Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Δήμο Βοΐου και στο Δήμο Σερβίων- Τα ζητήματα που τέθηκαν από τους Δημάρχους



Σήμερα 4η Σεπτεμβρίου 2019, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δήμο Βοΐου, συνοδευόμενος από τους τέσσερις τοπικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αργά το μεσημέρι κατέφθασε στο Δημαρχείο στη Σιάτιστα, όπου τον δέχθηκε στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Βοίου, κ. Χρήστος Ζευκλής, ο οποίος του έθεσε μια σειρά θεμάτων πάνω σε καίρια ζητήματα για την αγροτική ανάπτυξη του Δήμου.

Επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα για τα επτά τοπικά διαμερίσματα που αποκλείστηκαν (Αηδονοχωρίου, Αλιάκμονος, Ανθοχωρίου, Αξιοκάστρου, Λουκομίου, Μολόχας, Νεάπολης, Πεπονιάς, Περιστέρας, Πολυλάκκου, Πυλωρίου, Ροδοχωρίου, Τραπεζίτσης, Χειμερινού), ώστε να ενταχθούν στην εξισωτική αποζημίωση.

Επαναλειτουργία των ΤΟΕΒ με την αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας για την οικονομικότερη λειτουργία τους.

Επίλυση του ζητήματος της άμεσης καταβολής των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για την ξηρασία του έτους 2017.

Επίλυση των προβλημάτων με την αδειοδότηση των ξύλευσης για την παραγωγή καυσόξυλων.

Προβολή των τοπικών προϊόντων και στήριξη της καινοτομιας.

Δημιουργία σχολείου κατάρτισης και εκπαίδευσης αγροτών στις εγκαταστάσεις του πρώην Δήμου Τσοτυλίου.

Την επαναλειτουργία του κτηνιατρείου της Σιάτιστας και του κτηνιατρείου Τσοτυλίου.

Την επαναφορά των βοσκοτόπων στο παλαιό καθεστώς διαχείρισης.

Στην συνέχεια στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου συνομίλησε με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και με τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα της περιοχής στο τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Η επίσκεψη του κ. Σκρέκα ολοκληρώθηκε στην Σιάτιστα, με την επίσκεψη του, σε τοπικές οινοπαραγωγικές μονάδες. Πριν από την αποχώρηση του κ. Υφυπουργού από την Σιάτιστα, παρατέθηκε σε αυτόν και στην ομάδα των βουλευτών γεύμα σε τοπική ταβέρνα.


Επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στα Σέρβια και συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Σερβίων

Στα Σέρβια βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κος Κώστας Σκρέκας.

Στο Δημαρχείο τον υποδέχθηκε ο νέος Δήμαρχος Σερβίων κος Χρήστος Ελευθερίου ο οποίος και ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και για τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν προς όφελος τόσο της οικονομίας όσο και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νέου δήμου.

Ο Δήμαρχος Σερβίων αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

Στο χρόνιο πρόβλημα με τη μη αξιοποίηση του Δενδροκομικού Σταθμού Σερβίων, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυνατό πόλο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και μάλιστα σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές (τόσο κτιριακές, όσο και υποστηρικτικές), όπως είναι το κτίριο του «Τούρκικου σχολείου» συνολικού εμβαδού 2000 τ.μ. το οποίο είναι διαμορφωμένο για να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας και το Εδαφολογικό εργαστήριο του Δήμου, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει έδρα ενός πρότυπου Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας και Ανάπτυξης ή ακόμη και έδρα μιας Γεωργικής ή Τυροκομικής Σχολής στα Σέρβια.

Επίσης αναφέρθηκε στις υποδομές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αγροτική ανάπτυξη του Δήμου, όπως το σύγχρονο αρδευτικό σύστημα στην περιοχή του κάμπου των Σερβίων που έχει δυνατότητα άρδευσης 33.000 στρεμμάτων, καθώς και για τα αρδευτικά μικρότερης κλίμακας βόρεια της λίμνης συνολικής δυνατότητας 10.000 στρεμμάτων.

Στη συνέχεια ο κος Ελευθερίου εξέθεσε στον Υφυπουργό ένα επίσης μεγάλο ζήτημα, ένα φυσικό πλεονέκτημα της περιοχής, που δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτο και δεν είναι άλλο από τον υδάτινο πλούτο.

Δύο τεχνητές λίμνες μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου, οι οποίες με την κατάλληλη καθοδήγηση και τεχνογνωσία, μπορούν να καταστούν πηγή εσόδων για μεγάλη μερίδα των κατοίκων.

Σε συνδυασμό με το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής οι λίμνες θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό.

Όσον αφορά την επαγγελματική εκμετάλλευση των λιμνών αναγκαία θεωρείται η δημιουργία ιχθυογεννητικού σταθμού, σταθμού ιχθυοκαλλιέργειας στη λίμνη Πολυφύτου, αλλά και η δημιουργία αρδευτικών που θα καλύπτουν τους ορεινούς όγκους της Καστανιάς των Καμβουνίων και του Λιβαδερού.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός από τον υφυπουργό κο Κώστα Σκρέκα, οι βουλευτές της Ν.Δ. Π.Ε. Κοζάνης: κος Αμανατίδης Γεώργιος, κα Βρυζίδου Παρασκευή, κος Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, κος Παπαδόπουλος Μιχαήλ.

Παρόντες επίσης ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων κος Μπουκουβάλας Νικόλαος, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι: κοι Κακαφίκας Αναστάσιος, Ποντίκης Χρήστος, Ζάκης Δημήτριος και Βητόπουλος Ευθύμιος.

Από το Δήμο Σερβίων παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Τσέτσιλας Ιωάννης, ο Δημοτικός σύμβουλος κος Δήμος Κωνσταντίνος και η εντεταλμένη σύμβουλος κα Γκαμπούρα Αθηνά.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης το παρόν έδωσε στη συνάντηση ο περιφερειακός σύμβουλος κος Μακρυγιάννης Μενέλαος.

Παρόντες επίσης οι Πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων Κρανιδίων και Λιβαδερού κοι Διαμαντής Γεώργιος και Παπαχαρισίου Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ελαιόλαδο Ιμέρων” κος Παπαδόπουλος Δημήτριος και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σερβίων κος Ζαρογιάννης Κωνσταντίνος.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Σερβίων, μετέβησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία ο κος Σκρέκας συνομίλησε με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δημότες και επαγγελματίες, οι οποίοι του εξέθεσαν επίσης τα προβλήματα που τους απασχολούν και αφορούν κυρίως τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας._

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.