όλο το έκτακτο προσωπικό (8μηνα, εργαζόμενοι στις εργολαβίες σε ορυχεία και σταθμούς).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Πολυνομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ συνδυάζεται άμεσα με τις εξελίξεις και την πορεία υπογραφής νέας ΣΣΕ, στην ουσία βάζει ταφόπλακα στις κλαδικές ΣΣΕ αφού τις συνδέει με τις οικονομικές αντοχές της κάθε επιχείρησης. Προωθεί και αυτή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη για να βρίσκουν οι εργοδότες διασπασμένους τους εργαζόμενους και να μη βλέπουν κι άλλα θεσμικά ζητήματα που θα αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων αλλά και των συνθηκών εργασίας. Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη λήψη απόφασης για απεργία ώστε οι εργαζόμενοι να μένουν με σκυμμένο το κεφάλι, γι αυτό είναι αναγκαιότητα να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία στης 24 Σεπτέμβρη και να στείλουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα μαζί με όλους τους εργαζόμενους ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε τη μίζερη ζωή που μας ετοιμάζουν. Να στείλουμε επίσης μήνυμα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Φλώρινας που υπονομεύουν με τη στάση τους την απεργία και γυρνάνε επιδεικτικά την πλάτη στις ανάγκες των εργαζομένων, να πάψουν να είναι τα τσιράκια των αφεντικών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.