Αντιφασιστική συγκέντρωση της Εργατικής Λέσχης για τον Παύλο Φύσσα στην κεντρική πλατεία Κοζάνης – Το μήνυμα της Αριστερής Συμπόρευσης

Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική Συγκέντρωση και πορεία
Τετάρτη 18/9 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία Κοζάνης

Στις 18/09 του 2013 τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής δολοφόνησαν με τρεις μαχαιριές τον αντιφασίστα ράπερ Παύλο Φύσσα. Έξι χρόνια μετά, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας, περιμένουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου που οδεύει προς το τέλος του. Αν κρίνουμε από την πρόσφατη αποφυλάκιση των Κορκονέα και Σαραλιώτη, δολοφόνων του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είναι πιθανό πως Ρουπακιάς, Μιχαλολιάκος, Λαγός, Πατέλης, Καζαντζόγλου, Τζόρβα και πολλοί ακόμα φασίστες που εμπλέκονται στην δολοφονία, θα πέσουν στα μαλακά. Αυτό μπορούμε πολύ εύκολα να το δούμε και μέσα από την τροποποίηση που πραγματοποιήθηκε στον ποινικό κώδικα (επί κυβέρνησης Σύριζα) αλλάζοντας τελείως τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης με άμεση συνέπεια να στρώνει το δρόμο στην αθώωση των δολοφόνων μελών της Χ.Α.

Στις πρόσφατες εκλογές η νεοναζιστική οργάνωση έχασε σημαντικό ποσοστό από τις δυνάμεις της και μπήκε σε τροχιά διάλυσης. Το να τεθεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εκτός βουλής είναι κάτι για το οποίο έδωσε και δίνει αγώνα το αντιφασιστικό κίνημα, παρά την καταστολή και τις δικαστικές διώξεις. Παρ’ όλ’ αυτά δε, όσοι στήριξαν στο παρελθόν την Χρυσή Αυγή δεν εξαφανίστηκαν. Αντιθέτως, ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή εκτός βουλής κομμάτια της στήριξαν το ακροδεξιό κόμμα της Ελληνικής Λύσης επιτυγχάνοντας την είσοδο του στην βουλή, ενώ οι πρώην χρυσαυγίτες Λαγός, Γερμενής, Ηλιόπουλος μαζί με τον πατέρα Πλεύρη ετοιμάζουν νέο φορέα με ημερομηνία ιδρυτικής διακήρυξης 9 Νοεμβρίου, που παραπέμπει στη Νύχτα των Κρυστάλλων.

Φυσικά ένα σημαντικό ποσοστό των πρώην ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής κατευθύνθηκε στο μεγάλο αστικό καταφύγιο του ελληνικού φασισμού, στην Νέα Δημοκρατία. Η νέα κυβέρνηση που αποτελείται από ένα κράμα νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών έχει ήδη δείξει το κατασταλτικό της πρόσωπο, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και προεκλογικά. Εργάτες, πρόσφυγες και μετανάστες, κοινωνικά αδύναμες και στιγματισμένες ομάδες και γενικότερα τα πληττώμενα κομμάτια της κοινωνίας βλέπουν την επίθεση εναντίον τους να γιγαντώνεται με απελευθέρωση των απολύσεων, εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση στις τιμές των κοινωνικών αγαθών (ρεύμα, νερό, Μ.Μ.Μ.), παρουσία ένοπλων αστυνομικών για έλεγχο εισιτηρίων σε Μετρό-Ηλεκτρικό, λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα της ανάπτυξης και πολλά ακόμα.

