Πρόπτωση μήτρας και κόλπου: Το χειρουργείο είναι η μόνη λύση;



Η πρόπτωση μήτρας και κόλπου είναι ένα σοβαρό γυναικολογικό φαινόμενο που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα της γυναίκας και να προκαλέσει διάφορα άσχημα συμπτώματα. 

Πότε έχουμε πρόπτωση;

Πρόπτωση έχουμε όταν η ουροδόχος κύστη, το παχύ έντερο, η μήτρα και ο συνδυασμός αυτών «πέφτουν» μέσα στον κόλπο. Η γυναίκα αισθάνεται ότι κάτι προβάλλει μέσα στον κόλπο και έχει βάρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μύες και οι σύνδεσμοι που βρίσκονται περιμετρικά του κόλπου της γυναίκας παίζουν έναν σύνθετο ρόλο.

Σε ποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται πρόπτωση;

Υπολογίζεται ότι το 30-40% των γυναικών, εμφανίζει πρόπτωση στη διάρκεια της ζωής τους. Η πιο συχνή ηλικία εμφάνισης είναι αυτή μετά την εμμηνόπαυση.

Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί

Για την πρόπτωση μήτρας και κόλπου δεν έχει διευκρινιστεί κάποια αιτία. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να ενοχοποιηθούν. Αυτοί είναι:

Φυσιολογικός τοκετός

Ο τοκετός είναι ένα crash test για τους ιστούς, τους μύες και τους συνδέσμους του πυελικού εδάφους. Το βάρος του τοκετού καθώς και η διάρκειά του μπορεί να συντελούν στην πρόπτωση κόλπου

Εμμηνόπαυση

Τα οιστρογόνα συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης. Μετά την εμμηνόπαυση μειώνονται άρα μειώνονται και οι πιθανότητες να συμβεί πρόπτωση. 

Μεγάλη ηλικία
Παχυσαρκία
Τι συμπτώματα αισθάνεται η γυναίκα στην πρόπτωση

Η γυναίκα αναφέρει ότι κάτι υπάρχει στην περιοχή το ασυνήθιστο που μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο. Η δυσφορία είναι πολύ σημαντική παράμετρος όπως επίσης και διάφορες χειρουργικές θεραπείες.

Από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η δυσπαρευνία, η συχνή ανάγκη ούρησης, οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού, η δυσκοιλιότητα, η οσφυαλγία κ.α.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Εκτός από τις ασκήσεις πυελικού εδάφους που μπορούν να επαναφέρουν τα όργανα στη θέση τους, με την συχνή επανάληψή τους, ενδυναμώνουν παράλληλα και τους μύες του πυελικού εδάφους. Επιπλέον βοηθούν πολύ στα συμπτώματα της ακράτειας ούρων ή κοπράνων. 

Η επέμβαση που επιλέγεται είναι η αιδιοπλαστική, η οποία θεωρείται ανώδυνη και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει άμεσα σπίτι της, χωρίς τον φόβο επιπλοκών. 

Περισσότερα για την επέμβαση στο foreverlaser.gr.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.