Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ



Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ η οποία με μεγάλη ταχύτητα ολοκληρώνει το έργο που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την παράδοση της παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας και των δικτύων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ταυτόχρονα κλιμακώνει την επίθεση στα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με νέους εκβιασμούς και απειλές για δεκάδες χιλιάδες διακοπές συνδέσεων.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, από τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», με όποια μορφή κι αν προωθείται, από την οποία ωφελημένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, που βλέπουν την κερδοφορία τους όλα αυτά τα χρόνια να εκτοξεύεται, στέλνοντας σταθερά το «λογαριασμό» στο λαό.

Ετσι, τα πανάκριβα τιμολόγια, οι εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος, οι πάνω από 120.000 «κομμένοι» από το κοινωνικό τιμολόγιο, η διόγκωση της ενεργειακής φτώχειας και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, οι κίνδυνοι για την ενεργειακή επάρκεια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η άλλη όψη των σχεδίων για το «άνοιγμα της αγοράς» στους ενεργειακούς ομίλους, που στήριξαν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, μέσα και από την ψήφιση του 3ου μνημονίου, με μέτρα όπως το σύστημα δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, με τη ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, την επιδότηση των «αρπακτικών» της «πράσινης Ενέργειας» με το σύστημα εγγυημένων τιμών απόδοσης κ.ο.κ.

Έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με αυξήσεις στους λογαριασμούς, με εκβιασμούς στα λαϊκά νοικοκυριά, με απολύσεις εργαζομένων της επιχείρησης και το παραπέρα τσεκούρι στα δικαιώματά τους και βέβαια η πώληση «φιλέτων» της ΔΕΗ αποτελούν συστατικά στοιχεία των σχεδιασμών για να γίνει η ΔΕΗ πιο «ελκυστική» στους επενδυτές και για να ανακτήσει την «ανταγωνιστικότητά» της στην απελευθερωμένη αγορά.

Αυτό το βήμα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο ονομάζουν «σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ» είναι πραγματικά σχέδιο εξόντωσης των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.

Πιο συγκεκριμένα :

Σε ισχύ βρίσκονται από την Κυριακή οι νέες αυξήσεις – «φωτιά» για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, με τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ στέλνει το «λογαριασμό» στα λαϊκά στρώματα για την υποτιθέμενη «διάσωση» της ΔΕΗ

Oι νέες αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αφορούν:
— Σε οικιακά τιμολόγια από 16,4 έως 16,9%, ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης.
— Στο νυχτερινό ρεύμα για όλες τις καταναλώσεις, κατά 19,5%.
— Για τους επαγγελματίες, αφού για τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης προβλέπονται αυξήσεις από 21% έως 23%.
— Για τους αγρότες, με αύξηση του αγροτικού διακοπτόμενου ρεύματος κατά 8,3% και του αγροτικού διακοπτόμενου μέσης τάσης κατά 9,6%.
— «Τσεκούρι» στην έκπτωση συνέπειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, από το 10% στο 5%. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση μέσα σε λίγους μήνες, αφού είχε προηγηθεί από 1η Απρίλη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση από το 15% στο 10%.
— Μείωση στο τιμολόγιο των εργαζομένων της ΔΕΗ από το 75% στο 30%, κάτι που αποτελεί έμμεση μείωση μισθού αλλά και κατάργηση Σ.Σ.Ε.
— Επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια, η οποία μεταφράζεται σε επιβάρυνση των καταναλωτών από τις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όταν η τιμή των ρύπων άνθρακα θα ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από ένα επίπεδο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στα σχέδια «εξυγίανσης» – «διάσωσης» αποτελεί η ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στους όρους ρύθμισης της οφειλής τους που επιβάλλει η επιχείρηση. Η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εταιρείες που «ειδικεύονται» στην είσπραξη οφειλών, χρησιμοποιώντας και ένδικα μέσα. Ο σχεδιασμός, που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ακόμα «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds), ή κατάθεση ως εχέγγυου αυτών των τιτλοποιημένων οφειλών για τη δανειοδότηση της επιχείρησης. Θα συνεχιστούν και να ενταθούν οι εκβιασμοί που καλούν τα λαϊκά στρώματα να προσέλθουν στο ταμείο, οι διακοπές ηλεκτροδότησης που βυθίζουν στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρωστούμενα για το ρεύμα, σε συνδυασμό με τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο και με την κλιμακούμενη φοροληστεία των εισοδημάτων.

Οι σχεδιασμοί τους επίσης προβλέπουν την μείωση της αξιοποίησης του λιγνίτη στο 17% για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, παράδοση μεγάλου τμήματος του πελατολογίου της ΔΕΗ σε άλλους παρόχους, εξυπηρέτηση του ανταγωνισμού για την ενίσχυση της κερδοφορίας και των άλλων μονοπωλίων που έχουν επενδύσει στην Ενέργεια, δίνοντάς τους μάλιστα τζάμπα ρεύμα μέσα από τα λεγόμενα ΝΟΜΕ που θεσμοθέτησε και υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ περιλαμβάνει άμεσα:
— Παραπέρα προσαρμογή της ΔΕΗ ΑΕ στη μεταλιγνιτική εποχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για την περιοχή μας Δυτικής Μακεδονίας.
— Χιλιάδες απολύσεις εργαζόμενων στη ΔΕΗ (εθελούσια αποχώρηση, πρόωρη συνταξιοδότηση, διατήρηση του παγώματος στις προσλήψεις, μη ανανέωση των συμβάσεων με έκτακτους εργαζόμενους κ.ο.κ.).
— Πώληση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες
— Μακροπρόθεσμα η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει, αφού, όπως λέει, εξυγιάνει την επιχείρηση, δηλαδή θα μειώσει τα χρέη της και το μισθολογικό κόστος, θα προχωρήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, στο ξεπούλημά της με:
— Παρέμβαση στα μισθολογικά των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ.
— Πώληση και κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων μονάδων (Μελίτη Ι,Αμύνταιο, Καρδιά,Μεγαλόπολη).
— Πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών και άλλων θυγατρικών της ΔΕΗ ΑΕ.

