Εκδήλωση μνήμης από το ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πτολεμαΐδας στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης



Το ΚΚΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πτολεμαΐδας σας προσκαλούν το Σάββατο 3-8-2019, στις 11 το πρωί στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, στη λαϊκή αγορά. Σας καλεί να τιμήσετε την εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο πρόσωπο των 6 συντρόφων μας, στελεχών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που δολοφονήθηκαν στις 5 Αυγούστου 1943 από τους ΠΑΟτζίδες συνεργάτες των Γερμανών.

Οι δολοφονημένοι είναι: Έλλη Δημητριάδου (ετών 20), Δημήτρης Θεοδωρίδης (ετών 29), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (ετών 30), Κων/νος Καραμπίνης (ετών 28), Δημήτριος Παπαδόπουλος (ετών 25), Ευστράτιος Ταζούδης (ετών 31).

Η ομάδα των 6 αγωνιστών συγκεντρώνονταν στις χαράδρες του Κουρί όπου είχαν κρυμμένο ένα αποσφραγισμένο ραδιόφωνο, κατέγραφαν τα νέα από τα διάφορα πολεμικά μέτωπα σε χειρόγραφες προκηρύξεις και διέδιδαν τις εξελίξεις στο λαό της περιοχής. Ειδικά εκείνη την περίοδο που οι χιτλερικοί άρχισαν να μετράν τη μια ήττα μετά την άλλη, την τεράστια ήττα στο Στάλινγκραντ και τα άλλα μέτωπα. Οι κινήσεις των 6 προδόθηκαν στους κατακτητές οι οποίοι με τη σειρά τους ανέθεσαν στους ντόπιους συνεργάτες τους ΠΑΟτζήδες από τα γύρω χωριά (Γαλάτεια-Περδίκκα) να εκτελέσουν την αποστολή. Τη νύχτα 4-5 Αυγούστου του 1943 η κρυψώνα κυκλώθηκε από τους προδότες οι οποίοι επιτέθηκαν με ιδιαίτερο μίσος και αφού κακοποίησαν και βασάνισαν τους ήρωες, τους δολοφόνησαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν όπλο.

Κυριολεκτικά τους λιντσάρισαν. Ιδιαίτερο μίσος έδειξαν στην 20χρονη δασκάλα Έλλη Δημητριάδου την οποία βίασαν επανειλημμένα. Για αρκετές μέρες δεν επέτρεπαν στους συγγενείς να πλησιάσουν τον τόπο του εγκλήματος και να περισυλλέξουν τις σωρούς, αφήνοντας τες βορά στα αγρίμια.

Αυτή η ιστορία γραμμένη με αίμα και θυσίες, δεν μπορεί να αποχρωματιστεί, να ραφτεί κοστούμι στα μέτρα του συστήματος, πόσο μάλλον να γιορταστεί μαζί με τους θύτες και τους απογόνους τους. Τιμάμε όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ. Όσους δούλεψαν μέσα από τις πολιτικές οργανώσεις του ΕΑΜ, της Εθνικής Αλληλεγγύης και της ΕΤΑ. Όσους πήραν μέρος στην εποποιία του Δ.Σ.Ε. που έπεσαν τιμημένα, αλλά ταυτόχρονα και τους ζωντανούς που στέκονται σήμερα όρθιοι πιστοί στον όρκο τους με συνέπεια και συνέχεια. Όλους όσους η δύσκολη πορεία του αγώνα, δεν τους έκαμψε. Που δεν δήλωσαν μετάνοια για τα πιστεύω τους.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού. Υπενθυμίζουν το δικό μας χρέος σήμερα για προσφορά και αυτοθυσία, της απαίτησης για να αναπτυχθούν νέοι αγώνες στη γραμμή της ρήξης και της ηρωικής πορείας του Κ.Κ.Ε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.