Οι μεγάλοι ιδιώτες και τα αφεντικά βρίσκονται απόλυτα προστατευμένοι να κινηθούν στην αντεργατική κατεύθυνση προς όφελος του κέρδους που επιθυμούν. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται ο νόμος περί απόλυσης των εργαζομένων χωρίς την αιτιολόγησής της από τον εργοδότη αλλά και τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται και που προβλέπουν νομική διεκδίκηση των δεδουλευμένων μετά από 2 μήνες καθυστέρηση αλλά και πολλά άλλα. Όσο για τους “μεγάλους επενδυτές” βρίσκονται κάτω από μια ομπρέλα φοροελαφρύνσεων με πρόσφατο παράδειγμα την αύξηση της τάξης του 16-19% στα τιμολόγια (οικιακά και εμπορικά) της ΔΕΗ που γίνεται για τους πολίτες αλλά όχι για τους βιομηχάνους. Όσο για τους μετανάστες και τις μετανάστριες η κυβέρνηση επιφύλαξε πογκρόμ και συλλήψεις.

Όλη αυτή η αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζεται σε ένα κλίμα αυξημένης καταστολής και προσπάθειας συντριβής του κινήματος αλλά και οποιασδήποτε άλλης συλλογικής δράσης. Έτσι βλέπουμε να εντείνεται η επίθεση στο ακαδημαϊκό άσυλο και σε αυτο-οργανωμένους χώρους και καταλήψεις. Η αρχή έγινε με την εκκένωση της κατάληψης Brooklyn στα Γιάννενα και η συνέχεια δόθηκε στην διαχρονικά στοχοποιημένη γειτονιά των Εξαρχείων. Μια περιοχή που οι ανάγκες πλασαρίσματος ακροδεξιού θεάματος στα συντηρητικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας συνδυάζονται με τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων που περιμένουν να εισπράξουν από την ανάπλαση της περιοχής. Πολλές καταλήψεις στην Αθήνα εκκενώθηκαν με κατασταλτικές επιχειρήσεις στρατιωτικού τύπου, εκτοπίζοντας μεταξύ άλλων και πρόσφυγες με τις οικογένειες τους από τον χώρο διαβίωσης τους. Ταυτόχρονα το κοινωνικό κέντρο Κ*ΒΟΞ δέχεται συνεχόμενες επιθέσεις και ρίψεις χημικών στο εσωτερικό του ενώ η παρουσία της αστυνομίας στην γειτονιά ενισχύεται.

Ο φασισμός είναι η μια όψη του ίδιου νομίσματος, είναι η εφεδρεία του συστήματος που σε καιρούς κρίσης ξεβράζεται στην επιφάνεια για να σπείρει την τρομοκρατία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό χτυπώντας τους αδύναμους, για να τσακίσει κάθε δημοκρατική φωνή που αντιστέκεται, κάθε οργανωμένη συλλογική αντίσταση, για να υπερασπιστεί και να προστατέψει τα συμφέροντα των μεγαλοβιομήχανων, των εφοπλιστών και των πολυεθνικών.

Ακόμη μια φορά να στείλουμε το μήνυμα ότι ο φασισμός δεν έχει και ούτε θα έχει ποτέ χώρο ανάπτυξης στις γειτονιές της πόλης μας.

Εργατική Λέσχη Κοζάνης


6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΣΑ: ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ – ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ

Στις 18/9/2019 κλείνουν 6 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα από τη συμμορία δολοφόνων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Οι χρυσαυγίτες μαχαιροβγάλτες κάθονται πλέον στο εδώλιο του κατηγορούμενου και όχι στα έδρανα της Βουλής, και ήδη η εκλογική συρρίκνωσή τους αποτελεί σε μεγάλο βαθμό επίτευγμα και νίκη του αντιφασιστικού κινήματος.