Ένας από τους βασικούς στόχους του εν λόγω σχεδίου είναι να μετατραπεί η επιχείρηση και σε εργαλείο για την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στοχεύουν «στην εξεύρεση κεφαλαίων που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ, είτε μόνη της είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ». Για αυτόν το λόγο δρομολογείται η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ». Επίσης ο υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο τον Οκτώβρη για «την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας», που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απαλλαγή τις ΔΕΗ από τους περιορισμούς των πρώην ΔΕΚΟ.

Η πορεία της απελευθέρωσης- ιδιωτικοποίησης είχε σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό λαό αλλά ειδικά για την περιοχή ήταν καταστροφικός. 150% αύξηση της τιμής του ρεύματος για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά. Οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων βιώσαν έντονα τις συνέπειες αυτής της πολιτικής με την επέκταση του δουλεμπορίου των εργολαβιών, με 12ωρη και 16ωρη εργασία, με έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, τον παλιό εξοπλισμός που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων, μειώσεις μισθών που έφτασαν το 55% κ.α/

Το νέο βήμα στην απελευθέρωση που προβλέπει κλείσιμο και πώληση μονάδων θα εκτινάξει την ανεργία, θα στείλει και αλλά τμήματα του λαού στην ενεργειακή φτώχια, ενώ βάζει σε κίνδυνο την ικανοποίηση αναγκών όπως η τηλεθέρμανση σε Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο. Κανένα πακέτο στήριξης από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν πρόκειται να αναιρέσει τις τραγικές συνέπειες αφού στην ουσία αποτελεί ζεστό χρήμα που θα κατευθυνθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Μπροστά σε αυτά τα σχέδια η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί για μια ακόμα φορά όπως όλες οι κυβερνήσεις τον κοινωνικό αυτοματισμό για να περάσουν τα σχέδια της πιο εύκολα. Καλλιεργεί την αντίληψη ότι για την κατάσταση της ΔΕΗ φταίνε τα δικαιώματα των εργαζομένων προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει από την πραγματική αιτία της κατάστασης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στα παπαγαλάκια που προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις του λαού.

Είναι υποκρισία ότι ένας από τους λόγους που προωθείται η πολιτική αυτή είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον θα μπορούσαν να το δείξουν το προηγούμενο διάστημα παίρνοντας μέτρα για να αποφευχθεί η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, Θα έπαιρναν μέτρα για να μην πίνουν καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου Ρυακίου και οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων είναι που καταστρέφει το περιβάλλον .Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Μάτι, η Μανδρα, η Ευβοια κ.α

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους σχεδιασμούς αυτούς, αλλά χρειάζεται να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση.
Το επόμενο διάστημα το ΣΕΕΕΝ μπαίνει μπροστά στην ενημέρωση του λαού και των εργαζομένων στην οργάνωση αγώνων ενάντια στο νέο έγκλημα που ετοιμάζεται.

Η σημερινή κινητοποίηση είναι η αρχή.

Δίνουμε συνέχεια με την πραγματοποίηση πλατιάς σύσκεψης φορέων και σωματείων στην Κοζάνη την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης στις 7:00μ.μ
Προχωράμε στην διοργάνωση Συλλαλητηρίου στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας την Τρίτη 1 Οκτώβρη στις 7:30μ.μ
Στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής καλούμε όλους τους εκλεγμένους να πάρουν θέση για το ζήτημα.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη την περιοχή προχωράνε σε παρεμβάσεις παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία της ΔΕΗ.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να συνεδριάσουν με θέμα την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην καταστροφική πολιτική στον κλάδο της Ενέργειας.
Οι συνδικαλιστές του ΣΕΕΕΝ συνολικά οι ταξικές δυνάμεις, με περιοδείες εξορμήσεις ομιλίες στους χώρους δουλειάς, σε πόλεις και χωριά το επόμενο διάστημα θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής και θα μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα.

Προτείνουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων που αφορά τα δικαιώματα του συνόλου του λαού της περιοχής.

Καμία αύξηση στα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης, αλλά μείωση των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος άμεσα κατά 30%.
Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Να γίνει διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών, ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή.

Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Υδρευση).
Καμία απόλυση εργαζομένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ. Όχι στην αντιδραστική αξιολόγηση στο προσωπικό που στόχο έχει την τρομοκρατία και τις μειώσεις μισθών. Καμία μείωση μισθού άμεση είτε έμμεση. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επιστροφή των συντάξεων στο ύψος του 2009.

Οχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο των εργολάβων, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες. Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις (οκτάμηνα – δίμηνα- εργολαβίες).

Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση και προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κανένα κλείσιμο ιατρείου.
Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην μείνει ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο. Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης και σε άλλους οικισμούς.
Άμεση υλοποίηση της μετεγκατάστασης της Ακρινής χωρίς καμία καθυστέρηση. Να ολοκληρωθεί αυτή της Ποντοκώμης. Καμία σκέψη για επιστροφή χρημάτων από τους κατοίκους της Μαυροπηγής.
Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Καλούμε φορείς, σωματεία με τη συμμετοχή τους να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του πλαισίου πάλης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.