Μία τυπική καλοκαιρινή ημέρα στην Κοζάνη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 – Του Γιάννη Τσιομπάνου



Του Γιάννη Τσιομπάνου:

Μία τυπική καλοκαιρινή ημέρα στην Κοζάνη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν κάπως έτσι. Με τον κεντρικό πεζόδρομο… δρόμο! Ο οποίος βέβαια κάθε βράδυ έκλεινε στις δύο εισόδους του για να μετατραπεί σε πεζόδρομο. Στο βάθος ψηλά δεσπόζει το Ξενία.

Στα αριστερά η περίφημη καφετέρια Μπλου Γαρδένια των Σιόγκα, Κουρκούτα, Γκόλα.

Στα δεξιά εξ αρχής μόλις που διακρίνεται η ταμπέλα του ωρολογοποιείου-κοσμηματοπωλείου Ευάγγελου Βουδίωνη. Στην ίδια θέση βρίσκεται τώρα το κατάστημα των Αφών Βουδιώνη. Ακολούθως και πλέον εμφανώς το βιβλιοχαρτοπωλείο του Τσιαρτσιώνη, δίπλα το πολύ μικρό είναι το φωτογραφείο του Σιαμέτη.

Συνεχίζουμε με το κατάστημα των αδελφών Δόδουρα Ιωάννη και Δημήτρη. Κατασκευή και εμπορία χειροποίητων ανδρικών υποδημάτων. Ο Δημήτριος Δόδουρας είναι ο πατέρας της ιδιαίτερα αγαπητής στην πόλη μας Κατερίνα Δόδουρα και του αδελφού της Γιώργου Δόδουρα.

Συνεχίζουμε με το πρώτο κατάστημα καλλυντικών του Νίκου Λιμνίδη. Από εδώ ξεκίνησε ο ιδιαίτερα δραστήριος και εργατικός έμπορος της πόλης μας για να φτάσει σήμερα να έχει το Hondos Center και μία σειρά άλλων επιτυχημένων εμπορικών δραστηριοτήτων. Βέβαια όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν εάν δεν ακολουθούσαν και τα επίσης δραστήρια τέκνα Σίμος και Άννα.

Συνεχίζουμε με την πρώτη Εύξεινο Λέσχη στον όροφο, λίγο πιο κάτω το ξενοδοχείο Μητρόπολη των αδελφών Βάσω Ταρτάρα και Δήμητρα Ταρτάρα.

Κλείνοντας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκδότη των καρτ ποστάλ Εμμ. Διακάκη και Υιό, που διατηρούσαν την πασίγνωστη εταιρεία Delta/Δέλτα, στην Αθήνα, στην Απελλού. Χωρίς τους εκδότες αυτούς ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας μας δεν θα υπήρχε. Οι καρτ ποστάλ που εξέδωσαν με πολύ μεράκι και για μεγάλο διάστημα, μας ταξιδεύουν μέχρι και σήμερα! Είναι αξιοπρόσεκτο πως ένα κομμάτι χαρτί, από απλό μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής ευχών, έφτασε σήμερα να γίνεται πολύτιμη πηγή πλήθους πληροφοριών. Τα εύσημα και στην άλλη “οικογένεια”, των συλλεκτών, που μαζεύουν και διασώζουν με πολύ αγάπη και μεράκι τα μικρά αυτά κομμάτια της ιστορίας μας. Αδέλφια μου, συνεχίζουμε!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.