Δεν μπορούμε όμως να εφησυχάζουμε. Ούτε με τη Χρυσή Αυγή ξεμπερδέψαμε ούτε πολύ περισσότερο με τον φασισμό και τα αίτια που τον τρέφουν. Παρόμοια περίοδο πέρυσι δολοφονήθηκε από «φασίστες της διπλανής πόρτας» o Ζακ Κωστόπουλος και οι δράστες παρότι γνωστοί παραμένουν ακόμα ατιμώρητοι. Την τελευταία διετία οι φασιστικές επιθέσεις, σε ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες, ομοφυλόφιλους και γενικά διαφορετικούς, πολλαπλασιάστηκαν, οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες προχωράνε σε κινήσεις ίδρυσης νέου ακροδεξιού κόμματος ενώ ένα νέο φασίζον-ακροδεξιό κόμμα απολαμβάνει το ζεστό χρήμα από την τσέπη μας και τη θαλπωρή των εδράνων της Βουλής, το κόμμα του Βελόπουλου. Πολλοί φασίστες της ΧΑ απλά αλλάξανε μαντρί και τρυπώσανε στη ΝΔ, της οποίας ήδη ηγούνται Κασιδιάρηδες και Μιχαλολιάκοι με πιο καθωσπρέπει εμφάνιση (Άδωνις, Βορίδης κλπ). Η ίδια η ηγεσία Μητσοτάκη δεσμεύτηκε κι ανέλαβε να εφαρμόσει και να κλιμακώσει μια ακροδεξιά ατζέντα του νόμου και της τάξης. Σήμερα συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, κλειστά σύνορα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, εμπόδια στη χορήγηση ασύλου κ.ά), σερβίροντάς την με μπόλικο ακραίο ρατσισμό. Εξαπολύει κύμα τρομοκρατίας και καταστολής στα Εξάρχεια σερβίροντάς το με μπόλικο αντικομουνισμό.

Αυτή η πολιτική ωμής καταστολής και ρατσισμού της ΝΔ με την ακροδεξιά αβάντα του Βελόπουλου έχει στόχο να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι δίνεται «προτεραιότητα στους Έλληνες» την ώρα που οι ίδιοι καταδικάζονται μέσω της μνημονιακής βαρβαρότητας στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Έχει στόχο να αποπροσανατολίζει τους φτωχούς Έλληνες πείθοντάς τους πως εχθρός μας δεν είναι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αλλά κάποιοι εργάτες διαφορετικού χρώματος ή φυλής, την ώρα που η κυβέρνηση επενδύει λεφτά για τους εξοπλισμούς, ετοιμάζει περικοπές στο δημόσιο και ανακοινώνει μείωση δαπανών για τη δημόσια Υγεία, δήθεν …μόνο για τους «ξένους». Έχει στόχο την διαίρεση της εργατικής τάξης και τον εμφύλιο των φτωχών μεταξύ τους, την ακόμα μεγαλύτερη καταπίεση κι εκμετάλλευση όλων των απλών ανθρώπων. Παρεμπιπτόντως, καταλήγει να νομιμοποιεί όλο και περισσότερο την ακροδεξιά ατζέντα και να επιτρέπει να ξεσαλώνουν ακόμα περισσότερο κάθε είδους ναζιστικές ένοπλες συμμορίες, που άλλωστε συνεχίζουν να έχουν βαθιές ρίζες και καλύπτονται από την Αστυνομία και τον Στρατό, δηλαδή τους ένοπλους θεματοφύλακες της αστικής «δημοκρατίας».

Ωστόσο ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ρατσισμός κι ο φασισμός έρχονται πρώτα για τους «άλλους» μέχρι να έρθει και η σειρά μας. Η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας είναι η απάντησή μας σε λογικές που προωθούν την μοιρολατρική παθητικότητα, την εξατομικοποίηση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που προωθούν τόσο ο άγριος καπιταλισμός της εποχής μας όσο και ο φασισμός. Οι επιτυχίες του αντιφασιστικού κινήματος αποτελούν λόγο για να συνεχίσουμε τη δράση μας και όχι για να την περιορίσουμε.

Γιατί η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται και είναι πιθανή η καταδίκη της σαν εγκληματική οργάνωση. Για να καταδικαστεί η συμμορία από την αποδεδειγμένα αντεργατική αστική «Δικαιοσύνη» που την προηγούμενη περίοδο έριξε αρκετές φορές στα «μαλακά» τους εγκληματίες ναζιστές, ενώ στην Κοζάνη συνεχίζει μετά από 6 χρόνια να διώκει τους 14 αντιφασίστες για τη συμμετοχή σε αντιφασιστική πορεία το 2013. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική-κοινωνική πίεση που εξασφαλίζουν οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις των απλών ανθρώπων.

