Το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Κτενίου – Γράφει ο Γιώργος Τζέλλος



Όσοι θέλουν-φυσιολάτρες και μη- να δουν από ψηλά και να θαυμάσουν την Ελίμεια γη, την περιοχή δηλαδή της Κοζάνης με τα δεκάδες όμορφα χωριά της μέχρι πέρα τα Σέρβια και το Βελβενδό, τα βουνά που την περιβάλουν, τη λίμνη με τις γέφυρες της, αλλά και τα εργοστάσια της ΔΕΗ που η ιστορία τους ταυτίζεται με την νεότερη ιστορία μας , δεν έχουν παρά να ανηφορίσουν προς το Ελατόδασος του Κτενίου στο βουνό Μπούρινος και θα φτάσουν στο Καταφύγιο, δημιούργημα του Ορειβατικού Συλλόγου Κτενίου και της αγάπης των κατοίκων του χωριού.

Εκτός αυτού ένας τέτοιος προορισμός αποτελεί και απάντηση την περίοδο αυτή στις υψηλές θερμοκρασίες και στον καύσωνα των ημερών και μια ευκαιρία γνωριμίας με τον τόπο μας και τις ομορφιές του βουνού.

Το χωριό Κτένι είναι κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του ομώνυμου βυζαντινού Κάστρου σε υψόμετρο 680 μέτρα. Απέχει 20 χλμ. νότια από την πόλη της Κοζάνης και 4 χλμ. από την Αιανή. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του χωριού Κερασιά. Κατοικείται από λίγους, κυρίως ηλικιωμένους, κατοίκους και για τα προβλήματα του χωριού υπάρχει ένας πραγματικός υπηρέτης , ο Κώστας Παπακωνσταντίνου , Πρόεδρος της Κοινότητας από το 2007 και μετά συνεχώς.

Το Κτένι είναι η γενέτειρα του Ιωάννη Τράντα, προσώπου συνδεδεμένου άρρηκτα με την ιστορία της πόλης της Κοζάνης.

Το καταφύγιο εγκαινιάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2010 επί προεδρίας του Συλλόγου Νίκου Γαλάνη και για την ανέγερση του πλην των δωρεών των κατοίκων καθοριστική ήταν η οικονομική συμβολή του Δήμου Αιανής. Χρησιμοποιείται από το Σύλλογο για τις ανάγκες των επισκεπτών και διοργανώνονται εκεί κατά καιρούς επετειακές εκδηλώσεις.

Αξίζει οι συντοπίτες μας να το επισκεφθούν και εφόσον θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν θα πρέπει από πριν να συνεννοηθούν με τη Διοίκηση του Συλλόγου.

ΤΖΕΛΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.