Τα “Πρέσπεια”, ο Λιάνης και οι “Σλαβόφιλοι” – Του Μιχαήλ Πατσίκα



Τα φετινά Πρέσπεια θα διεξαχθούν από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου.

Πέρυσι είχα παρευρεθεί στην Μελίτη της Φλώρινας, όπου έδινε συναυλία η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, για να ζητήσω από τον Μανώλη Λιδάκη να δώσει το παρών στη “Συναυλία – Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία”.

(Κάποια στιγμή, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα δοθούν όλα τα στοιχεία για τους λόγους ακύρωσής της και τον ύποπτο ρόλο που έπαιξαν και παίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, που οδήγησαν στο φιάσκο του Βελλιδείου… Μιλούσαμε τότε για χρήσιμους ηλίθιους αλλά και βαλτούς.)

Ας επανέρθουμε όμως στην φετινή διοργάνωση, στην οποία ακούγεται ότι θα είναι και επίσημος προσκεκλημένος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζαεφ, χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Όσοι παρακολουθούμε, χρόνια τώρα, τα δρώμενα και γνωρίζουμε τα της περιοχής, ξέρουμε ότι ο “καλλιτεχνικός διευθυντής” Γιώργος Λιάνης είχε και έχει αγαστές σχέσεις με τους υποστηρικτές του Ουράνιου Τόξου, χορεύοντας μάλιστα μαζί τους τα αλυτρωτικά τραγούδια τους.

Θυμάμαι πέρσι την έκπληξη του, την πρώτη φορά, που ο Μανώλης Λιδάκης καλούσε τον κόσμο να παρευρεθεί στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη ΔΕΘ, αλλά και την έκρηξή του όταν το ανακοίνωσε και για δεύτερη φορά. (Υπάρχει και σχετικό βίντεο για όσους το αμφισβητήσουν.)

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στις 5 Αυγούστου, για να παρουσιαστεί το Φεστιβάλ, αλιεύουμε τα παρακάτω “μαργαριτάρια”:

“Οι «Πρέσπες» δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ. Είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται στα σύνορα 3 χωρών: Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία”.

– Δε μας κάνει καθόλου εντύπωση που αναφέρεται στα Σκόπια με την ονομασία που έδωσαν οι ομοϊδεάτες του εθνομηδενιστές, Τσίπρας – Κοτζιάς. Πιο κάτω όμως συνεχίζει.

“Όταν οι άλλοι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου, εμείς, τέλος της δεκαετίας του ‘80, τολμήσαμε πρωτοποριακά πράγματα. Στο βάθος θέλαμε να γκρεμίσουμε τα ψυχροπολεμικά σύνορα εντός και εκτός της χώρας. Γιατί δεν έρχονται; Γιατί δεν πάμε; Γιατί το κράτος δε μας προσέχει; Το φεστιβάλ απέκτησε στόχους και έγινε: ποιητικό, ρομαντικό, ρεαλιστικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό”.

– Αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε που το πάει; Το Φεστιβάλ δεν έχει μόνο πολιτιστικό χαρακτήρα και στόχο ανάδειξης της ακριτικής περιοχής αλλά και πολιτικό….

Συνεχίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής:

“Για αφήστε λίγο ελεύθερη την φαντασία σας. Τυχαίο ήταν που μετά από 10-15 χρόνια υπογράφηκε στους Ψαράδες «η σ υ μ φ ω ν ί α τ ω ν Π ρ ε σ π ώ ν»; Τυχαίο ήταν να προταθούν για το Νόμπελ ο Τσίπρας και ο Ζάεφ; Σύμπτωση; Επαναλαμβανομένη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση.”

Και να το μεγαλύτερο “μαργαριτάρι”:….

“Στις Πρέσπες μάθαμε να μην είμαστε μόνο Έλληνες αλλά και Μακεδόνες και Ευρωπαίοι. Εδώ έχουμε όλες τις φυλές. Σλαβόφωνους, πόντιους, αρβανίτες, βλάχους, μικρασιάτες και τσιγγάνους”.

– Τι εννοεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής όταν λέει ότι στις Πρέσπες μάθαμε να μην είμαστε μόνο Έλληνες αλλά και Μακεδόνες;;;
Για αυτόν δεν είναι ένα και το αυτό;
Δεν νοείται Έλληνας όποιος δηλώνει Μακεδόνας;;;

Προφανώς διαφωνεί, διότι συμφωνεί με την κατάπτυστη και προδοτική “Συμφωνία των Πρεσπών” και για αυτό είπε τα παρακάτω…

“Τις Πρέσπες τις μαγάρισαν φέτος. Έβλεπα σε επιγραφές πάνω σε τηλεγραφόξυλα στο ΦΙΞ να γράφουν: «η προδοσία των Πρεσπών» . Βρε θεομπαίχτες ποια προδοσία έκαναν οι Πρέσπες ; Μην τις πιάνετε στο στόμα σας, θα σας κάψουν σαν πιπεριά. Οι Πρέσπες βλέπουν. Οι Πρέσπες ακούν”.

– Γιώργο Λιάνη, δεν πρόκειται να ξεπλυθείς στα νερά της Πρέσπας όσα Φεστιβάλ και να κάνεις.
Για τους Μακεδόνες η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ θα κυνηγάει εσένα και τους υπόλοιπους ανθέλληνες σαν τις Ερινύες.

– Οι Μακεδόνες της Φλώρινας ας γεμίσουν την περιοχή με πανό που να απαιτούν την ακύρωση της “Συμφωνίας”.
Ας γεμίσουν τα τηλεγραφόξυλα ώστε να τρέμουν οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ της Μακεδονίας.

– Όσοι μπορούμε ας δώσουμε το παρών σε αυτό το Φεστιβάλ για να βροντοφωνάξουμε ότι ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ σημαίνει ΕΛΛΗΝΑΣ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σημαίνει ΕΛΛΑΔΑ.

Μιχαήλ Πατσίκας

2 σχόλια στο άρθρο “Τα “Πρέσπεια”, ο Λιάνης και οι “Σλαβόφιλοι” – Του Μιχαήλ Πατσίκα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.