Για να κλείσουν και τα υπόλοιπα γραφεία-γιάφκες τους, για να εξαλείψουμε τη δράση των φασιστικών ταγμάτων εφόδου σε κάθε πόλη και γειτονιά, για να νικήσει η αλληλεγγύη τον φόβο και η μαζική δράση μια χούφτα χρήσιμων ηλιθίων, μισθωτών μπράβων και ρουφιάνων της εργοδοσίας, για να μην επιτρέψουμε να ξεφυτρώσουν νέα εγκληματικά φασιστικά «φρούτα».

Για να παλέψουμε ενάντια στην ακροδεξιές πολιτικές της κυβέρνησης και του Βελόπουλου, που τρέφουν τις ναζιστικές συμμορίες.

Για να παλέψουμε πιο αποτελεσματικά και από κοινού ντόπιοι και μετανάστες απέναντι στις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Εχθρός μας το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και οι πολιτικές που το στηρίζουν, δύναμή μας η ενότητα κι ο αγώνας των εργατών και των φτωχών.

Γιατί το εγχώριο και διεθνές σύστημα παραμένει σε οικονομικό διέξοδο και εν αναμονή νέων υποτροπών της κρίσης, προετοιμάζεται για νέες αντεργατικές επιθέσεις και αντίστοιχα «μνημόνια» και χρειάζεται τους φασίστες ως όπλο απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις- έτσι εξηγείται η διεθνής ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Συνεπώς ο καπιταλισμός έχει κάθε συμφέρον να μην τιμωρούνται οι φασίστες εγκληματίες ή να πέφτουν στα «μαλακά», όπως συνήθως γίνεται.

Γιατί στην περιοχή μας εξακολουθούν να δρουν φασιστικές παραφυάδες όπως «οι Πτολεμαίοι Μακεδόνες» στην Πτολεμαϊδα, που αξιοποιώντας την εθνικιστική υστερία δεν δίστασαν ένα προηγούμενο διάστημα να επιτεθούν σε συμπολίτες μας.

Γιατί ζούμε σε μια εποχή που τα σύννεφα πολέμου πυκνώνουν διεθνώς αλλά και στην περιοχή μας, η όξυνση των οικονομικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών είναι διεθνής πραγματικότητα, υπάρχει ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων πολεμικών επεισοδίων στην Ασία (βλέπε συνεχιζόμενες σφαγές σε Συρία-Υεμένη, πρόσφατη ένταση μεταξύ Ιράν-Σ.Αραβίας, αιματηρή καταστολή στο Κασμίρ κ.ά.), οι εθνικισμοί σε Αιγαίο-Βαλκάνια βρίσκονται σε έξαρση με τον ελληνικό πρώτο και χειρότερο, και ο φασισμός είναι το καλύτερο μέσο για να επιβληθεί η φίμωση της δημοκρατίας και των κοινωνικών διεκδικήσεων, να ποτιστεί ο κόσμος της δουλειάς με εθνικιστικό δηλητήριο και να συρθεί να πολεμήσει στο όνομα κάποιας «πατρίδας» που του κλέβει το ψωμί από το τραπέζι, θα κληθεί να δώσει δηλαδή τη ζωή του για να εξυπηρετηθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη και τα συμφέροντα των αφεντικών του.

Η «ΑΡ.ΣΥ. Ανατροπή» καλεί τον λαό της Δ. Μακεδονίας σε διαρκή επαγρύπνηση, οργάνωση και κινητοποίηση απέναντι σε κάθε είδους φασισμό, ανοιχτό ή συγκαλυμμένο, αλλά και απέναντι στη φτώχεια, τον ρατσισμό και την καταστολή.

Για να μπούνε ισόβια στη φυλακή οι ναζί δολοφόνοι και να επιστρέψουν οριστικά στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας, αλλά και για να ανατραπούν οι πολιτικές που οδηγούν στην αναπαραγωγή τους.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις που γίνονται στην Κοζάνη και στις άλλες Πόλεις τις Δυτικής Μακεδονίας

Το Γραφείο Τύπου της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.